De wereld zit voorlopig niet zonder olie. Maar makkelijk op te pompen olie wordt wel steeds schaarser. Vandaar ook dat het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil afgelopen dinsdag maar wat blij was, dat het als partner van de Russische staatsmaatschappij Rosneft naar olie en gas mag zoeken in het Russische Noordpoolgebied.
Exxon werd dinsdag de vervanger van het Britse BP, bij een exploratiedeal in de Karazee. De Amerikanen gaan samen met Rosneft drie blokken onderzoeken, met naar schatting zo'n 36 miljard vaten (van 159 liter) aan oliereserves. De uitdaging ligt erin om onder barre weersomstandigheden toch voldoende olie te kunnen winnen.
Supervelden
Zogenoemde supervelden, die meer dan vijf miljard vaten olie bevatten, worden steeds zeldzamer. Dat wil zeggen: supervelden waar olie makkelijk uit te halen valt. Maar dat betekent niet dat er geen grote reserves meer zijn. In Canada wordt bijvoorbeeld teerachtige olie gewonnen uit zandgronden. Dat is weliswaar kostbaar en brengt milieuproblemen mee, maar het gaat wel om grote reserves.
Zakensite 24/7 Wall Street maakte een inventarisatie van de tien grootste olievelden ter wereld, op basis van de meest actuele schattingen. Daarbij werden conventionele velden meegenomen, zoals het gigantische 'Ghawar'-veld in Saudi-Arabië. Maar ook bij de oliebronnen die lastiger winbaar zijn, zitten enkele supervelden.
Moeilijke olie
Zo bestaat de top drie geheel uit onconventionele olievelden, met de Canadese teerzanden op de derde plaats. Plaatsen twee en één worden respectievelijk bezet door het Orinoco-veld in Venezuela en twee reservoirs in de Amerikaanse staten Colorado en Utah. In het laatste geval gaat het om zogenoemde olieschalie die in gesteente vast zit en relatief kostbaar is om te winnen. Of olieschalie ooit op grote schaal wordt gewonnen, hangt af van prijsontwikkelingen en de beschikbaarheid van schonere en betaalbare alternatieven.
De top-5 (bron 24/7 Wall Street)
1) Piceance (West-Colorado) en Uinta reservoir (Oost-Utah)
Dat er olie te vinden is in de Amerikaanse staten Colorado en Utah is al sinds 1912 bekend. Maar het gaat wel grotendeels om lastig winbare olieschalie. De geschatte reserves zijn gigantisch, respectievelijk: 1.525 miljard en 1.320 miljard vaten
2) Orinoco (Venezuela)
2) Orinoco (Venezuela)
Ook hier gaat het om lastig winbare olie, met geschatte resterende reserves van 530 miljard vaten. De olie is zwaar en zwavelrijk en zit deels verborgen in zand en gesteente.
3) Oliezanden Alberta (Canada)
De Canadese teerzanden bevatten naar schatting nog 169 miljard vaten olie. Deze teerzandolie wordt al volop gewonnen via mijnbouwprojecten. Onder meer Shell is actief met teerzandolie.
4) Ghawar (Saudi-Arabië)
Met afstand het grootste conventionele olieveld ter wereld. Het Ghawar-veld werd in 1948 ontdekt en heeft sinds de productiestart in 1951 55 miljard vaten olie geproduceerd. Westerse schattingen over de resterende winbare reserves lopen uiteen van 11 tot 45 miljard vaten. Saudi-Arabië zet in op een veel hogere resterende productie. Per dag produceert Ghawar nog altijd zo'n vijf miljoen vaten olie, circa zes procent van de dagelijkse wereldproductie.
5) Burgan (Koeweit)
Het grootste olieveld van Koeweit produceerde ook conventionele olie, maar is zwaar beschadigd geraakt door de Golfoorlog van 1991. De troepen van Saddam Hoessein staken zo'n 700 pompen in brand en daarvan is het Burgan-veld nooit goed hersteld. Hoewel er naar schatting nog 6 tot 25 miljard vaten aan winbare olie in het Burgan-veld zitten, levert het nauwelijks meer iets op.