In landen als onder meer Spanje, Italië, Frankrijk en België is er mogelijk sprake van zogenoemde macro-economische onevenwichtigheid door bijvoorbeeld een te hoge schuld of een verslechterde exportstatus. Er is onder meer gekeken naar de huizenmarkt, de handelsbalans en de schulden van de private sector. In een interview met NU.nl gaf Rehn onlangs al aan dat Nederland geldt als voorbeeld in Europa en een belangrijke rol speelt voor de verdere economische ontwikkeling van de Europese Unie.
Tevreden
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) reageerde tevreden op de eerste bevindingen. ''Het is goed dat de Commissie de kracht van de Nederlandse economie bevestigt." Hij voegde eraan toe dat het belangrijk is om problemen met de concurrentiekracht in de EU op tijd te zien en aan te pakken. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) erkende dat ook in Nederland ''ruimte'' is voor verbetering. Hij zei dat het kabinet daar verder aan zal werken. Verhagen ondersteunt de aanpak van de commissie: ''De enige manier om ellende met landen als Griekenland, Ierland en Spanje te voorkomen, is ingrijpen voordat het fout gaat. Landen moeten gedwongen worden orde op zaken te stellen wanneer ze er een potje van maken. Dan moet je niet alleen naar de begroting kijken, maar ook naar de economische kracht van landen."
Nader onderzoek
De commissie pikt nu België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Slovenië, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië uit voor nader onderzoek. De Belgen, Finnen en Britten hebben bijvoorbeeld te kampen met een teruglopende export. Denemarken en Zweden hebben last van hoge particuliere schulden. Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen en Slowakije scoren voldoende. "De crisis heeft ons erop gewezen dat micro-economische disbalansen een risico vormen voor financiële stabiliteit, economische vooruitzichten en voor de welvaart van een land, diens onderdanen en de EU als een geheel", ligt de commissaris voor economische zaken Olli Rehn het rapport toe.
Bevoegdheden
Onder de nieuwe begrotingsregels, het 'sixpack', heeft de commissie nog niet de bevoegdheid om in te grijpen in de lidstaten van de EU. Onder de eind januari afgesproken regels krijgt de commissie wel meer bevoegdheden en volgen bovendien automatisch sancties als het land structureel een begrotingstekort heeft.