Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

vrijdag 4 maart 2011

Nieuwe comitologieverordening per 1 maart 2011 in werking getreden

De Europese Unie heeft nieuwe regels voor de manier waarop de lidstaten de Europese Commissie controleren als de Commissie EU-regelgeving uitvoert. Deze controle wordt uitgeoefend door comités bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Dit systeem wordt ook wel ‘Comitologie’ genoemd. Na stevige onderhandelingen in Brussel hebben we een nieuwe Comitologieverordening, die het oude ‘Comitologiebesluit’ vervangt. Op 1 maart 2011 is de nieuwe verordening in werking getreden.

Klik hier voor de nieuwe verordening. Klik hier voor meer informatie over comitologie (en delegatie).

Volgens de nieuwe regels zijn er twee soorten comités: adviescomités en onderzoekscomités. Dit in tegenstelling tot het oude Comitologiebesluit (1999/468) , waarin vier procedures waren opgenomen: adviescomité, het regelgevingscomité, het beheerscomité en het regelgevingscomité met toetsing.

Zit u in een Comitologiecomité? Dan vraagt u zich vast af wat er nu voor uw comité verandert. Er is gekozen voor een automatische aanpassing. Er hoeft dus niet per comité bepaald te worden wat de nieuwe procedure is. Deze automatische aanpassing is te vinden in artikel 13 van de nieuwe verordening. We lopen even langs alle ‘oude’ comités:

Adviescomité (artikel 3 comitologiebesluit)
Dit blijven adviescomités (artikel 4 van de nieuwe verordening). Het adviescomité adviseert de Commissie over de vast te stellen uitvoeringshandeling. De Commissie is niet gebonden aan dit advies, maar dient daarmee uiteraard wel rekening te houden. Het is dus de ‘lichtste’ variant van comitologie.

Beheerscomités (artikel 4 comitologiebesluit)
Dit worden onderzoekscomités (artikel 5 van de nieuwe verordening). De onderzoeksprocedure is de procedure met de zwaarste controle door de Lidstaten. Essentie is dat de Europese Commissie overruled kan worden. Indien het onderzoekscomité (eventueel in twee instanties via een beroepscomité) een negatief advies uitbrengt, is dit bindend en kan de Europese Commissie de maatregel niet vaststellen.

Regelgevingscomités (artikel 5 comitologiebesluit)
Dit worden onderzoekscomités (artikel 5 van de nieuwe verordening).

Regelgevingscomité met toetsing (artikel 5bis comitologiebesluit)

Deze procedure, ook wel ‘PRAC’ genoemd (naar de Franse afkorting ervan), komt niet terug in de nieuwe verordening en mag ook niet meer worden voorgesteld in nieuwe wetgevingsvoorstellen. Post-Lissabon is er een nieuw artikel 290 VWEU, dat gaat over het delegeren van quasi-wetgevende bevoegdheden aan de Commissie door de Uniewetgever. Dit is vergelijkbaar met de PRAC, al is het niet één op één hetzelfde. Hier geldt geen automatische aanpassing.

Voorlopig blijft de PRAC bestaan wanneer deze in bestaande wetgeving (vóór 1 december 2009) wordt aangewezen. De Commissie heeft in een verklaring aangekondigd dat alle bestaande PRAC-procedures tegen het licht worden gehouden om te aan te passen aan de nieuwe situatie. In veel gevallen zal dat betekenen dat de PRAC-procedure overgaat naar de bevoegdheid van de Commissie om gedelegeerde handeling vast te stellen (op basis van artikel 290 VWEU). Hiervoor dienen de betreffende verordeningen en richtlijnen te worden aangepast. De Commissie zal met passende voorstellen komen. De Commissie zal hierbij rekening moeten houden met de afspraken die tussen Commissie, Raad en EP worden gemaakt over de toepassing van artikel 290 VWEU.

Bron

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.