Het begon in de Verenigde Staten, waar investeerder Warren Buffett eerder deze maand verklaarde dat "ik en m'n vrienden nu lang genoeg zijn geknuffeld door ons miljardair-vriendelijke Congres". Hij kreeg navolging in Frankrijk. L'Oréal-erfgename - en notoir belastingontduikster - Liliane Bettencourt riep de regering vorige week op tijdelijk meer belasting te heffen op hun kapitaal om de schuldencrisis te helpen bezweren. Vijftien andere "zeer vermogenden" sloten zich aan.
Manifest
In Italië liet captain of industry Luca di Montezemolo, president van Ferrari, weten graag meer belasting te betalen omwille van "solidariteit en rechtvaardigheid in crisistijd". En in Duitsland hebben vijftig (tamelijk) rijken de vereniging "Vermogenden voor kapitaalheffing" opgericht. In hun maandag verschenen manifest stellen ze dat de overheid 100 miljard euro extra kan ophalen door rijken voor twee jaar een extra vermogensbelasting van vijf procent op te leggen.
Belastingparadijzen
Onder Nederlandse rijken is het intussen luidruchtig stil. Miljonair-kenner Yves Gijrath ziet best bereidheid bij vermogenden om meer bij te dragen: "Maar dan moeten ze wel weten waar het naar toe gaat. Als de politiek bijvoorbeeld zou beloven de bezuinigingen in de kunstsector ermee te compenseren, dan kan je best bij ze aankloppen." Het moet dan volgens Gijrath wel gaan om een heffing op omvangrijke vermogens, niet op hogere inkomens: "Ik word woest als succesvolle ondernemers worden weggezet als rijken. Die betalen al zo veel belasting. En de puissant rijken, de Oranjes en Fenteners van Vlissingen, hebben hun geld toch in belastingparadijzen gestald."