Flexibilisering vaste contracten slecht nieuws voor flexbranche
Een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft waarschijnlijk een negatieve impact op de flexbranche. Dit volgt uit een vergelijking met het Deens flexicurity model, dat veelal als voorbeeld voor de Nederlandse toekomstige arbeidsmarkt wordt gesteld. Door de relatief geringe ontslagbescherming bieden Deense werkgevers veel vaker dan in Nederland een contract voor onbepaalde tijd aan en wordt er veel minder vaak voor flexwerkers gekozen. Dit zal consequenties hebben voor de uitzend- en detacheringsbranche.
Specifieke expertise en detachering binnen moeilijk automatiseerbare processen bieden kans
Naar verwachting zullen technologische ontwikkelingen ook de komende jaren om extra ICT-diensten en expertise vragen, op onder meer het gebied van cloud computing, big data en mobiel. Daarnaast zal de verdere verbreiding van smarthphones en tablets een impuls geven aan de groei van applicatiesoftware. ‘Voor detacheringsbureaus is het de uitdaging zich te richten op de IT-vraagstukken van de toekomst, die vooral gelieerd zijn aan moeilijk te automatiseren processen’, aldus Karin Radder, Sectormanager Zakelijke dienstverlening.
Mondiale strijd om talent creëert mogelijkheden voor flexbranche
Het aantrekken en behouden van voldoende capabel personeel is van groot belang voor kennisintensieve sectoren, zoals het onderwijs, de industrie en de financiële en zakelijke dienstverlening. Om de innovatiegedreven groei te kunnen handhaven kijken Nederlandse bedrijven steeds vaker over de grens voor het aantrekken van geschikt personeel. Voor de flexbranche creëert deze verruiming van het speelveld, die als gevolg van de mondialisering ook de komende jaren zal doorzetten, mogelijkheden. Partijen kunnen zich immers specialiseren in het plaatsen van specialistische werknemers uit landen als India en Turkije.