Zwijgen over zwart geld
In deze KB-Lux-zaak heeft de fiscus op basis van de gegevens van 'meewerkers' schattingen gemaakt van de zwarte spaargeleden van de weigeraars. In deze zeer uitvoerige uitspraak gaat het om een man die categorisch blijft ontkennen dat de op een microfiche staande rekening van hem is. Er zijn aan hem 21 navorderingsaanslagen opgelegd over de periode 1990 t/m 2000.
Omgekeerde bewijslast
Hof Amsterdam oordeelt dat de inspecteur de identificatie van de rekeninghouders voldoende aannemelijk heeft gemaakt. Aangezien de man weigert inlichtingen te verstrekken, wordt de bewijslast omgekeerd en verzwaard. De inspecteur heeft de navorderingsaanslagen volgens het Hof echter veel te hoog vastgesteld door aan te nemen dat de man nog meer buitenlandse rekeningen heeft . Ook wordt de boete verminderd, voornamelijk op grond van overschrijding van de redelijke termijn.
Niet willekeurig
De Hoge Raad concludeert in een uitspraak vrijdag dat het Hof terecht heeft geoordeeld dat de man houder is geweest van de bankrekening en dat de bewijslast terecht is omgekeerd. Voorts bevestigt de Hoge Raad dat de door de inspecteur vastgestelde aanslagen niet willekeurig mogen zijn.
Uitspraak Hoge Raad
Voor wat betreft de opgelegde boeten oordeelt de Hoge Raad dat op de inspecteur de bewijslast rust om te bewijzen dat de man zijn rentebaten heeft verzwegen. Het Hof heeft dit miskend door te oordelen dat de man dient te bewijzen dat hij geen strafbaar feit heeft begaan. Het Hof heeft de boetes gematigd tot 80 procent omdat de hoogte van de verschuldigde belasting door schattingen is komen vast te staan en verder verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn. De Hoge Raad oordeelt hierover dat uit de uitspraak van het Hof niet blijkt of het Hof voldoende rekening heeft gehouden met de wijze waarop de belastinggrondslag is bepaald. De zaak wordt verwezen.
Meewerker niet altijd beter af
"Een weigeraar kan door deze uitspraak wel eens beter af zijn dan een medewerker", aldus fiscalist Arja van Eijsden in het FD. "Als de fiscus niet met een overtuigende bewijslast komt aanzettten, dan blijft een boete uit, twerijl degenen die openheid van zaken hebben gegeven wel beboet worden."