Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

vrijdag 31 augustus 2012

130.000 containers van weg naar water

Een verschuiving van jaarlijks 130.000 containers van de weg naar het water. Dat is de opbrengst van de prijsvraag ‘Varen in de Keten’ die bedrijven afgelopen maanden uitnodigde plannen in te dienen om de binnenvaart vaker en slimmer in te zetten voor containervervoer. Tien winnende bedrijven krijgen de komende jaren in totaal 3 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om hun kansrijke plannen nader uit te werken en in te voeren.

Scheepscasco op drift in Noordzee

In de Noordzee zijn een bergingsmaatschappij en de Kustwacht vrijdag druk met een op drift geraakt scheepscaso, van 104 meter lang. Het onafgebouwde schip raakte in de nacht van donderdag op vrijdag door het onstuimige weer los van de sleepboot waar hij achter lag. Dat gebeurde op ongeveer 18 kilometer ten westen van Texel, zo meldde het Kustwachtcentrum in den Helder vrijdag.

donderdag 30 augustus 2012

Voor 1 september uitgestelde belastingaangifte indienen

Mensen die hun belastingaangifte in april dit jaar hebben uitgesteld, moeten deze voor komende zaterdag alsnog indienen. Anders kunnen ze een boete krijgen en komen ze volgend jaar niet in aanmerking voor uitstel van aangifte.

Wat er gebeurt als u toch te laat bent
U krijgt eerst een herinnering om toch uw aangifte te doen, als u dat nog steeds niet doet een aanmaning om voor een bepaalde datum alsnog te betalen. Doet u dit niet binnen de gestelde tijd dan krijgt u een boete van 226 euro. De tweede keer dat u verzuimt aangifte te doen krijgt u een boete van 984 euro en als u nog vaker in gebreke blijft kan de boete oplopen tot zelfs 4.920 euro.

Economische krimp rond Rotterdamse haven

De Kamer van Koophandel Rotterdam (KvK) luidt de noodklok voor een dreigende economische krimp in 23 gemeenten rond de Rotterdamse haven. Deze gemeenten zouden te weinig ruimte geven aan bedrijven die gericht zijn op de Rotterdamse haven. Dat maakte de kamer donderdag bekend. Volgens de kamer zijn de 23 gemeenten, zoals Goedereede, Oud-Beijerland en Hellevoetsluis te veel gericht op recreatie en toerisme en dat zou onvoldoende zijn om het economische tij in die gemeenten te keren. De gemeenten missen een duidelijk visie gericht op economische groei. Om die reden houdt de Kamer van Koophandel op 4 september een debat met ondernemers, lokale beleidsmakers en Tweede Kamerleden. ''Als iemand z'n baan verliest, moet hij op zoek naar nieuw werk", zegt KvK-voorzitter Jos van der Vegt.

woensdag 29 augustus 2012

Weekers stelt toekomst de Kooy en Den Helder Airport zeker

Staatssecretaris Frans Weekers heeft in samenwerking met Den Helder Airport, de toekomst van zowel Maritiem Vliegkamp De Kooy als DHA zeker gesteld. Dit aan de hand van een nieuwe medegebruikovereenkomst met DHA. Daardoor kan De Kooy de komende tien jaar op voldoende inkomsten rekenen om ondanks overheidsbezuinigingen open te blijven. DHA, dat voornamelijk helikoptervluchten naar boorplatforms in de Noordzee verzorgt, kan dankzij de medegebruikovereenkomst met het militaire vliegveld ook weer tien jaar vooruit.

,,Ik zie louter winnaars: De Kooy en Den Helder Airport die blijven, de offshore-industrie die goed bediend blijft vanuit Den Helder en de werkgelegenheid in de Kop van Noord-Holland die zich verder kan ontwikkelen.’’ Dat zei staatssecretaris Weekers bij de ondertekening van de gebruiksovereenkomst tussen het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) en DHA op maandag 27 augustus 2012. In de overeenkomst is vastgelegd dat Den Helder Airport helikoptervluchten kan blijven verzorgen tegen zakelijke voorwaarden. ,,Den Helder Airport en de daar gevestigde bedrijven biedt werk aan 500 mensen,” meldde directeur Van den Hoff . De totale offshore sector biedt nog eens 5.000 arbeidsplaatsen in de regio.

Belastingrente vervangt heffingsrente

Volgend jaar gaat de regeling belastingrente in. De Belastingdienst rekent dan niet meer met heffingsrente, maar met belastingrente. Belangrijker is echter dat er alleen nog rente wordt vergoed, als een aanslag te laat wordt opgelegd. Het welbekende 'sparen bij de Belastingdienst' heeft dus weinig zin meer. We hebben de veranderingen hier voor u op een rij gezet.

maandag 27 augustus 2012

FNV stapt naar rechter voor gelijk loon migranten

Vakbond FNV wil via de rechter afdwingen dat buitenlandse arbeiders hetzelfde loon krijgen als Nederlanders als zij hetzelfde werk uitvoeren. Aanleiding is een groep van honderden Poolse bouwvakkers die werken aan de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven, zo maakte de vakbond maandag bekend. De Polen, volgens de bond gaat het om 800 man, zijn ingehuurd via Remak, een groot Pools installatiebedrijf. Volgens de FNV worden zij structureel onderbetaald en is dat in strijd met de Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid (WAGA). Met een kort geding wil de vakbond afdwingen dat zij hetzelfde loon krijgen als hun Nederlandse collega's. ''Gelijk loon voor gelijk werk'', aldus Masja Zwart van de FNV.

Fiscus in beroep tegen uitspraak erfbelasting

De fiscus gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Breda die de vrijstelling voor ondernemingsvermogen ook wil laten gelden voor privévermogen. 'De bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet is wat de wetgever betreft expliciet bedoeld voor ondernemers: de bedoeling is immers om bedrijfsopvolgingen fiscaal zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vooral familiebedrijven maken gebruik van deze regeling waarmee de heffing van erf- en schenkbelasting wordt beperkt', aldus staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

zondag 26 augustus 2012

SP gaat belastingparadijs Nederland afschaffen

Als het aan de SP ligt, is Nederland na de verkiezingen zo snel mogelijk belastingparadijs af. Ook de eurocrisis is daarmee geholpen, zo voorspelt de partij. Volgens SP-Europarlementariër Dennis de Jong is Nederland nu een belastingparadijs te noemen omdat we veel belastingverdragen sluiten met allerlei landen. Daar zitten staten tussen die niet of nauwelijks belasting wordt geheven, "waardoor grote bedrijven uit andere landen via Nederland de winsten kunnen doorsluizen", aldus De Jong tegenover NU.nl. "Zo stromen dankzij die verdragen onder meer via zogenaamde brievenbusmaatschappijen (BFI's) jaarlijks biljoenen door Nederland naar landen met gunstige belastingklimaten zoals Bermuda of het Britse eiland Guernsey. Met name ook Zuid-Europese landen hebben hieronder te lijden", zegt De Jong hierover. "Van de twintig grootste beursgenoteerde Portugese bedrijven, zitten er bijvoorbeeld 17 in Nederland."

zaterdag 25 augustus 2012

Over 'Een Wereld Op Zee'

We volgen crew en passagiers op twee cruise-reizen. Een cruise naar Schotland en Noorwegen en een cruise naar de Middellandse zee. De stilte van de zee, impressies van prachtige natuur en mooie, verre steden, maar vooral mensen. Honderden passagiers en crewleden voor een aantal dagen op één locatie, een schip. Van hotelmanager, cruisedirector, hoofdhuishouding tot guest relations manager, kleermaker en engineer. Zij wonen op hun werk en verkiezen een dynamisch vrij leven op de zee boven een leven met familie en vrienden aan wal.

vrijdag 24 augustus 2012

Crisis slaat hard toe in de scheepvaart

Twee containerschepen van de Groningse reder Feederlines zijn failliet. Het gaat om de Amsteldiep en de Atlasdiep. Veel particulieren zijn daarmee een deel van hun belegging kwijt. Volgens directeur Jan van der Laan hebben deze beleggers, die via een cv-constructie deelnemen, rustig gereageerd. "We hebben ze voortdurend geïnformeerd over de precaire situatie rond deze schepen", laat hij vanuit de VS weten. Niet alleen deze twee schepen verkeren in problemen want recent zijn enkele kleinere schepen opgelegd, hetgeen betekent dat ze tijdelijk uit de vaart zijn genomen.

Uit het faillissementsverslag van curator Meerten Ubbens (Trip Advocaten) blijkt dat de schepen al sinds 2008 te lijden hebben onder de gekelderde vrachttarieven in de scheepvaart. De overcapaciteit aan schepen (plus een daling van vracht) zorgt tot op de dag vandaag voor lage tarieven. Feederlines heeft vanaf 2008 flink in de kosten gesneden maar kon niet voorkomen dat er sindsdien ernstige verliezen zijn geleden.

donderdag 23 augustus 2012

Ontvoerde bemanning 'Nederlands' schip vrij

Vier werknemers van een deels Nederlands bedrijf, die in augustus waren ontvoerd bij Nigeria, zijn woensdagavond vrijgelaten. Ze maken het goed. Dat heeft hun werkgever, Sea Trucks Group, donderdag laten weten aan het ANP. Het bedrijf wil niet zeggen of er losgeld is betaald.

woensdag 22 augustus 2012

Student goed af met leenstelsel i.p.v. langstudeerboete

Een leenstelsel is een prima alternatief. Het levert de schatkist uiteindelijk meer op, en er gaat geen straffende werking vanuit terwijl studenten er ook dán belang bij hebben hun studie snel af te ronden, betogen Pepijn van den Brink en Hans Wiegel.

De discussie over de langstudeerboete is opnieuw opgelaaid. Het CDA, als tegenstander van een sociaal leenstelsel toch 'founding father' van de boete, heeft zich er onlangs bij monde van lijsttrekker Sybrand Buma ook tegen gekeerd. Woordvoerder Hoger onderwijs van de CDA-fractie Sander de Rouwe verklaardedaarover tegen Nu.nl dat zijn partij nu inziet 'dat er geen draagvlak voor is'. Dat 'nu' kan waarschijnlijk worden geïnterpreteerd als 'nu, in verkiezingstijd'.

Wat is het eigen risico in de zorgverzekering?

Als u 18 jaar of ouder bent, heeft u een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit betekent dat u zelf een eerste deel betaalt van de zorg die u krijgt.

Hoogte eigen risico zorgverzekering 2012
In 2012 is het verplicht eigen risico € 220. U kunt bij sommige verzekeraars vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Uw maandelijkse premie voor de basisverzekering is dan lager.

Verwestering kan reden zijn voor asiel Somaliërs

Asielzoekers uit Zuid- en Centraal-Somalië die te verwesterd zijn om onder de streng islamitische regels van Al Shabaab te leven, kunnen in Nederland asiel krijgen als zij hun westerse kenmerken in Somalië niet verborgen kunnen houden. Dat schrijft minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) aan de Tweede Kamer.

zondag 19 augustus 2012

Flexibilisering arbeidsmarkt biedt uitdaging flexbranche

Na de groei in 2011 neemt als gevolg van de oplopende werkloosheid de omzet weer af in de flexbranche. Op langere termijn zal de hoge vervangingsvraag dynamiek op de arbeidsmarkt en daarmee kansen voor flexbedrijven creëren. De verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt kan een belemmering voor de branche vormen doordat werkgevers naar verwachting minder vaak voor tijdelijke contracten en uitzendwerk zullen kiezen. Nichemarkten en de mondiale strijd om talent zullen naar verwachting wel mogelijkheden creëren voor de branche. Om ook in de toekomst toegevoegde waarde te bieden is het moment gekomen om strategische aanpassingen in het bedrijfsmodel door te voeren.

vrijdag 17 augustus 2012

Het schip waarop belanghebbende zijn beroepsarbeid verricht behoort tot een in Nederland zetel houdende onderneming

De Inspecteur heeft niet zorgvuldig gehandeld door de advocaat van belanghebbende niet te berichten dat hij aan belanghebbende de onderhavige aanslag had opgelegd. Belanghebbende is ontvankelijk in zijn bezwaar tegen de onderhavige aanslag. Het Hof doet op grond van artikel 27o Awr wat de rechtbank had behoren te doen.

Premieheffing volksverzekeringen van Rijnvarenden. Belanghebbende is rijnvarende in de zin van artikel 1, eerste lid, onderdeel m, van het Verdrag betreffende de sociale zekerheid van Rijnvarenden. Het schip waarop belanghebbende zijn beroepsarbeid verricht behoort tot een in Nederland zetel houdende onderneming. De Inspecteur handelt niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel door te besluiten dat belanghebbende voor het jaar 2006 in Nederland premieplichtig is voor de volksverzekeringen.

Wat is het mantelzorgcompliment?

De overheid heeft veel waardering voor het werk van mantelzorgers. Daarom kunnen mantelzorgers een mantelzorgcompliment krijgen. Het mantelzorgcompliment is voor mantelzorgers die langdurig en intensief een familielid, partner, vriend of kennis verzorgen. Het gaat om zorg waarvoor anders professionele hulp nodig is. Als de zorgvrager hem of haar daarvoor voordraagt, kan de mantelzorger het compliment bij ons aanvragen.

Odfjell mag dertien tanks weer gebruiken

Het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell mag dertien tanks uit 2007 op zijn vestiging in de Rotterdamse haven weer gebruiken. De inspecties en het onderhoud aan deze tanks zijn in het verleden goed uitgevoerd en ook de koel- en bluswatervoorzieningen zijn in orde, meldt de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) vrijdag. De DCMR laat verder weten dat het tankopslagbedrijf inmiddels 166 van de in totaal 283 tanks die de Rotterdamse vestiging telt heeft leeggemaakt. Odfjell, dat al tijden in het nieuws is wegens milieu- en veiligheidsovertredingen, werd eind juli stilgelegd.

donderdag 16 augustus 2012

Fiscaal beleid stimuleert zeevaartsector

De overheid wil dat de zeevaart een grotere bijdrage gaat leveren aan de Nederlandse economie. Meer goederenvervoer over zee door Nederlandse bedrijven betekent tenslotte meer werkgelegenheid en meer inkomsten. De zeevaart is een economische factor van betekenis. Meer dan de helft van al het goederenvervoer van en naar Nederland gaat per zeeschip. Circa 600.000 Nederlanders verdienen hun brood in en rond de havens en in de sector transport en logistiek. De totale toegevoegde waarde van de zeevaartsector bedroeg in 2009 ruim 1,2 miljard euro. Bovendien levert de zeevaartsector via ex-zeevarenden specifieke kennis en ervaring aan de overige maritieme sectoren, zoals de scheepsbouw, offshore, havens, binnenvaart en de watersportindustrie.

woensdag 15 augustus 2012

Inwonend kind van VN-medewerker niet verzekerd

Niet verzekerd ingevolge de AOW. Deze uitsluiting van de verzekeringsplicht ingevolge de volksverzekeringen is gebaseerd op artikel 14 van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen. In dit artikel is bepaald dat de inwonende gezinsleden van personeelsleden van een volkenrechtelijke organisatie niet verzekerd zijn krachtens de volksverzekeringen indien dit in de zetelovereenkomst met die organisatie is bepaald.

Kamp vreest voor pensioenen door EU

De Nederlandse pensioenen dreigen volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken in gevaar te komen door plannen van de Europese Commissie. Die wil de pensioenfondsen dwingen hun financiële buffers aan te vullen. Kamp heeft laten becijferen dat de pensioenfondsen dan 10 miljard euro extra zouden moeten reserveren. ''Dit leidt tot te hoge premies en te lage uitkeringen'', zegt Kamp in een interview met het weekblad Elsevier van deze week. De VVD-minister noemt de EU-plannen ''onacceptabel''. ''Ik ga er absoluut voorliggen.''

CDA: kinderopvangtoeslag toch niet omlaag

Het CDA wil dat de afgesproken bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag toch niet doorgaan. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma dinsdag gezegd. Buma liet tegenover de NOS weten dat het CDA afspraken uit het Vijfpartijenakkoord en het regeerakkoord over bezuinigingen in 2013, die het zelf maakte, wil terugdraaien. De partij wil zo voorkomen „dat ouders niet voor de moeilijke keuze komen te staan dat ze misschien wel moeten stoppen met werken, omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen”.

„Een derde van de kinderopvangkosten blijft vergoed”, zegt Buma. De CDA-leider denkt dat de andere partijen waarmee de afspraken zijn gemaakt, zich achter het CDA zullen scharen. VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte zei eerder de zorgen van mensen over maatregelen als bezuinigingen op kinderopvang te begrijpen. GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap noemt de uitspraken van Buma „holle verkiezingsretoriek”. Volgens haar werpt „het CDA zich plotseling op als hoeder van de kinderopvang”, terwijl het jarenlang tegen plannen van GroenLinks hiervoor was.

dinsdag 14 augustus 2012

Kustwachtvaartuig Visarend treft bultrugwalvis

Dinsdagmiddag spotte het Kustwachtvaartuig Visarend in de nabijheid van de Eurogeul, de vaargeul naar Rotterdam, een bultrug walvis, die met een grote sprong uit het water kwam. Aangezien het beest van 8 à 9 meter lang de scheepvaart van en naar Rotterdam zou kunnen hinderen, heeft de ‘Visarend' de walvis met succes zuidwaarts geleid.

Grote olievondst bij Brazilië

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras heeft dinsdag bevestigd een grote hoeveelheid olie te hebben gevonden in de Braziliaanse wateren in het zuidoosten van het land. Het gaat om de Carcara-bron met lichte olie, die zich zo'n 230 kilometer van de kust bevindt.

Geen voorlopige voorziening na stopzetten 30%-regeling

De voorzieningenrechter kan alleen op verzoek een voorlopige voorziening treffen, indien tegen een besluit bij de rechtbank beroep is ingesteld dan wel, voorafgaand aan een mogelijk beroep bij de rechtbank, bezwaar is gemaakt (connexiteitseis), en onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. De voorzieningenrechter overweegt dat, gelet op het in 1.2 genoemde bezwaar, is voldaan aan het vereiste van connexiteit.

maandag 13 augustus 2012

Belastingverdrag met Ethiopië biedt fiscale zekerheid

Zekerheid over de fiscale belasting van inkomsten voor Nederlandse investeerders en werknemers. Dat is de kern van een nieuw belastingverdrag dat Nederland en Ethiopië op 10 augustus 2012 hebben ondertekend. ‘Voor Nederlandse investeerders en burgers is het belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Het verdrag biedt zekerheid én uitzicht op voorspoedige fiscale geschilbeslechting’, aldus staatssecretaris Weekers. Het verdrag werd in Addis Abeba namens de Nederlandse regering ondertekend door ambassadeur Blankenberg. Namens Ethiopië is het verdrag ondertekend door Alemayehu Gujo, Minister van Financiën en Economische Ontwikkeling van Ethiopië. Nederland en Ethiopië moeten het verdrag nog ratificeren.

zondag 12 augustus 2012

Duitsland aast op meer olie uit Waddenzee

In Duitsland is ophef ontstaan over plannen om meer olie te winnen in eigen land. Aanleiding is een bezoek van Minister Philipp Rösler (Economische Zaken) aan het olieplatform Mittelplate bij Cuxhaven in de Duitse Waddenzee, waar het grootste olieveld van de oosterburen ligt. „Hier wordt al 25 jaar storingsvrij aardolie gewonnen”, zei de minister. „Wij hebben zulke olieplatforms nodig voor onze energiezekerheid”. Duitsland haalt nu slechts 3 procent van de oliebehoefte uit eigen bodem.

vrijdag 10 augustus 2012

Bekentenis zwartspaarder valt nu voordeliger uit

Zwartspaarders die zich vrijwillig bij de Belastingdienst melden zijn nu een stuk voordeliger uit dan vijf jaar geleden. Het beleid van het ministerie van Financiën is veel minder hard dan vaak wordt verondersteld, concludeert De Telegraaf vrijdag.

Fiscalisten berekenden op verzoek van de krant dat een zwartspaarder met een vermogen van 142 duizend euro in 2007 bijna 43 duizend euro moest voldoen en in 2012 nog maar een kleine dertig duizend euro. Het vermogen dat ze hebben is in die tijd door rendement gegroeid tot ruim 147 duizend euro. Het verschil komt voornamelijk door de nieuwe Wet inkomstenbelasting uit 2001. Dat belastingregime is veel gunstiger. De fiscus mag voor maximaal twaalf jaar aan navorderingsaanslagen opleggen, waardoor zwartspaarders in 2007 nog volgens de regels van een ongunstiger regime werden aangeslagen.

donderdag 9 augustus 2012

Zo is de belastingdruk berekend

Hoe hoog is de belastingdruk van huishoudens met bovenmodale inkomens? Om een impressie daarvan te geven, koos Elsevier voor drie huishoudens, met respectievelijk een inkomen van ongeveer twee maal modaal (65.000 euro bruto), iets minder dan drie maal modaal (95.000 euro bruto) en ruim zes keer modaal (200.000 euro bruto). Bij de berekeningen is gekeken naar de inkomstenbelasting, de BTW, autobelastingen (wegenbelasting, benzineaccijns, bpm), energiebelasting, lokale lasten en de assurantiebelasting.

20 jaar cel voor Somalische piraten

Een Keniaanse rechtbank heeft woensdag 7 Somaliërs tot 20 jaar cel veroordeeld wegens piraterij. Zij waren in 2009 door de Deense marine opgepakt na een poging een buitenlands schip te kapen. Piraterij in de wateren uit de kust van het wetteloze Somalië is al jaren een enorm probleem voor de internationale scheepvaart. Buitenlandse marine-eenheden patrouilleren in het getroffen gebied van de Indische Oceaan in een poging het scheepsverkeer te beveiligen. Berechting van gevangen piraten vindt bij voorkeur in de regio plaats. In 2006 werd al een eerste groep Somalische piraten in Kenia veroordeeld.

Komst Murdoch kan belastingbetaler geld schelen

De komst van Rupert Murdoch op de Nederlandse markt van voetbalrechten kan de belastingbetaler geld schelen, meent chef Economie van de Volkskrant Xander van Uffelen. Voetbal en commerciële avonturen zijn in Nederland geen gelukkige combinatie. In de jaren negentig mislukte de poging van de KNVB om met een consortium van bedrijven betaalzender Sport 7 te lanceren. Tien jaar later dacht John de Mol met Talpa en kabelbedrijf Versatel zowel op het open net als achter de decoder geld te verdienen. Het mislukte. Het jongste initiatief van de clubs, betaalzender Eredivisie Live, is weliswaar flink gegroeid, maar maakt minder winst dan beoogd.

ScanEagle operationeel voor piraterijbestrijding

Het nieuwe onbemande verkenningsvliegtuig van Defensie, de ScanEagle, heeft gisteren zijn eerste operationele vlucht gemaakt boven de Golf van Aden. Vanaf Hr. Ms. Rotterdam steeg het vliegtuigje in de vroege morgen op voor een vlucht van ruim 9 uur. Een 19-koppig team van de Koninklijke Landmacht, dat voor de eerste keer vanaf zee opereert, zorgt voor de inzet van de ScanEagle. De specialisten van het Joint Intelligence Surveillance Target Acquisition and Reconnaissance Commando uit ‘t Harde verzamelen er informatie mee voor de NAVO antipiraterij-missie Ocean Shield.

Verdragenoverzicht op gebied directe belastingen per 1 juli 2012

Nederland heeft met een groot aantal landen belastingverdragen gesloten ter voorkoming van dubbele heffing van directe belastingen (onder andere inkomstenbelasting en dividendbelasting). Ook heeft Nederland verdragen afgesloten waarin de uitwisseling van fiscale informatie wordt geregeld. In dit overzicht zijn niet alleen belastingverdragen opgenomen, maar ook andere regelingen, zoals de Belastingregeling voor het Koninkrijk. Het verdragenoverzicht wordt elk kwartaal bijgewerkt.

woensdag 8 augustus 2012

Meer NL'ers weg vanwege crisis

Steeds meer Nederlanders emigreren. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 52.000 mensen naar het buitenland verhuisden. Dat zijn er 344 per dag. In diezelfde periode vorig jaar vertrokken er zo'n 47.000 Nederlanders. Morgen komt het CBS met cijfers over de maand juni. Daaruit blijkt dat in die maand opnieuw meer Nederland zijn geëmigreerd. Nederlanders gaan naar het buitenland voor een beter klimaat, meer ruimte of minder regeltjes. Maar door de verslechterende economische situatie in ons land hebben steeds meer Nederlanders een andere reden voor hun vertrek: werk.

Oproep
Just Dalhuisen is emigratie-deskundige en bevestigt de tendens: steeds meer mensen emigreren vanwege werk. "Mensen gaan naar landen als China of Singapore, met groeisectoren, omdat daar veel meer mogelijkheden zijn. Bedrijven breiden uit in die richting en veel lokale bedrijven groeien en vragen kennis uit het westen". In sommige landen is er vraag naar beroepen waar in Nederland veel aanbod voor is, maar geen werk. Dalhuisen: "Er is bijvoorbeeld een sterke toename van het aantal piloten dat naar het buitenland gaat. Er wordt in Europa minder gevlogen en in Indonesië en China veel meer". Ook mensen die werkzaam zijn in de bouwsector zoeken hun heil ergens anders, bijvoorbeeld in Dubai of op de Antillen. Via een oproep van NOS Net kwam de NOS in contact met een aantal mensen dat dit jaar Nederland achter zich liet in verband met werk.

dinsdag 7 augustus 2012

Wob-verzoek over 'omvlaggen' en certificering van een schip

Bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu is op 20 oktober 2011 een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur ingediend. Het verzoek betreft informatie over het 'omvlaggen' en certificering van een schip. Het bijgevoegde document is openbaar gemaakt.

Geen paspoort na weigeren vingerafdruk

Een inwoonster van Amsterdam die weigert haar vingerafdrukken te geven, krijgt voorlopig geen nieuw paspoort. De gemeente Amsterdam hoeft haar dat niet te geven. Dat heeft de Raad van State dinsdag geoordeeld in een voorlopige uitspraak. Een definitief oordeel komt later in een uitgebreidere procedure. Vanwege Europese regels moeten sinds 2009 gegevens van de vingerafdrukken worden opgenomen in een chip in het paspoort. De vrouw weigerde dat, omdat dit volgens haar in strijd is met het recht op privacy. Toen Amsterdam weigerde haar paspoortaanvraag in behandeling te nemen, stapte ze naar de Raad van State.

maandag 6 augustus 2012

Rechtbank Utrecht vereist een apart loket voor Zambrano-zaken

Dit is de uitkomst van een recente uitspraak van de rechtbank Utrecht op 21 juni 2012. In deze zaak claimt een mevrouw met de Surinaamse nationaliteit een verblijfsrecht in Nederland in het licht van de uitspraak van het EU-Hof van 8 maart 2012 in de zaak Ruiz Zambrano. Voor een dergelijk beroep op de Zambrano-uitzondering is geen apart aanvraagformulier beschikbaar. Volgens de huidige IND-praktijk dient een dergelijk beroep door middel van een reguliere aanvraag te worden gedaan. De IND doet in het kader van deze reguliere aanvraag vervolgens de Zambrano-toets.

Stemmers vinden de zorg het belangrijkste thema

De betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg zijn voor veel kiezers de belangrijkste thema's bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat lijkt althans op te maken uit de resultaten van een enquête van ProDemos en EenVandaag onder de leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Nederlanders zetten meer vast op bankspaarrekening

Nederlandse huishoudens hebben de afgelopen jaren flink meer geld vastgezet op fiscaal voordelige bankspaarrekeningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag stond het tegoed eind vorig jaar op elf miljard euro, een vervijfvoudiging ten opzichte van 2009. Eind 2010 stond het bankspaartegoed op zes miljard euro. Het aandeel bankspaartegoeden op het totale spaartegoed nam toe van minder dan een procent in 2009 naar 3,6 procent eind vorig jaar. Op dat moment stond er in totaal 306 miljard euro op spaarrekeningen.

zondag 5 augustus 2012

Like us on Facebook!


zaterdag 4 augustus 2012

Uitkering en arbeidsvoorwaarden op het NCP

De Wet sociale verzekeringen continentaal plat regelt de arbeidsvoorwaarden en uitkeringsrechten voor alle werknemers op het Nederlands continentaal plat.

Uitkeringen en toeslagen
Alle werknemers op het Nederlands continentaal plat (NCP) kunnen een uitkering krijgen op grond van deze sociale zekerheidswetten:
  • Ziektewet (ZW);
  • Werkloosheidswet (WW);
  • Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA);
  • Algemene kinderbijslagwet (AKW);
  • Algemene nabestaandenwet (Anw);
  • Algemene ouderdomswet (AOW);
  • Algemene wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).
Er is mogelijk recht op de volgende toeslagen:
  • kinderopvangtoeslag;
  • kindgebonden budget;
  • zorgtoeslag.

Peperduur bijkantoor EU op Barbados

Van raamambtenaren zullen ze op Barbados niet zoveel last hebben. Het adembenemende uitzicht op de diepblauwe zee en parelwitte stranden, nodigen niet uit tot binnenblijven. Daarmee roept de vestiging van een peperduur EU-kantoor op het tropische Caraïbische eiland veel vraagtekens op. Voor dit bijkantoor betaalt de Europese Unie namelijk 2,5 miljoen euro per jaar. Het luxe kantoor met het EU-logo staat aan de westkust van Barbados, net buiten de hoofdstad Bridgetown. Het wordt bemand door 39 mensen - negen EU-ambtenaren en 30 medewerkers uit het Caraïbisch gebied zelf.

Belastingdienst met videokanaal op YouTube

De Belastingdienst is per 1 augustus 2012 een proef gestart met een eigen videokanaal op YouTube. Hierop staan filmpjes met handige fiscale informatie voor startende ondernemers. Verder beantwoordt de Belastingdienst via dit kanaal ook vragen van ondernemers.

Nederlandse schepen bestormd bij Nigeria

Bij een aanval op twee schepen van de Sea Trucks Group voor de kust van Nigeria waren geen Nederlanders betrokken. Gewapende mannen bestormden de schepen van de Sea Trucks Group in de nacht van zaterdag op zondag. Twee Nigeriaanse beveiligers vonden de dood. Sea Trucks Group is gevestigd in Nigeria, maar heeft een Nederlands directie en een vestiging in Rotterdam. De schepen voeren niet onder Nederlandse vlag.

vrijdag 3 augustus 2012

Hillen: koopvaardij provoceert met inhuren private beveiligers

De Nederlandse koopvaardij “is aan het provoceren” door voor schepen die voor de kust van Somalië varen illegaal private, gewapende beveiligers in te huren. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen vanmiddag in NRC Handelsblad. Hillen reageert zo op het nieuws van NRC van gisteren dat Nederlandse reders uit veiligheidsoverwegingen willens en wetens het geweldsmonopolie van de overheid negeren. Volgens de minister gaat het de reders “niet om de veiligheid, maar om de kosten”. De reders vinden dat de beveiliging van Defensie, dat mariniers beschikbaar stelt, tekortschiet. Het ministerie zou te duur zijn en niet snel genoeg reageren op de vraag om bescherming.

ZN: niet stoppen met vergoeding dure weesgeneesmiddelen voor zeldzame ziekten

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het College van Zorgverzekeringen (CVZ) in een brief laten weten dat zij het voorstel om te stoppen met de vergoeding van dure geneesmiddelen voor de zeldzame ziekte van Fabry niet steunt. Het conceptadvies van het CVZ (een adviesorgaan van de overheid) dat onlangs is uitgelekt, wekt ten onrechte de indruk dat zorgverzekeraars dit plan steunen.

donderdag 2 augustus 2012

Balie op Schiphol voor nieuwe reisdocumenten en DigiD’s

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen vanaf begin 2013 bij een balie op Schiphol hun reisdocumenten vernieuwen. Ook kunnen ze bij die balie een persoonlijke DigiD krijgen om zaken met de overheid via internet te kunnen afhandelen. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Buitenlandse Zaken hebben op 31 juli een convenant getekend met Haarlemmermeer en Amsterdam voor een gezamenlijke pilot.

Wordt de pilot een succes, dan zal Haarlemmermeer de ‘Schipholbalie’ zelfstandig voortzetten. Naast Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen ook inwoners van de gemeente Haarlemmermeer terecht bij de balie voor het aanvragen of vernieuwen van een reisdocument (paspoort of identiteitskaart).

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.