Luchtvaartbemanningsleden
Luchtvaartbemanningsleden die in twee of meer lidstaten van de Europese Unie diensten verrichten met betrekking tot luchtpassagiers of luchtvrachtvervoer (piloten en stewardessen) zijn onder de huidige regels gewoonlijk verzekerd in de lidstaat waarin de werkgever is gevestigd. Onder de nieuwe regels vallen zij onder de socialezekerheidswetgeving van het land waar zij hun thuisbasis hebben.
Werkzaamheden voor meerdere werkgevers
Werknemers die werkzaamheden verrichten voor twee werkgevers, waarvan één werkgever is gevestigd in zijn woonland en de werkzaamheden in het woonland niet substantieel zijn (in de regel minder dan 25%), zijn onder de huidige regels onderworpen aan de socialezekerheidswetgeving van het woonland. Onder de nieuwe regels wordt dat de vestigingsplaats van de werkgever die niet in het woonland is gevestigd. Voorbeeld: Een inwoner van Nederland die één dag per week werkt voor een Nederlandse werkgever en vier dagen per week voor een Duitse werkgever, is onder de nieuwe regels sociaal verzekerd in Duitsland.
Overgangsrecht
Om te voorkomen dat werknemers van de ene op de andere dag onder de wetgeving van een andere lidstaat zullen vallen, is overgangsrecht opgenomen. Overeenkomstig dit overgangsrecht blijft - bij een ongewijzigde situatie - een werknemer die onder de huidige regels onderworpen is aan de wetgeving van een bepaalde lidstaat nog maximaal tien jaar aan die wetgeving onderworpen. De werknemer kan echter een aanvraag indienen dat het overgangsrecht niet op hem van toepassing is en dat hij onder de nieuwe regels valt. Als hij dat uiterlijk op 29 september 2012 doet, zijn de nieuwe regels met terugwerkende kracht vanaf 28 juni 2012 van toepassing. Wordt het verzoek later ingediend, dan zijn de nieuwe regels van kracht vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de indiening van de aanvraag.