Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

woensdag 10 augustus 2011

Wereldmuseum Rotterdam wil Afrika-collectie verkopen

Het Wereldmuseum in Rotterdam gaat zich richten op Azië. Het is de bedoeling dat de stukken uit Afrika in de verkoop gaan. De opbrengst van die stukken is nodig voor een betere, financieel onafhankelijke toekomst. De Nederlandse museumwereld heeft scherpe kritiek.

‘125 Meesterwerken’ heet de jubileumtentoonstelling van het Wereldmuseum in Rotterdam. Eén zaal staat vol met Afrikaanse kunst. Directeur Stanley Bremer laat 'Charlie' zien, een beeld uit de Democratische Republiek Congo, vol met spijkers. Het is een van zijn favorieten. Dat kan verkocht worden. Tot woede van mensen die werkzaam zijn bij volkenkundige musea in Nederland.
Waarom wil Bremer de Afrika-collectie van het museum verkopen? ‘Dat is verkeerd geformuleerd, want als het niet nodig was, zou ik het niet doen. Ik zou deze stukken ook liever houden, maar het wordt moeilijk om ze te houden,’ zegt Bremer. ‘Budgetten van musea worden steeds minder. Wij willen een keuze maken. Willen wij een actief dynamisch museum blijven dat 2 tot 3 tentoonstellingen per jaar maakt en dat zich internationaal op de kaart zet? Of krijgen wij ieder jaar minder geld en kwijnen wij langzaam weg? Voor dat laatste voel ik niks. Dat is geen goed toekomstperspectief.’

Zeevarenden
Het Wereldmuseum in Rotterdam is 125 jaar geleden opgericht. Vaak waren het zeevarenden die uit de hele wereld kunstwerken meenamen naar Rotterdam. In het museum zijn ruim 2000 voorwerpen te zien uit Amerika, Azië, Oceanië en uit islamitische culturen. Achter elk voorwerp zit een verhaal, vaak een spiritueel verhaal.

Het museum heeft zijn zaken financieel opvallend goed geregeld. Met ongeveer 40 procent eigen inkomsten is het beduidend minder afhankelijk van subsidies dan de meeste musea in Nederland. Toch vindt Bremer dat hij verder moet als ondernemer. Het rijk bezuinigt, veel gemeenten doen hetzelfde. Cultuur moet veel inleveren. Daarom wil hij een deel van de collectie, en met name de Afrika-collectie, te verkopen.

Focus op Azië
Bremer gelooft in de toekomst van een afgeslankt museum met een scherpere focus. ‘Dan komen wij heel snel tot de conclusie dat wij als een Aziatisch kunstmuseum verder kunnen gaan. Er zijn al vijf musea in Nederland met een Afrika-collectie. En daar komt bij dat de stad Rotterdam zich heel sterk focust op Azië. De ontwikkeling van de haven, van China, Vietnam, Korea, India, Indonesië. Allemaal heel belangrijke landen voor Rotterdam; landen waarin wij investeren en waar we hopen zaken mee te kunnen doen.’ Behalve op Azië wil het Wereldmuseum zich ook richten op Oceanië, waaruit het museum ook een belangrijke collectie heeft.

De gemeente Rotterdam, eigenaar van de collectie van het Wereldmuseum, heeft Bremer gevraagd zijn voorstel op papier te zetten. Intussen reageren collega’s van andere volkenkundige musea in Nederland geschokt. Verkopen aan internationale handelaren is uit den boze, vinden zij. De collectie van het Wereldmuseum moet bewaard blijven voor Nederland.

Ruilen
Dit is in lijn met afspraken binnen de Nederlandse Museumvereniging, vertelt directeur Siebe Weide. ‘Als je een betere collectie wilt hebben, is er een heel mooi middel: ruilen. Met gesloten beurzen kom je al een heel eind in het verbeteren van collecties. Terwijl in totaal de collectie [binnen Nederland, red.] dezelfde blijft, leidt de herverdeling tot logischer verbanden, betere verhalen.’ Weide wijst erop dat musea bij veilingen vaak achter het net vissen. Spullen die eenmaal verkocht zijn, kan je later niet meer terugkopen, omdat de prijzen te hoog oplopen. In Nederland wordt fors bezuinigd in de cultuursector. Meer dan 15 musea hebben zich bij de Museumvereniging gemeld, omdat zij zich ernstig bedreigd voelen in hun voortbestaan.

Klimaat
Directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum wil toch dat Rotterdam de collectie-Afrika van zijn museum verkoopt. ‘De musea hebben het geld ook niet. Dat typeert de situatie waarin musea in Europa verkeren.' 'Ook in Afrika zal het geld niet zijn,’ zegt Bremer. ’Bovendien hebben musea daar niet de goede klimaatomstandigheden. Wat we hier zien, zo’n veren masker, hoe langt blijft dat goed in een klimaat als in Afrika? Het is allemaal natuurlijk vervelend. Je kan het onverantwoordelijk noemen. Aan de andere kant: wat we dan nog hebben, kunnen we wel goed blijven verzorgen.’ Bremer heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid en schuwt de publiciteit niet. Misschien komt er nog iemand met een grote zak geld. Dan hoeft hij dat prachtige beeld uit Congo niet te verkopen.

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.