Dit meldt althans het Britse dagblad The Independent op basis van gegevens verzameld door de investeringsbank Barclays Capital. De bank baseert zich op gegevens uit de laatste 140 jaar, waarin aan het eind van een lange economische bloeiperiode er steeds een hausse was aan het oprichten van exorbitante gebouwen en wolkenkrabbers, vrij snel daarna gevolgd door een periode van recessie en economische krimp.
Factoren
De bouw van pompeuze gebouwen is volgens de bank een betrouwbare waarschuwing dat het mis zal gaan. Om tot realisatie van deze enorme projecten te komen zijn een aantal factoren van belang: makkelijke toegang tot goedkoop krediet, relatief lage grondprijzen, speculatie en (onterecht) overdreven optimisme over de economische ontwikkeling.
Als voorbeeld noemt de bank drie tijdstippen uit de geschiedenis waarin een vergelijkbare ontwikkeling plaatshad. Zowel de economische crisis van 1929, de oliecrisis van 1973 en de Aziëcrisis van 1997 werden voorafgegaan door een boom in de bouw van wolkenkrabbers.
Empire State Building
Zo stampten begin jaren 70 de Amerikanen onder andere het WTC in New York en Sears Tower in Chicago uit de grond. In de jaren 30 waren dat een wolkenkrabber in Wall Street, het Chrysler Building en de Empire State Building. De Azië-crisis werd aangekondigd met de bouw van de Petronas-toren in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, destijds het hoogste gebouw ter wereld.
Momenteel staan een kleine 150 wolkenkrabbers wereldwijd in de steigers, waarvan ruim 100 in China. Kenners hebben al gewaarschuwd dat de lokale vastgoedmarkt oververhit is en dat de Chinese huizenbubble het land in recessie zal werpen. Maar ook in India en Dubai rijzen de exorbitante gebouwen in rap tempo de grond uit. Dubai spant qua hoogte de kroon met de in 2010 gereed gekomen Burj Khalifa van 828 meter hoog. De bouwkosten voor deze gigant waren 4,1 miljard dollar.