Expats
De regeling is bedoeld voor buitenlandse werknemers, om het aantrekkelijker te maken om in Nederland te komen werken. Expats hoeven over 30% van hun salaris en bonus geen belasting te betalen.
Half miljard
Tienduizenden buitenlandse werknemers maken gebruik van de 30%-regeling. Dat scheelt de Belastingdienst een half miljard euro per jaar. Wat de regelingen opleveren, kan het Ministerie van Financiën niet precies zeggen.
Lang in het buitenland
Maar ook 2000 Nederlanders, die lang in het buitenland hebben gewerkt, komen voor leuke belastingvoordeeltjes in aanmerking.
Philips
Bij Philips profiteren bijvoorbeeld twee leden van de raad van bestuur van het belastingvoordeel. Zij zijn geboren in Nederland, werken in Nederland, maar mogen tóch gebruikmaken van de expat-regeling.
200.000 euro
Omdat de twee Nederlandse Philips-bestuurders lang in het buitenland hebben gewerkt, beschouwt de fiscus ze als buitenlanders, en is hun salaris gedeeltelijk belastingvrij. Dat scheelt de schatkist - alleen al voor deze twee - 2 ton per jaar. En Philips betaalt meer vergoedingen waarover de bestuurders zelf geen belasting betalen: Zo krijgen ze ruim 20.000 euro belastingvrij voor kosten die ze maken als ze zakenrelaties mee uit nemen. Ze krijgen bijna 7000 euro, omdat ze hun privéwoning soms gebruiken voor zakelijke ontvangsten.
Aan die woningen betaalt Philips volop mee, deels belastingvrij. De bestuurders mogen hun huis volzetten met Philips-apparaten, en ook daarover betalen ze geen belasting.
Aan die woningen betaalt Philips volop mee, deels belastingvrij. De bestuurders mogen hun huis volzetten met Philips-apparaten, en ook daarover betalen ze geen belasting.
25 beursgenoteerde bedrijven
Philips is niet het enige bedrijf dat dit soort afspraken maakt. RTL Nieuws vroeg de 25 belangrijkste bedrijven met een beursnotering om opheldering. Ahold en Akzo Nobel geven toe belastingvrije vergoedingen te betalen. Ook bij Shell is het gebruikelijk.
Jaarverslag
15 bedrijven reageerden helemaal niet, drie verwijzen naar hun jaarverslag. Daarin staat wel beschreven welke bedragen aan salarissen, bonussen en onkostenvergoedingen worden uitgekeerd, maar vaak niet dat dit belastingvrij gebeurt.
Regeling beperken
Sommige belastingdeskundigen vinden dat de voordeeltjes te ver gaan en hun oorspronkelijke doel voorbijschieten. De SP wil de regeling daarom beperken, en gaat de kwestie aan de orde stellen.