Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zondag 26 augustus 2012

SP gaat belastingparadijs Nederland afschaffen

Als het aan de SP ligt, is Nederland na de verkiezingen zo snel mogelijk belastingparadijs af. Ook de eurocrisis is daarmee geholpen, zo voorspelt de partij. Volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong is Nederland nu een belastingparadijs te noemen omdat we veel belastingverdragen sluiten met allerlei landen. Daar zitten staten tussen die niet of nauwelijks belasting wordt geheven, "waardoor grote bedrijven uit andere landen via Nederland de winsten kunnen doorsluizen", aldus De Jong tegenover NU.nl. "Zo stromen dankzij die verdragen onder meer via zogenaamde brievenbusmaatschappijen (BFI's) jaarlijks biljoenen door Nederland naar landen met gunstige belastingklimaten zoals Bermuda of het Britse eiland Guernsey. Met name ook Zuid-Europese landen hebben hieronder te lijden", zegt De Jong hierover. "Van de twintig grootste beursgenoteerde Portugese bedrijven, zitten er bijvoorbeeld 17 in Nederland."

Eurocrisis
Volgens De Jong is die belastingvlucht van grote bedrijven uit de Zuid-Europese landen een van de redenen dat die landen moeilijk uit de financiële problemen raken. "Ook de Europese Commissie erkent inmiddels dat ook dit moet worden opgelost om uit de eurocrisis te raken. Zolang hier niets aan gedaan wordt, wordt die belastingvlucht alleen maar groter." De SP'er erkent dat het vreemd is dat Zuid-Europese landen over dit onderwerp zelden zelf aan de bel trekken: "Je zou toch denken dat ze ook Nederland graag eens de les lezen over ons aandeel in de crisis". Maar hij wijst er ook op dat veel Zuid-Europese regeringsleiders zelf aandelen hebben in de grote bedrijven en daarmee persoonlijk baat hebben bij belastingontwijking. "Daar moet dan natuurlijk iets aan gebeuren", aldus De Jong.

Belastingverdragen
De SP wil zodra ze in een kabinet treden gaan heronderhandelen over gesloten belastingverdragen met andere landen. De partij vreest niet dat Nederland inkomsten misloopt wanneer Nederland haar fiscale knooppunt afbouwt. De Jong: "De inkomsten uit die geldstromen zijn inmiddels al teruggelopen onder de één miljard. Sterker nog, als we iets meer belasting zouden heffen op die geldstromen, zouden we volgens berekeningen juist tot 15 miljard extra inkomsten kunnen binnenhalen." Ook het argument dat Nederland een ongunstiger vestigingsklimaat zou krijgen bij zwaardere belastingen, wimpelt De Jong weg. "Duitsland kent ook niet van die constructies, en daar lijkt het prima te gaan." Hij vervolgt: "Bovendien hebben we heel weinig aan die bedrijven die hier alleen maar een postbus hebben. We willen bedrijven die hier komen om onze goed opgeleide mensen en degelijke infrastructuur. En ook dan nog hebben we concurrerende belastingtarieven."

MKB
Dat rechtse partijen en werkgeversorganisatie VNO-NCW desondanks niet staan te springen om de belastingverdragen aan te passen, kan De Jong wel uitleggen: "De VVD heeft vooral belangen bij de grote bedrijven die over de grens opereren en liever niet meer belasting betalen, evenals VNO-NCW. Maar het midden- en kleinbedrijf is juist de dupe van het huidige beleid, omdat zij niet aan de bak komen bij al die grote belastingconstructies, maar wel de belasting betalen voor iedere cent winst die ze maken." Volgens De Jong wordt het mkb ten onrechte voorgehouden dat de belangen van de grote bedrijven dezelfde zijn als die van kleinere bedrijven: "Ik kan kastenvol regeltjes noemen die er in Brussel doorkomen omdat grote bedrijven daarvoor lobbyen, maar waar kleine bedrijven de dupe van worden. Wij zeggen: waar de grote winsten zitten, bij de grote bedrijven, dáár kun je belasting heffen. Shell, Philips en Unilever, die gaan last van ons hebben. Die gaan meer betalen."

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.