Traditionele collectieve pensioenfondsen moeten worden vervangen door verplichte individuele spaarrekeningen. Het huidige stelsel is te intransparant. Dit verklaart Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie en voormalig centraal bankier bij De Nederlandsche Bank, in een interview met NRC Handelsblad.
Het huidige pensioenakkoord moet worden vervangen voor een beter alternatief, vindt Hoogduin. In het plan van de hoogleraar krijgen alle Nederlanders een spaarrekening waar alle geldpotten die worden bewaard voor bijvoorbeeld het huis of het pensioen.
Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
30%
Aangifte
AOW
Baggeraar
Belastingdienst
Belastingverdragen
Boorplatform
BSN
Cruise
Digid
Eigen woning
Emigratie
Energie
Expat
Fiscaal partnerschap
GBA
Heffingskortingen
Hypotheek
Offshore
Ombudsman
Pensioen(fonds)
Piloot
Rechtspraak
Rijksoverheid
Rijnvarende
Rotterdam
Scheepvaart
Sociale zekerheid
Spaarloon
SVB
Toeslagen
Tysma|Lems
WOZ
Zeevarende
Zorgverzekering
Startpagina » Archief voor 04/01/2012 - 05/01/2012
zondag 29 april 2012
zaterdag 28 april 2012
BPM buitenlandse voertuigen afstemmen op duur gebruik
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat Nederland bij het heffen van registratiebelasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) over voertuigen die in een andere lidstaat geregistreerd zijn, maar feitelijk in Nederland worden gebruikt, rekening moet houden met de duur van het gebruik van het Nederlandse wegennet. Dit heeft het EU-Hof bepaald in het arrest in de gevoegde zaken C-578/10 - C-580/10, Staatssecretaris van Financiën / Van Putten, Mook en Frank.
BPM wordt geheven wanneer een auto in Nederland geregistreerd wordt. BPM wordt ook geheven over auto’s die in het buitenland geregistreerd zijn wanneer deze feitelijk in Nederland gebruikt worden. Deze gevoegde zaken betreffen de belastingplichtigen Van Putten, Mook en Frank. Zij wonen in Nederland maar hebben een buitenlands voertuig geleend van familie of vrienden en in Nederland gebruikt.
Overzicht bezuinigingen en hervormingen
De fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben ingestemd met een akkoord over een noodpakket van miljarden. Hieronder volgt een overzicht van een aantal bezuinigingen en hervormingen de partijen het over eens zijn geworden.
donderdag 26 april 2012
AOW-leeftijd in 2019 op 66 jaar
De AOW-leeftijd gaat volgend jaar met 1 maand omhoog. Daarna stijgt hij in stappen, tot in 2019 de pensioengerechtigde leeftijd 66 jaar is. In uiterlijk 2024 wordt dat 67 jaar. Daarna wordt de AOW aan de levensverwachting gekoppeld. In 2014 gaat de leeftijd voor aanvullend pensioenen naar 67 jaar. Om de inkomensgevolgen te verzachten komt er een overgangsregeling.
Prijs Nederlandse verblijfsvergunning te hoog
ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer), 26 april 2012 (*)
„Niet-nakoming – Richtlijn 2003/109/EG – Status van langdurig ingezeten onderdanen van derde landen – Aanvraag voor status van langdurig ingezetene – Aanvraag voor verblijfsvergunning in tweede lidstaat, ingediend door onderdaan van derde land die in eerste lidstaat reeds status van langdurig ingezetene heeft verkregen, of door een van zijn gezinsleden – Bedrag van door bevoegde autoriteiten gevraagde leges – Onevenredigheid – Belemmering voor uitoefening van verblijfsrecht”
In verdrag voorgeschreven methode van voorkoming dubbele belasting
Ter zake van de berekening ter voorkoming van dubbele belasting ten aanzien van een aan de Verenigde Staten toe te rekenen deel van de bestuurdersbeloning is de verrekeningsmethode van toepassing. Uitleg artikel 17, eerste lid, juncto artikel 25, derde lid van het Verdrag tussen de Verenigde Staten en Nederland en de Resolutie van de staatssecretaris van Financiën van 11 juli 1994. Aan de toepassing van de resolutie worden strikte voorwaarden gesteld. In de resolutie is immers opgenomen “dat de toepassing van de vrijstellingsmethode alleen zal worden toegestaan in zoverre door de belastingplichtige wordt aangetoond dat de directeuren- en commissarissenbeloningen in de andere verdragsluitende staat in de belastingheffing zijn betrokken”. Naar het oordeel van de rechtbank dient hieruit te worden afgeleid dat voor toepassing van de vrijstellingsmethode vereist is dat in de Verenigde Staten belasting is geheven over het voordeel. Aangezien hiervan geen sprake is, kan de resolutie geen toepassing vinden.
woensdag 25 april 2012
Belastingdienst zoekt verloren uitstelverzoeken
De Belastingdienst is met man en macht op zoek naar uitstelverzoeken voor belastingaangifte. Een onbekend aantal verzoeken die belastingconsulenten hadden ingediend is mogelijk kwijtgeraakt. Mensen hoeven geen contact op te nemen met de fiscus. Als een verzoek is zoekgeraakt, worden betrokkenen zelf gebeld. Het probleem kwam naar voren toen bleek dat het aantal uitstelverzoeken dit jaar 'opvallend' lager was dan vorig jaar, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. Het gaat om verzoeken van belastingadviseurs met vijf tot vijftig klanten.
Europese Commissie fout bij klacht tegen Nederland
De Europese Commissie is door het EU-Hof op de vingers getikt in een procedure tegen Nederland wegens vermeende discriminatie van werknemers die op olieboorplatforms in Nederland werken. Het Hof kwam niet toe aan een inhoudelijke beoordeling van de bezwaren van de Commissie. De Commissie heeft het Hof onvoldoende informatie verschaft, waardoor haar beroep niet-ontvankelijk werd verklaard. Het gaat om het arrest in de zaak C-141/10, Commissie/Nederland.
Nu ook luxe cruisevakantie voor voetbalfans
MSC Cruises lanceert twee bijzondere cruises in samenwerking met Italiaanse voetbalclubs AC Milan en SSC Napoli. Een kans voor fans en spelers om elkaar beter te leren kennen met als kers op de taart een bezoek aan Nou Camp.
Via de Rossoneri Cruise, genoemd naar de Milan-fans, en de Blue Cruise voor de Napoli-supporters krijgen fans van beide teams de kans om tijd te spenderen met enkele van hun favoriete spelers en deel te nemen aan workshops.
Supporters kunnen samen naar memorabele duels uit het verleden kijken, meer leren over de atletische voorbereiding van voetballers en ontwikkelingen in de sportgeneeskunde, trainingssessies volgen met bepaalde spelers en technische staf van het A-team en deelnemen aan toernooien voor zowel volwassenen als volwassenen en kinderen.
dinsdag 24 april 2012
Betere sociale zekerheid voor vliegtuigbemanning
Stewardessen en piloten moeten worden onderworpen aan het sociale zekerheidsstelsel van het land waar zij hun werk gewoonlijk beginnen en eindigen. Dat staat in de nieuwe EU-voorschriften over de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels, die woensdag door het Parlement werden aangenomen. Ook schept de verordening duidelijkheid over de toegang tot werkloosheidsuitkeringen voor zelfstandigen die in het buitenland werken.
Europese fiscale verdrag wordt geratificeerd
De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble heeft er vertrouwen in dat het nieuwe Europese fiscale verdrag, dat moet zorgen voor meer begrotingsdiscipline, wordt geratificeerd, ondanks nieuwe politieke onzekerheid. Het verdrag 'wordt in alle landen geratificeerd, ik twijfel daar niet aan', aldus Schäuble.
maandag 23 april 2012
Kabinet-Rutte gevallen
Het kabinet-Rutte is gevallen. De premier heeft zijn ontslag en dat van zijn ministers maandag aangeboden aan koningin Beatrix. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. De koningin heeft 'de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten'. Premier Mark Rutte bezocht koningin Beatrix maandag van 14.00 tot 16.00 uur op Paleis Huis ten Bosch, waar hij haar te informeerde over de onstane situatie. Hij omzeilde daarbij fotografen en journalisten door het paleis via een zijingang te arriveren en verlaten.
AOW regels verschillen per regio
Voor alleenstaande AOW-ers die een nieuwe liefde ontmoeten blijken de regels per regio sterk te verschillen. Dat meldt Plus Magazine na een steekproef. Zo is het ene kantoor van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) veel strenger dan het andere, wat gepensioneerden honderden euro's per maand kan schelen. Gepensioneerden die een relatie met elkaar aangaan beschouwen zichzelf pas als een stel wanneer de ene bij bij de ander intrekt. De SVB spreekt echter van een stel wanneer er sprake is van een 'gezamenlijke huishouding.'
zondag 22 april 2012
Hervorming Ziektewet
De ministerraad heeft op voorstel van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met een hervorming van de Ziektewet en toezending van deze wet aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband die ziek zijn, sneller aan het werk krijgen. Ongeveer tachtig procent van de uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband die zes maanden ziek zijn, kan vroeger of later in het ziektetraject werken. Dat kan in de eigen baan zijn, maar ook in een nieuwe, passende baan. Nu bestaat meer dan vijftig procent van de instroom in de WIA nog uit flexibele werknemers. Voor mensen met een vast contract zijn er al veel prikkels om weer aan het werk te gaan. Met de hervorming van de Ziektewet komen er vanaf 1 januari 2013 meer prikkels voor flexibele werknemers. Ook werkgevers en het UWV krijgen een grotere verantwoordelijkheid om deze werknemers aan het werk te helpen. De hervorming van de Ziektewet levert structureel € 269 miljoen op.
zaterdag 21 april 2012
Nederlands bedrijf loopt opdracht Costa Concordia mis
De opdracht voor de berging van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia gaat niet naar het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Salvage. Rederij Costa Crociere maakte zaterdag bekend dat het Amerikaanse bedrijf Titan Salvage de klus mag klaren samen met het Italiaanse Micoperi. De projecten van de zes gegadigden waren allemaal van hoge kwaliteit, aldus een technische commissie van de rederij, volgens de krant la Repubblica. Het voorstel van Titan en Micoperi voldoet echter het best aan de vereisten, zoals bescherming van het milieu en het toerisme op het eiland Isola del Giglio.
vrijdag 20 april 2012
Geen leeftijdsdicriminatie bij KLM
Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid.Leeftijdsdiscriminatie. Verplicht pensioenontslag voor verkeersvliegers vanKLM op 56-jarige leeftijd. Bereiken van een regelmatige en voorspelbare doorstroming van verkeersvliegers tussen de rangen, kostenbeheersing en een evenwichtige personeelsopbouw (waaronder begrepen een evenwichtige verdeling van de werkgelegenheidskansen binnen de beroepsgroep) zijn legitieme doelen, die onderscheid naar leeftijd kunnen rechtvaardigen. Het betreffende leeftijdsontslag is daartoe een passend en noodzakelijk middel.
donderdag 19 april 2012
EU wil actie tegen belastingontduiking
Belastingontduiking in Europa moet moeilijker worden en Brussel moet meer werk maken van het speuren naar belastingfraude. Een resolutie met deze oproep werd donderdag door het Europees Parlement in Straatsburg aangenomen. Volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong, een van de opstellers van de resolutie, lopen EU-lidstaten circa 1.000 miljard euro per jaar mis aan belastingopbrengsten door fraude en ontduiking. Met name het doorsluizen van winsten door bedrijven naar belastingparadijzen is een doorn in het oog van het Europarlement.
Extra huurverhoging hogere inkomens later dan 1 juli 2012
De extra huurhoging van maximaal 5 procent bovenop de inflatie voor huishoudens met een inkomen boven 43.000 euro kan niet op de voorziene datum van 1 juli 2012 worden toegepast, maar op een later moment. Na instemming van de Eerste Kamer met het wetsvoorstel dat de verhoging regelt en de invoering daarvan, kan de verhuurder bij de Belastingdienst een nieuwe inkomensverklaring aanvragen en die bij een voorstel voor de extra huurverhoging doen. Dat schrijft minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan de Eerste en Tweede Kamer.
EU fout bij klacht tegen Nederland
De Europese Commissie is donderdag door Europese rechters op de vingers getikt in een procedure tegen Nederland wegens vermeende discriminatie van Portugese arbeiders. De commissie formuleerde haar klachten niet nauwkeurig genoeg, aldus het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. De vordering van Brussel werd dan ook niet-ontvankelijk verklaard.
Weigering om uitkeringen te betalen aan werknemers op olieboorplatforms
ARREST VAN HET HOF (Achtste kamer), 19 april 2012 (*)
„Niet-nakoming – Artikelen 39 EG tot en met 42 EG – Vrij verkeer van personen – Verordening (EEG) nr. 1408/71 – Sociale zekerheid van migrerende werknemers – Weigering om bepaalde uitkeringen te betalen – Werknemers die op olieboorplatforms in Nederland werken – Ontvankelijkheid van beroep”
woensdag 18 april 2012
Containerschip botst tegen Willemsbrug
In de Nieuwe Maas in Rotterdam is een aantal containers van een schip in het water gevallen. Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam gaat het om zeven, lege containers. Ooggetuigen zeggen dat het schip dat de containers vervoerde niet onder de Willemsbrug door paste. Het scheepvaartverkeer is gedeeltelijk gestremd.
Een ooggetuige zegt dat de containers waarschijnlijk te hoog gestapeld waren of dat het schipt te weinig ballast had, waardoor de zijkanten van de vracht de bolling van de brug raakten. “Voordat het schip er onder zat zagen we het eigenlijk al dat het mis zou gaan. Het schip voer een stuk onder de brug door en kwam toen vast te zitten. Op het schip zelf is het een ravage.”
dinsdag 17 april 2012
Top 10 fiscale en juridische aandachtspunten familielening
- Omschrijf de familielening in een schriftelijke leningsovereenkomst. Een notariële akte met de juiste redactie voorkomt veel financiële narigheid.
VVD wil de hypotheekgarantie weg
Het wetenschappelijk bureau van de VVD, de Teldersstichting, wil af van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook moeten constructies op de helling waarbij de overheid mensen te hulp schiet als hun woning onverkoopbaar is geworden. Het kabinet wil de NHG, die nu nog op 350.000 euro staat, na 1 juli afbouwen, maar de liberale wetenschappers gaan een stuk verder en willen op termijn helemaal af van de NHG. „Omdat burgers in principe de verantwoordelijkheid moeten dragen van de financiële risico’s die ze zelf zijn aangegaan”, aldus de Teldersstichting dinsdag in een rapport over bevolkingskrimp.
maandag 16 april 2012
Kilometervergoeding flink verhogen
Werknemers die met de auto naar hun werk gaan, leggen er honderden euro’s per jaar op toe. De kilometervergoeding is al zes jaar ongewijzigd, terwijl benzine en diesel sindsdien 50 en 60 cent per liter duurder zijn geworden.
Griffierechten nog niet omhoog
De griffierechten gaan voorlopig niet omhoog. Griffierechten zijn de kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden om een zaak aan te spannen. Het kabinet wilde de verhoging per 1 juli invoeren, maar de SGP-fractie in de Eerste Kamer is tegen. Daardoor is er geen meerderheid voor het plan. Een debat in de Tweede Kamer over verhoging van de griffierechten is deze week uitgesteld tot eind mei. Invoering per 1 juli, zoals het kabinet had voorzien, is nu niet haalbaar.
zondag 15 april 2012
DAF profiteert sterk van innovatiebox
De Eindhovense truckfabrikant DAF heeft in 2011 een belastingvoordeel genoten van € 11,7 mln door een beroep te doen op de zogeheten innovatiebox. Dat blijkt uit de recent verschenen jaarcijfers die DAF Trucks, dochterbedrijf van het Amerikaanse Paccar, bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd. De stimuleringsmaatregel die begin 2010 is ingevoerd, belast de winst uit 'innovatieve activiteiten' met 5%. Dat is veel gunstiger dan het normale vennootschapsbelastingtarief, dat op 25% ligt.
zaterdag 14 april 2012
De Jager wil oversluiten hypotheek simpeler maken
Het oversluiten van een hypotheek moet vanaf volgend jaar goedkoper worden. Ook moeten huizenbezitters meer tijd krijgen om over te stappen, zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zaterdag in De Telegraaf. Hij verwacht dat hypotheken hierdoor goedkoper worden. Nu krijgen huizenbezitters soms pas twee weken voor het aflopen van hun hypotheek van de bank te horen tegen welk tarief kan worden verlengd. Dat zou te weinig tijd bieden om over te stappen.
vrijdag 13 april 2012
Belastingdienst mag geen info huurders geven
De Belastingdienst mag voorlopig geen inkomensgegevens van huurders aan woningcorporaties en andere huisbazen geven. De wet die dit mogelijk maakt, moet eerst in werking treden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag geoordeeld in een kort geding dat een aantal huurders uit Amsterdam had aangespannen tegen de Nederlandse staat.
Het kabinet wil dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen. De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement en de regering hoopt dat hij 1 juli in gaat.
Scheefwonen
Onderdeel van het plan is dat huisbazen inkomensgegevens van huurders kunnen opvragen bij de Belastingdienst. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers had de Belastingdienst een ontheffing gegeven om die informatie nu alvast te geven. Op die manier konden verhuurders de huurverhoging al per 1 juli doorvoeren. De huurders uit Amsterdam hadden hiertegen een kort geding aangespannen. Doel van de huurverhoging is het tegengaan van scheefwonen. Dit houdt in dat mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen.
Eerste kamer akkoord met Wet woonlandbeginsel
De Eerste kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel ‘Wet woonlandbeginsel in de sociale zekerheid’. De wet gaat in op 1 juli 2012. De wet heeft gevolgen voor de kinderbijslag en de nabestaandenuitkering Anw als een nabestaande of kind buiten de EU, EER of Zwitserland woont.
In het buitenland woonachtige AOW-ers houden recht op koopkrachttegemoetkoming
De rechtbank Haarlem heeft op 3 april 2012 in zes uitspraken beslist dat de koopkrachttegemoetkoming voor ouderen onder de Europese verordening en de sociale zekerheidsverdragen valt.
Tot 1 juni 2011 werd deze koopkrachttegemoetkoming toegekend aan alle ouderen die AOW ontvingen. Met ingang van 1 juni 2011 heeft de wetgever de tegemoetkoming in een aparte wet geregeld, de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen. De tegemoetkoming is vanaf dat moment gekoppeld aan het al dan niet belastingplichtig zijn in Nederland. Door deze wijziging verviel voor AOW-ers die in het buitenland wonen het recht op de tegemoetkoming indien zij voor minder dan 90% belastingplichtig in Nederland zijn. De tegemoetkoming is ongeveer € 33 per maand.
Poetin wil miljarden in offshore-olieproductie
De Russische aanstaande president Vladimir Poetin wil de investeringen in de Russische offshore-olieproductie flink stimuleren door nieuwe regels te introduceren en belastingen voor buitenlandse bedrijven af te schaffen. Dat heeft Poetin donderdag gezegd.
donderdag 12 april 2012
Verdragenoverzicht per 1 april 2012
Nederland heeft met een groot aantal landen belastingverdragen gesloten ter voorkoming van dubbele heffing van directe belastingen. Ook heeft Nederland verdragen afgesloten waarin de uitwisseling van fiscale informatie wordt geregeld. In dit overzicht zijn niet alleen belastingverdragen opgenomen, maar ook andere regelingen, zoals de Belastingregeling voor het Koninkrijk. Het verdragenoverzicht wordt elk kwartaal bijgewerkt.
Misstanden bij fiscus kosten miljarden
Doordat de medewerkers van de Belastingdienst hun werk niet naar behoren kunnen doen, loopt de overheid jaarlijks miljarden aan inkomsten mis. De FNV-bond Abvakabo heeft dat donderdag gezegd.
De bond schat dat met relatief geringe investeringen van hooguit enkele honderden miljoenen zeker 1 tot misschien wel 4 miljard euro extra belastinggeld kan worden geïnd. De bond baseert zich op informatie van leden die bij de Belastingdienst werken. Deze leden durven de 'misstanden' volgens de Abvakabo uit angst hun baan te verliezen niet zelf in de openbaarheid te brengen.''Meldingen bij leidinggevenden en politiek verantwoordelijken liepen eerder op repercussies uit dan dat zij een luisterend oor kregen.''
Staatssecretaris Weekers ondertekent belastingverdrag met Duitsland
Op donderdag 12 april heeft staatssecretaris Weekers van Financiën samen met zijn Duitse collega de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Emily Haber in Berlijn het nieuwe belastingverdrag met Duitsland ondertekend. Het verdrag voorkomt de betaling van dubbele belasting voor burgers en bedrijven, regelt een betere positie voor grensarbeiders en voorkomt het ontgaan van belasting.
In het verdrag wordt vorm gegeven aan de nieuwe compensatieregeling voor Nederlandse grensarbeiders die in Duitsland werkzaam zijn. De regeling betekent in de praktijk dat rekening wordt gehouden met Nederlandse fiscale aftrekposten, zodat de Nederlandse grensarbeider die in Duitsland werkt bijvoorbeeld gewoon zijn hypotheekrente kan aftrekken. De grensarbeidersregeling zorgt er daarmee voor dat het voor inwoners van Nederland eenvoudiger en aantrekkelijker kan worden om in Duitsland te gaan werken. De regeling is met name goed nieuws voor de Nederlandse grensregio’s. Het verdrag biedt ook voordelen voor het bedrijfsleven. Het geeft ondernemers zekerheid over wederzijdse investeringen tussen Nederland en Duitsland en voorkomt de betaling van dubbele belasting.
Regulation (EC) no. 883/2004 and Switzerland
The new EU Regulations No 883/2004 and 987/2009 will apply in the relations between Switzerland and the EU-States from 1st April 2012, with the entry into force of the revised annex II to the Agreement on the free movement of persons. These regulations replace regulations No 1408/71 and 574/72. Explanations on the impacts for the different social security branches and the new applicable forms will be found under the corresponding sections.
woensdag 11 april 2012
Belastingkantoren in Hilversum en Helmond gaan sluiten
Het belastingkantoor in Hilversum sluit op 1 juni 2012 de deuren. Het belastingkantoor in Helmond gaat dicht op 1 juli 2012. Net als andere overheidsorganisaties moet de Belastingdienst bezuinigen. Daarom wordt het aantal kantoorlocaties verminderd.
Tijdelijke aanpassing werktijden na ouderschapsverlof mogelijk
Een werknemer die het recht op ouderschapsverlof volledig heeft gebruikt, kan de werkgever verzoeken om tijdelijke aanpassing van het werkpatroon in verband met de zorg voor het kind. Het verzoek moet drie maanden voor afloop van het verlof bij de werkgever worden ingediend. De werkgever is verplicht uiterlijk vier weken voor de afloop van het ouderschapsverlof hierop te beslissen.
Nieuw belastingverdrag Nederland-Duitsland
Donderdag 12 april ondertekent staatssecretaris Weekers in Berlijn het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland. Het huidige belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland is het oudste belastingverdrag dat Nederland nog heeft.
Financiën wil nog geen mededelingen doen over de inhoud van het verdrag. De afgelopen jaren speelde vooral de kwestie van de fiscale behandeling van Nederlandse 'grensarbeiders': Nederlanders die in Duitsland werken of Nederlanders die net over de grens in Duitsland wonen, maar nog wel in Nederland werken en belasting betalen.
dinsdag 10 april 2012
Storing GBA: DigiD aanvragen niet mogelijk
Vanwege een storing bij de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) is het sinds maandag niet mogelijk een DigiD aan te vragen. Ook DigiD Machtigen is niet beschikbaar.
GBA-controle
In het aanvraagproces wordt namelijk een GBA-controle gedaan. Het inloggen met DigiD ondervindt geen hinder van de storing.
GBA-controle
In het aanvraagproces wordt namelijk een GBA-controle gedaan. Het inloggen met DigiD ondervindt geen hinder van de storing.
Consultatie wetsvoorstel modernisering Wet WOZ
Het kabinet stelt een aantal wijzigingen voor van de Wet WOZ. Het betreft de verruiming van de openbaarheid van de WOZ-waarde van woningen, de regeling van de landelijke voorziening WOZ bij het Kadaster, het schrappen van de zogenoemde Fierensmarge en de introductie van een meer informele wijze van bezwaarbehandeling.
Doel van de consultatie
Via de website http://www.internetconsultatie.nl/woz/ kunt u tot 14 mei 2012 reageren op het wetsvoorstel. Het doel van deze consultatie is om een ieder in de gelegenheid te stellen om op het wetsvoorstel te reageren. De ingekomen reacties worden meegenomen bij de uiteindelijke beslissing over de vorm waarin het wetsvoorstel wordt ingediend.
maandag 9 april 2012
Belgisch zelfstandig binnenschipper inwoner van Nederland
Waar iemand woont, wordt naar de omstandigheden beoordeeld (artikel 4, eerste lid, van de Awr). Voor de jaren voorgaand aan 2002 is het Hof van oordeel dat de inschrijving van belanghebbende op diverse adressen in Nederland (3.7) niet van belang is, nu het slechts om administratieve adressen gaat. Op grond van de feiten genoemd onder 3.2, 3.3, 3.5, 3.6, 3.11, 3.12, 3.13 en 3.14, alsmede op grond van de overweging van de rechtbank in rechtsoverweging 2.3.7, die het Hof tot de zijne maakt, is het Hof van oordeel dat belanghebbende in die jaren in Nederland woont voor de toepassing van de Awr. De latere verklaringen van belanghebbende als bedoeld onder 3.4, komen het Hof niet geloofwaardig voor, mede in het licht van de gedurende de desbetreffende jaren door belanghebbende afgegeven andersluidende verklaringen.
zondag 8 april 2012
Minder rompslomp bij registratie auto ander EU-land
Brussel maakt het voor EU-burgers makkelijker rond te rijden in een auto uit een andere Europese lidstaat. De Europese Commissie gaat het mes zetten in de onnodige rompslomp rond de registratie. Zo hoeven bijvoorbeeld inwoners van Nederland de auto van hun Duitse werkgever niet opnieuw aan te melden.
zaterdag 7 april 2012
Politiek breekt rechtspraak af
De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de politiek de rechtspraak afbreekt. 'De politiek dreigt de rechtspraak nu zo te beperken dat de vraag rijst of er nog wel wat over blijft', zegt hij zaterdag in NRC Handelsblad. 'Rechtspraak is een onverwachte factor, die kennelijk niet past in het economische model.'
Weekers wil geen fiscaal voordeel watervilla
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil af van het belastingvoordeel dat eigenaren van een drijvende 'watervilla' kunnen krijgen na een uitspraak van de Hoge Raad. Als gevolg van dit arrest ontstaat er een verschil in fiscale behandeling in de overdrachtsbelasting en in de vermogenrendementsheffing van 'roerende' waterwoningen aan de ene en 'onroerende' waterwoningen en gewone woningen aan de andere kant.
vrijdag 6 april 2012
Weekers: ‘direct definitieve aanslag na belastingaangifte’
De Belastingdienst start met een proef waarbij mensen die voor 1 april hun belastingaangifte hebben ingediend, direct een definitieve aanslag krijgen opgelegd. Als de fiscus overtuigd is van de juistheid van de berekening, wordt de voorlopige aanslag overgeslagen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën: ‘De tussenstap van een voorlopige aanslag kan in veel gevallen worden overgeslagen. Mensen krijgen dus sneller duidelijkheid en minder blauwe brieven. Dat is voor iedereen winst.’
donderdag 5 april 2012
Scheepvaart steeds veiliger
Het is bijna honderd jaar geleden sinds de Titanic naar de bodem zonk. Een ook al was er onlangs de ramp met de Costa Concordia, toch is de scheepvaart almaar veiliger geworden. Op 15april is het honderd jaar geleden dat de legendarische Titanic tegen een ijsberg botste. Bij de teloorgang van dat in die tijd grootste schip ter wereld lieten 1.513 opvarenden het leven.
De scheepvaart van vandaag valt amper te vergelijken met die van toen. De wereldwijde commerciële vloot is aangegroeid tot meer dan 100.000 vaartuigen. De tonnages die worden vervoerd zijn sindsdien met een factor23 toegenomen. Tegen 2015 zouden er jaarlijks 22miljoen passagiers op cruise gaan. Vergeleken met de giganten die zulke gigantische ladingen of passagiersaantallen vervoeren, was de Titanic maar een vissersbootje.
Fugro, Van Oord Develop Walking Jack-Up Barge
The innovative large walking jack-up barge, WaveWalker 1, is being developed by Fugro and Van Oord to operate in rough seas, surf zones, beaches and other intertidal locations. The two companies are working together on the design, construction and operation of the jack-up which is set to begin operating in the field later in 2012 on drilling and blasting works for the Brazilian Suape Outer Channel, a contract recently won by Van Oord.
Donner in NRC: tekort moet in 2013 naar 3 procent
Vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State heeft in zijn eerste publieke optreden waarschuwingen aan kabinet, parlement en de samenleving geuit. Nederland moet zich volgens hem aan het maximale begrotingstekort van 3 procent in 2013 houden. En met instituties als het Centraal Planbureau (CPB), De Nederlandsche Bank en de rechterlijke macht moet niet te lichtvaardig worden omgegaan, zegt hij vandaag naar aanleiding van de presentatie van het jaarverslag van de Raad van State.
woensdag 4 april 2012
Opgaaf wereldinkomen
U ontvangt een opgaaf wereldinkomen als u of uw partner buiten Nederland woont en een toeslag ontving van Belastingdienst/Toeslagen, zoals zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Of omdat u of een gezinslid buiten Nederland woonde en een buitenlandbijdrage Zvw betaalde aan het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Deze buitenlandbijdrage Zvw is door uw uitkeringsinstantie (bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank, UWV of uw pensioenfonds) ingehouden op uw uitkering en afgedragen aan het CVZ. Zowel de toeslag als de buitenlandbijdrage zijn voorlopige bedragen. Om uw definitieve toeslag of bijdrage vast te stellen, hebben wij uw wereldinkomen nodig.
dinsdag 3 april 2012
Invoering vermogenstoets bij zorgtoeslag definitief
Huishoudens met een vermogen dat hoger is dan het heffingvrij vermogen uit box 3 plus € 80.000 hebben voortaan geen recht meer op zorgtoeslag. Dit is de strekking van een wetsvoorstel dat vandaag door de Eerste Kamer is aangenomen.
Boven deze grens hebben mensen volgens het kabinet geen inkomensondersteuning nodig. Op dit moment betekent dit dat alleenstaanden met een vermogen dat hoger is dan € 100.785 en partners met een vermogen van meer dan € 120.000 geen zorgtoeslag meer zullen ontvangen.
Gemeenten op matje om te hoge ozb
Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is niet gelukkig met de stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb), die dit jaar hoger is dan afgesproken. Spies gaat de gemeenten op de vingers tikken, kondigde zij dinsdag aan in de Tweede Kamer.
De stijging van de ozb bedraagt gemiddeld vier procent, bleek uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Dat is boven het maximum van 3,75 procent dat de rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken. De hoogte van de ozb wordt per gemeente vastgesteld.
Fiscus mag identiteit tipgever geheimhouden
De Belastingdienst hoeft de identiteit van de anonieme tipgever die gegevens van honderden Nederlandse zwartspaarders heeft verstrekt, niet te openbaren. Dat blijkt uit een uitspraak in kort geding van de rechtbank in Den Haag.
De tipgever gaf in 2009 honderden Nederlanders aan die hun bankrekeningen bij de Rabobank in Luxemburg voor de fiscus hadden verzwegen. De vermeende zwartspaarders willen weten wie hij is om zijn betrouwbaarheid te kunnen toetsen. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft steeds geweigerd zijn identiteit te onthullen en gezegd dat hij dat alleen zal doen als de Hoge Raad hem daartoe dwingt.
AOW-leeftijd stijgt in 2035 naar 68 jaar
De AOW-leeftijd stijgt in 2035 door naar 68 jaar als de levensduur van Nederlanders blijft toenemen, zoals nu wordt verwacht. Dat schrijft minister Kamp van Sociale Zaken in reactie op vragen van de Eerste Kamer over zijn wetsvoorstel om de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen van 65 naar 66 jaar en vervolgens te koppelen aan de stijgende levensverwachting. Een jaar geleden ging Kamp er nog vanuit dat door de koppeling aan de levensverwachting de pensioenleeftijd in 2040 zou uitkomen op 68 jaar.
Commissie toetst toepassing van belastingsvoorschriften
De Commissie maakt zich op om in het kader van een gericht initiatief na te gaan of grensoverschrijdende werknemers op fiscaal gebied niet worden gediscrimineerd ten opzichte van de overige werknemers. Het aantal werknemers die in de EU grensoverschrijdend werk verrichten, wordt geschat op meer dan 1,2 miljoen. Grensoverschrijdende werknemers en seizoensarbeiders kregen in 2010 46,9 miljard euro aan brutoloon uitbetaald. Mobiliteit van werknemers wordt beschouwd als één van de krachtigste motoren voor groei en werkgelegenheid in Europa. Het probleem is dat fiscale belemmeringen nog steeds een zeer moeilijk te nemen hindernis vormen voor burgers die werk zoeken in een andere lidstaat.
maandag 2 april 2012
Nederlandse aardgasbaten 2 miljard minder
Nederland verdient verhoudingsgewijs miljarden minder op zijn aardgas, nu de koppeling met de olieprijs steeds meer moet worden losgelaten. Volgens een grove schatting scheelde dat het afgelopen jaar zeker 2 miljard euro.
Toch naar identiteitskaart voor 10 jaar
De Nederlandse identiteitskaart moet toch voor 10 jaar gaan gelden. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. Eerder noemde ze de kaart daarvoor te kwetsbaar. De producent van de kaart heeft haar nu echter laten weten dat hij wel mogelijkheden ziet een sterkere kaart te maken.
zondag 1 april 2012
Belastingbedrag naar evenredigheid toe te rekenen
Belanghebbende, inwoner van Finland, geniet een AOW-uitkering en pensioen- en lijfrenteuitkeringen uit Nederland. Daarnaast geniet belanghebbende inkomsten uit België en Duitsland. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de inspecteur de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting juist berekend, door het belastingbedrag naar evenredigheid toe te rekenen aan enerzijds de AOW-uitkering en anderzijds de pensioen- en lijfrentetermijnen. De door de inspecteur gehanteerde toerekening naar evenredigheid is voorts niet in strijd met het vrije verkeer van werknemers. Tot slot oordeelt de rechtbank dat belanghebbende geen recht heeft op toekenning van het belastingdeel van de heffingskorting, nu hij niet voldoet aan de Schumacker-norm.
Abonneren op:
Posts (Atom)
De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?
Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.
In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!
Populaire berichten
-
The new EU Regulations No 883/2004 and 987/2009 will apply in the relations between Switzerland and the EU-States from 1st April 2012, with ...
-
In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2011 opgeno...
-
Spaart u voor een uitkering naast uw pensioen? Vanaf belastingjaar 2011 mag u in uw aangifte alleen nog lijfrentepremies aftrekken die u in ...
-
Een inwoonster van Amsterdam die weigert haar vingerafdrukken te geven, krijgt voorlopig geen nieuw paspoort. De gemeente Amsterdam hoeft ha...
-
De Koninklijke Marine geeft 2, 3 en 4 september acte de présence op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dit evenement laat bezoekers actief ke...
Blogarchief
-
▼
2012
(452)
- september 2012 (12)
- augustus 2012 (48)
- juli 2012 (43)
- juni 2012 (53)
- mei 2012 (58)
- april 2012 (57)
- maart 2012 (55)
- februari 2012 (56)
- januari 2012 (70)
-
►
2011
(756)
- december 2011 (68)
- november 2011 (64)
- oktober 2011 (69)
- september 2011 (59)
- augustus 2011 (92)
- juli 2011 (57)
- juni 2011 (90)
- mei 2011 (63)
- april 2011 (48)
- maart 2011 (47)
- februari 2011 (40)
- januari 2011 (59)
-
►
2010
(190)
- december 2010 (51)
- november 2010 (42)
- oktober 2010 (59)
- september 2010 (38)
In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?
Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.
Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!
Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.
Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?
Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.