Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

woensdag 22 augustus 2012

Student goed af met leenstelsel i.p.v. langstudeerboete

Een leenstelsel is een prima alternatief. Het levert de schatkist uiteindelijk meer op, en er gaat geen straffende werking vanuit terwijl studenten er ook dán belang bij hebben hun studie snel af te ronden, betogen Pepijn van den Brink en Hans Wiegel.

De discussie over de langstudeerboete is opnieuw opgelaaid. Het CDA, als tegenstander van een sociaal leenstelsel toch 'founding father' van de boete, heeft zich er onlangs bij monde van lijsttrekker Sybrand Buma ook tegen gekeerd. Woordvoerder Hoger onderwijs van de CDA-fractie Sander de Rouwe verklaardedaarover tegen Nu.nl dat zijn partij nu inziet 'dat er geen draagvlak voor is'. Dat 'nu' kan waarschijnlijk worden geïnterpreteerd als 'nu, in verkiezingstijd'.

De Kamer komt terug van reces om te debatteren over de ontstane situatie. Centrale vraag is: moet de langstudeermaatregel nog voor de verkiezingen worden teruggedraaid, nu een grote meerderheid (VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SP) tegen is? De politieke wil daartoe lijkt er te zijn, alleen kleven er aan het vroegtijdig terugdraaien van de maatregel wel haken en ogen.

Naast de vraag of terugdraaien praktisch uitvoerbaar is nu de boete reeds wordt doorgevoerd, rijst de vraag of er financiële dekking is voor het gat dat in de begroting ontstaat. Dat kan oplopen tot 400 miljoen euro. Niet bepaald klein bier. Bovendien zijn de partijen het niet eens over hoe het hiaat in de begroting zou moeten worden gedicht.

Een leenstelsel is een prima alternatief. Het levert de schatkist uiteindelijk meer op, en er gaat geen straffende werking vanuit terwijl studenten er ook dán belang bij hebben hun studie snel af te ronden. Daarbij is het redelijk om studenten, die later dankzij hun studie een goed inkomen verdienen, aan hun studie te laten meebetalen.

Het besluiten tot de invoering van een sociaal leenstelsel vóór de verkiezingen van 12 september lijkt echter onmogelijk en is bovendien onwenselijk. Het gaat immers om een fikse ingreep in het studiefinancieringsstelsel. Politieke partijen zouden het afschaffen van de langstudeerboete, en een alternatief daarvoor, daarom inzet moeten maken van de verkiezingen. Is er na de verkiezingen een meerderheid tegen de langstudeerboete, dan kan de maatregel tijdens de formatie alsnog worden teruggedraaid.

Toen de Kunduz-coalitie een akkoord sloot over de begroting voor 2013 bleef de langstudeerboete overeind. Het CDA was destijds nog voorstander van de boete omdat het toen, ondanks demonstraties en een rechtszaak, nog wel draagvlak voor de maatregel zag. Terwijl ook een tegenstander van het eerste uur, D66, pas na de presentatie van het 'Kunduz-akkoord' voor het terugdraaien van de maatregel pleitte.

De vijf partijen van de Kunduz-coalitie hadden de maatregel kunnen terugdraaien, maar dat lieten ze na. Nu, door politiek opportunisme gedreven, overhaaste beslissingen nemen, verdient niet de voorkeur.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.