Ondertussen blijft het in Den Haag opvallend stil. Het is de bedoeling dat de petitie, die is opgesteld door de organisatie Worldconnectors en de New Yorkse afdelingen van drie Nederlandse politieke partijen, op 1 maart wordt ingediend. Dan is er bijna een jaar voorbij sinds de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner, met zijn plannen kwam.
Het gaat om een 'concept' van een nieuwe, strengere Rijkswet op het Nederlanderschap. Daaruit worden ook de uitzonderingen geschrapt die het Nederlandse expats en emigranten nu in sommige gevallen toestaan om het staatsburgerschap van hun woonland aan te vragen en tegelijk Nederlander te blijven.
Ministerswissel
De Ministerraad ging in september al akkoord met vijf kernpunten uit het wetsvoorstel. Maar wanneer de Kamer zich erover mag buigen, is onduidelijk. In december zei minister Donner nog na vragen van Gerard Schouw (D66), dat hij verwachtte de Kamer het voorstel vóór het kerstreces te kunnen toesturen. Maar kort daarop vertrok Donner naar de Raad van State. Zijn opvolger op Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, heeft nog geen toezeggingen willen doen over een termijn. Tegenover de Wereldomroep sprak ze alleen over 'de komende maanden' en benadrukte ze dat het nu haar verantwoordelijkheid is.
Raad van State
Een complicerende factor is dat wetsvoorstellen pas naar de Kamer kunnen als de Raad van State advies heeft uitgebracht. Zo'n advies kan immers nog leiden tot ingrijpende aanpassingen. Om die reden heeft bijvoorbeeld regeringspartij VVD nog niet willen stemmen voor moties die de paspoortplannen bekritiseerden: te vroeg. Ondanks de door Donner uitgesproken verwachting, kwam het advies van de Raad van State over de nieuwe Rijkswet pas binnen na het begin van het kerstreces. Over de inhoud van het advies is vooralsnog niets bekend. Die wordt pas openbaar als het voorstel - al dan niet in aangepaste vorm - naar de Kamer gaat.
Huffington Post
Volgens de man achter de petitie, Eelco Keij, is het 'verstandig' dat Den Haag zo weinig haast maakt. Want, schrijft hij op de populaire Amerikaanse blog Huffington Post, 'niemand wint erbij.' Ook de regering niet, die Nederlanders in het buitenland met hun belangrijke economische connecties zo van zich vervreemdt. Eerder al suggereerde ook een artikel in The Economist dat Nederland met het hard aanpakken van 'multiple citizenship' een achterhoede gevecht voert tegen de globalisering. 'Er komt een gouden eeuw aan wat betreft het hebben van meerdere paspoorten', concludeerde The Economist. 'Maar nu nog niet.'
Bredere campagne
Wat Keij betreft, is het behouden van de uitzonderingen in de Rijkswet dan ook slechts het begin van een bredere campagne. Doel is om het basisprincipe dat je automatisch je Nederlanderschap kwijtraakt als je een ander paspoort aanvraagt, geheel uit de wet te schrappen. Of Den Haag te vinden zal zijn voor zo'n radicale breuk met een principe dat al decennia in de Nederlandse wetgeving is verankerd, valt te betwijfelen. Maar, zegt Keij, er zijn nu al 20.000 expats en emigranten die hun stem hebben laten horen. Die zullen ook in de toekomst niet langer stil blijven.