Eurocrisis
Volgens De Jong is die belastingvlucht van grote bedrijven uit de Zuid-Europese landen een van de redenen dat die landen moeilijk uit de financiële problemen raken. "Ook de Europese Commissie erkent inmiddels dat ook dit moet worden opgelost om uit de eurocrisis te raken. Zolang hier niets aan gedaan wordt, wordt die belastingvlucht alleen maar groter." De SP'er erkent dat het vreemd is dat Zuid-Europese landen over dit onderwerp zelden zelf aan de bel trekken: "Je zou toch denken dat ze ook Nederland graag eens de les lezen over ons aandeel in de crisis". Maar hij wijst er ook op dat veel Zuid-Europese regeringsleiders zelf aandelen hebben in de grote bedrijven en daarmee persoonlijk baat hebben bij belastingontwijking. "Daar moet dan natuurlijk iets aan gebeuren", aldus De Jong.
Belastingverdragen
De SP wil zodra ze in een kabinet treden gaan heronderhandelen over gesloten belastingverdragen met andere landen. De partij vreest niet dat Nederland inkomsten misloopt wanneer Nederland haar fiscale knooppunt afbouwt. De Jong: "De inkomsten uit die geldstromen zijn inmiddels al teruggelopen onder de één miljard. Sterker nog, als we iets meer belasting zouden heffen op die geldstromen, zouden we volgens berekeningen juist tot 15 miljard extra inkomsten kunnen binnenhalen." Ook het argument dat Nederland een ongunstiger vestigingsklimaat zou krijgen bij zwaardere belastingen, wimpelt De Jong weg. "Duitsland kent ook niet van die constructies, en daar lijkt het prima te gaan." Hij vervolgt: "Bovendien hebben we heel weinig aan die bedrijven die hier alleen maar een postbus hebben. We willen bedrijven die hier komen om onze goed opgeleide mensen en degelijke infrastructuur. En ook dan nog hebben we concurrerende belastingtarieven."
MKB
Dat rechtse partijen en werkgeversorganisatie VNO-NCW desondanks niet staan te springen om de belastingverdragen aan te passen, kan De Jong wel uitleggen: "De VVD heeft vooral belangen bij de grote bedrijven die over de grens opereren en liever niet meer belasting betalen, evenals VNO-NCW. Maar het midden- en kleinbedrijf is juist de dupe van het huidige beleid, omdat zij niet aan de bak komen bij al die grote belastingconstructies, maar wel de belasting betalen voor iedere cent winst die ze maken." Volgens De Jong wordt het mkb ten onrechte voorgehouden dat de belangen van de grote bedrijven dezelfde zijn als die van kleinere bedrijven: "Ik kan kastenvol regeltjes noemen die er in Brussel doorkomen omdat grote bedrijven daarvoor lobbyen, maar waar kleine bedrijven de dupe van worden. Wij zeggen: waar de grote winsten zitten, bij de grote bedrijven, dáár kun je belasting heffen. Shell, Philips en Unilever, die gaan last van ons hebben. Die gaan meer betalen."