De aangekondigde verlaging betreft alleen het aanvullende pensioen, dat is opgebouwd via de werkgever. De aow, die 65-plussers ontvangen van de staat, blijft buiten schot. De 103 pensioenfondsen moeten korten op de oude dag van hun deelnemers, omdat hun financiële positie achterblijft bij het beoogde herstel. Zij hebben last van het gegeven dat Nederlanders langer leven en de eurocrisis.
Zo'n 340 fondsen dienden in 2009 een herstelplan in bij DNB, om weer boven Jan te geraken. Zij moeten eind 2013 weer een dekking hebben van minimaal 105%. Dat betekent dat er tegenover elke euro aan toekomstige verplichtingen €1,05 in kas zit. Maar 103 fondsen lopen dus achter bij het uitgestippelde herstelpad. Hun dekking is op dit moment slechts 80% tot 100%. Dat de pensioenfondsen nu belabberd scoren, heeft verschillende oorzaken. De beleggingen van de fondsen doen het nog aardig. Maar ze moeten steeds langer pensioen uitkeren omdat hun deelnemers langer leven dan verwacht.
Ook is de rekenrente, die de fondsen gebruiken om hun verplichtingen te berekenen, historisch laag. Dit is het gevolg van de eurocrisis. En een lage rente betekent dat er nu meer geld moet worden gereserveerd voor de toekomstige pensioenuitkeringen.
Overigens is de korting geen gelopen race. Op 31 december 2012 wordt bekeken of de fondsen weer op hun herstelpad zitten. Mocht de eurocrisis worden opgelost, dan kan de rente zomaar weer stijgen, waardoor de financiële positie van de fondsen fors verbetert. En kan de korting van tafel. In die zin is de aangekondigde kortingsoperatie volgens deskundigen vooral een psychologische dreun. Het vertrouwen in het 'goudgerande' Nederlandse pensioenstelsel loopt een flinke deuk op.