De Nederlandse inzet betreft vier schepen en een onderzeeboot. Steun was er van de regeringspartijen VVD en CDA en van de oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP. Gedoogpartij PVV stemde alleen in met de bijdrage aan de NAVO-missie. Volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon moet de EU geen rol spelen bij dit soort missies. De Partij voor de Dieren liet donderdag weten nog geen definitief standpunt te hebben.
Woensdagavond was het overleg geschorst, omdat de SP en GroenLinks vonden dat minister Hans Hillen van Defensie niet goed had aangegeven wat hij bedoelde met een robuuster optreden. Ze wilden wel instemmen met de missie maar geen mogelijke carte blanche geven voor de inzet van grondtroepen. Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Wim Nagtegaal heeft de bedoelingen donderdag in een briefing moeten leggen.
SP-Kamerlid Ewout Irrgang had er daarna voldoende vertrouwen in dat er geen grootschalig offensief optreden op land zal plaatshebben, maar dat het alleen gaat om het onschadelijk maken van middelen voor de piraterij. „Als er wel offensieve acties komen, dan vervalt onze steun”, aldus Irrgang. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters stemde ook in met de missie maar wees tegelijk op de patstelling, omdat de situatie niet verbetert. De Tweede Kamer heeft nu afgesproken om met het kabinet nader te spreken over de procedure rond militaire missies.