Dat betekent dat vanaf september van dat jaar alle cruises met dit schip een jaar lang vanuit de Maasstad zullen vertrekken. Het zal veelal gaan om twee tot drie-weekse vaarten, maar ook staan er twee langere op het programma. Een cruise van 34 dagen doet de Nederlandse Antillen aan en een andere, van maar liefst negentig dagen, zal via het Midden-Oosten Indonesië aandoen en uiteindelijk weer terugkeren in Rotterdam.
Kruse ziet ons land nog steeds als een groeimarkt. "In 2011 zullen zo'n 100.000 Nederlandse passagiers op een cruiseschip aanmonsteren, maar wij denken dat de markt uiteindelijk tot 500.000 passagiers kan goeien", aldus de directeur.
Er staan dit jaar 16 afvaarten vanuit Rotterdam gepland, en in 2012 zal dat aantal groeien tot 24. De Holland America Line bezit vijftien schepen, van 800 tot 2300 passagiers; maakt dit jaar in totaal 500 cruises en zal zo'n zestig verschillende havens aandoen op alle continenten.
Overigens was de keuze om de persconferentie in het bekende drie-sterrenrestaurant Librije te houden niet zo vreemd. Meesterkok Jonnie Boer trad eind verleden jaar als eerste Europese chef toe tot de culinaire raad van HAL en adviseert de chefs op de schepen over de menu's. Boer: "Therèse en ik hadden nog nooit een cruise gemaakt en toen we een kijkje aan boord namen op zo'n schip waren we zeer onder de indruk. Daarop heb ik een week lang twee van de belangrijkste chefs van HAL in mijn keuken gehad en hebben we diverse gerechten uitgezocht. De première daarvan zal zijn op de oversteek die het MS Rotterdam deze zomer zal maken naar New York." Met deze nostalgische trip memoreert de maatschappij dat het precies veertig jaar geleden is dat de historische transatlantische oversteek voor het laatst werd gemaakt.