Pensioenakkoord
Er kan echter nog van alles veranderen aan het wetsvoorstel, omdat minister Kamp heeft toegezegd het pensioenakkoord erin te verwerken. Over dit akkoord wordt al lange tijd onderhandeld door werkgevers en werknemers. De onderhandelingen zijn vertraagd doordat onenigheid is ontstaan over het akkoord binnen vakcentrale FNV. De FNV ziet het huidige wetsvoorstel ‘niet als de beste oplossing’. Het percentage pensioen dat jaarlijks wordt opgebouwd gaat omlaag, waardoor de pensioenambitie daalt met 13%, zo stelt een woordvoerder. Bovendien wordt de AOW in dit wetsvoorstel niet gekoppeld aan de verdiende lonen, iets wat de vakbond wel graag wil en ook in het akkoord staat. Een ander punt is de flexibilisering van de AOW-leefitjd. ‘Als je dan toch wil stoppen als je 65 bent, dan kan dat. Met iets minder geld.’
Pensioenopbouw
Vanaf 2013 bouwen mensen voor hun uiteindelijke pensioen jaarlijks 1,75 procent in plaats van 2 procent op voor eindloonregelingen; voor middelloonregelingen wordt dat 2 in plaats van 2,25 procent. Tot 2013 blijft de pensioenopbouw ongewijzigd. De reeds opgebouwde pensioenrechten blijven intact. Vanaf 2013 gaat het nieuwe regime in, werknemers die zijn aangesloten bij een pensioenfonds bouwen vanaf dat moment jaarlijks minder nieuwe rechten op.
Verhoging AOW- leeftijd
Verhoging van de AOW- leeftijd zorgt er volgens het ministerie voor dat de AOW voor toekomstige generaties betaalbaar blijft. De vergrijzing zorgt voor steeds minder werkenden om AOW-premie op te brengen: nu staan er nog vier potentiële werknemers tegenover één gepensioneerde en in 2040 is dat gehalveerd tot nog maar twee. Dit betekent dat de kosten door minder mensen moeten worden opgebracht, terwijl de kosten van de AOW naar verwachting oplopen van circa € 30 miljard nu tot ongeveer € 50 miljard in 2040.