Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.

U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.

Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.

Translate this blog into another language!

Dutch English French German Spain Italian Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

zondag 31 juli 2011

Grote lijnen akkoord VS liggen klaar

De grote lijnen van een conceptplan om de Amerikaanse schuldencrisis op te lossen liggen klaar. Het Witte Huis en de Republikeinen hebben hierover een akkoord bereikt, zo meldt persbureau Bloomberg zondag op basis van anonieme bronnen.

Het voorlopige plan omvat een bezuiniging van 1 biljoen dollar (700 miljard euro) die nu al moet plaatsvinden. Verder wordt er een comité opgericht die voor het einde van dit jaar nog eens bezuinigingen ter waarde van 1,8 biljoen dollar (1,3 biljoen euro) moet voorstellen. In ruil voor de bezuinigingen wordt het schuldenplafond van de VS verhoogd. De VS hebben nu 14,3 biljoen dollar aan schulden uitstaan. Het Witte Huis ontkent dat er sprake is van een conceptakkoord.

Nederlandse pensioenfondsen presteren goed, met weinig risico

Vorig jaar presteerden Nederlandse pensioenfondsen beter dan de fondsen in de meeste andere landen. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag bekend.

De OESO bekeek de prestaties van pensioenfondsen in een groot aantal ontwikkelde economieën. Daaruit blijkt dat die fondsen gemiddeld een rendement van 3,8 procent haalden. Het rendement van Nederlandse pensioenfondsen bedroeg vorig jaar ongeveer zes procent.

Fiscus keurt schuiven met lijfrente af

De Belastingdienst neemt de optie om te schuiven met lijfrente-uitkeringen tussen partners terug. Dit onder druk van het ministerie van Financiën na berichtgeving in Financieele Dagblad.

Oudregimepolissen
Het FD publiceerde dinsdag dat de kennisgroep verzekeringen van de Belastingdienst na vragen van de private bank van ABN Amro in april heeft geoordeeld dat de oudregimelijfrentes uitkering in sommige gevallen niet hoefde toe te vallen aan de partner die oorspronkelijk de aftrek genoot.

Belastingvoordeel
"Bij nader inzien oordeelt de fiscus toch dat dat niet mag. De mensen die de afgelopen maanden hun polissen al hebben omgezet, hebben geluk. Hun belastingvoordeel blijft", schrijft het Financieel Dagbald donderdag.

Nederlandse banken doorstaan EU stresstest

Nederland verwelkomt en erkent de uitkomsten van de EU stresstest. De test, uitgevoerd door de European Banking Authority (EBA) in samenwerking met de nationale toezichthouders zoals DNB, heeft als doel de weerbaarheid van het bancaire systeem in de Europese Unie tegen ernstige schokken te meten. Dit gebeurt door simulatie van een negatief economisch scenario over de periode 2011-2012. De vier Nederlandse banken die hebben meegedaan lijden in dit fictieve scenario verliezen, maar blijven ruim voldoende gekapitaliseerd.

Over en uit met de aflossingsvrije hypotheek

Hypotheken die na maandag worden afgesloten, moeten voldoen aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF), waarmee de volledig aflossingsvrije hypotheek verdwijnt. Nieuwe woningeigenaren kunnen vanaf 1 augustus hoogstens de helft van het hypotheekbedrag lenen zonder af te lossen.

De GHF gaat wat de banken en de verzekeraars betreft gelden voor alle hypotheken, ook de leningen die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. Leningen die met behulp van de NHG worden aangegaan, moeten voldoen aan de daarvoor geldende voorwaarden en aan de gedragscode. 'Bij een inhoudelijk verschil tussen de normen zal voor banken de gedragscode leidend zijn', stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op de website. De VVD heeft daar Kamervragen over gesteld.

Behalve dat de volledig aflossingsvrije woninglening het veld ruimt, mag voortaan ook in principe maximaal 110 procent van de woningwaarde worden geleend. 'Door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent is dit percentage automatisch (tijdelijk) verlaagd naar 106', aldus de NVB.

De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen tegen overkreditering; meer lenen dan je kunt terugbetalen. Het Verbond van Verzekeraars, de NVB, het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben samengewerkt bij het opstellen van de nieuwe gedragsregels.

Weer scheepvaartongeval met doden in Rusland

Rusland is in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw opgeschrikt door een scheepvaartongeval met dodelijke afloop.

Zeker zeven mensen kwamen om het leven toen een plezierboot met zeker zestien mensen aan boord op een rivier in Moskou op een ander vaartuig botste, meldden Russische media zondag. De hulpdiensten wisten zeven mensen te redden uit de Moskva-rivier, die dwars door Moskou loopt. De twee andere opvarenden worden nog vermist. Het ongeval gebeurde in het zuidwesten van de Russische hoofdstad.

zaterdag 30 juli 2011

BMW wil elektrische auto in Randstad

BMW ziet Nederland als een belangrijke proeftuin voor zijn futuristische 'i3', de eerste volledig elektrische BMW die de Duitse autofabrikant in productie neemt. Dat zei verkoopdirecteur Ian Robertson tijdens de onthulling van twee nieuwe conceptmodellen onder de i-vlag, het label waar BMW zijn elektrische en hybride auto's heeft ondergebracht.

VVD: kerstversiering fiscus kan minder luxe

VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt dat de Belastingdienst minder geld moet uittrekken voor het regelen van de kerstversiering voor de ongeveer 105 belastingkantoren. Nepperús trekt aan de bel bij staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

De dienst blijkt de kerstversiering en verlichting Europees te hebben aanbesteed. Dat moeten ze doen als ze de grens van 125.000 euro over gaan. Hoe hoog het bedrag precies is, is niet duidelijk, maar de VVD'ster vindt 125.000 euro al te luxe. „Ik gun iedereen een kerstboompje, maar dit schiet door. Een kerstboom koop ik voor een paar tientjes.” Uit de stukken die ze heeft ingezien blijkt niet of de kerstbomen zelf al bij deze prijs zijn inbegrepen. Al met al wil ze uitleg van de bewindsman, want in tijden van bezuinigingen vindt ze dit te gortig. „De dienst geeft echt het verkeerde voorbeeld.”

woensdag 13 juli 2011

Onbemande schepen: Zeeman kan aan wal blijven


Binnen 25 jaar varen er volledig onbemande schepen op de trans-Atlantische routes. Dat voorspellen Peter van der Klugt, senior consultant innovatie bij Imtech en een onderzoeksteam van studenten. Het onderzoek maakt deel uit van een innovatietraject van Imtech dat de mogelijkheden van onbemand varen onderzoekt. Grootste obstakel lijkt vooralsnog de acceptatie ervan.

Technisch is het nu al mogelijk schepen onbemand shortsea- en deepsea-reizen te laten maken, al zijn er nog wel obstakels te overwinnen. ‘We moeten de schepen bijvoorbeeld nog voorzien van een goed stel ogen', zegt Van der Klugt. ‘Dat kan door radarsystemen verder te integreren.' Verder zijn goede monitoringsystemen nodig voor zowel de technische als nautische kant. ‘Maar voor zover die techniek er nog niet is, komt die stukje bij beetje al op de markt. Denk bijvoorbeeld maar aan de motormonitoringsystemen van Wärtsilä.'

CNV zegt ja tegen pensioenakkoord

Vakcentrale CNV zegt 'ja' tegen het pensioenakkoord. Als eerste van de drie vakcentrales heeft het CNV de knoop woensdag doorgehakt. FNV en MHP nemen de beslissing later deze zomer. Dat de christelijke vakcentrale instemt met het akkoord, is geen verrassing. Toch stelt het CNV wel drie voorwaarden bij het pensioenakkoord.

Jongeren
Zo moet duidelijk zijn dat jongeren niet onevenredig meer betalen voor de pensioenen van oudere generaties. De vakcentrale zal de komende tijd bezien hoe deze eerlijke verdeling gegarandeerd kan worden.

Angola duurste land voor expats

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van adviesbureau Mercer onder 214 steden. Mercer adviseert bedrijven over hun beloningsbeleid. Tokio staat op de tweede plaats. Een andere Afrikaanse stad, N'Djamena, de hoofdstad van Tsjaad, staat op de derde plek.

Volgens Mercer zijn vooral de kosten voor goede huisvesting extreem hoog in Afrika.
Het bureau bekijkt de kosten voor levensonderhoud op meer dan 200 onderdelen, variërend van huisvestingskosten tot noodzakelijke uitgaven voor transport en ontspanning.

Dockwise zet in op dienstverlening

Dockwise staat sinds anderhalf jaar op de Amsterdamse beurs en heeft een zware periode achter de rug. Nu de markt weer aantrekt, ziet topman André Goedée de toekomst van de olie- en gasdienstverlener optimistischer in. Dockwise, gespecialiseerd in extreem zwaar zeetransport van onder andere olieboor- en productieplatforms en havenkranen met een vloot van 19 schepen, heeft het zwaar door een terugloop van orders uit de haven infrastructuurmarkt.

Red de VS: sla munt met waarde 1 biljoen

Amerika dreigt zichzelf in de problemen te brengen, als het schuldplafond voor de federale overheid niet binnen twee weken wordt verhoogd. Maar er is een oplossing: sla een munt met een waarde van 1.000 miljard dollar.

De Verenigde Staten dreigen zichzelf door politiek gesteggel financieel in de problemen te brengen. Wettelijk moet om de zoveel jaar het maximale leenbedrag voor de federale overheid worden aangepast en deze zomer moet dat opnieuw gebeuren. Het huidige wettelijke plafond voor de Amerikaanse staatsschuld ligt op 14.300 miljard dollar. De feitelijke overheidsschuld heeft dat niveau inmiddels bereikt. Als het Amerikaanse Congres niet binnen twee weken een wet aanneemt om het schuldplafond te verhogen, komt de federale overheid in de problemen met de financiering van overheidsuitgaven.

dinsdag 12 juli 2011

Wat wordt het: de euro, neuro, zeuro of de pleuro?

Hoe lang verdraagt Europa de Griekse tragedie nog? Zien ze in Athene het zwaard van Damocles eigenlijk wel hangen? Worden Portugal, Ierland en nu zelfs ook Italië in hetzelfde financiële debacle meegezogen? 'Scheid de noordelijken van de armlastige zuidelijke Europese boevenbende', wordt er geroepen.

Volksoproer dreigt. En wie kan die nu beter aanvoeren dan de zuinige Hollander, die niet graag opdraait voor de financiële zonden van een ander. Oplopende staatsschulden en overheidstekorten in Zuid-Europese boevenstaten, het zal allemaal wel. Maar wij gaan daarvoor toch zeker niet opdraaien? Laat die corrupte boevenbende in Athene zijn eigen boontjes doppen en die luie Grieken maar eens doorwerken tot langer dan hun pensioengerechtigde leeftijd van 55 jaar, zo klinkt het in Noord-Europa steeds luider door.

Nederlandse werknemers wennen aan idee langer doorwerken

47% van de Nederlanders zegt ‘ja’ als hen gevraagd wordt of ze na hun pensionering nog willen werken, maar het overgrote deel daarvan (40%) wil wel flexibel kunnen werken. En 73% van de Nederlanders verwacht dat ze langer moeten doorwerken na hun vijfenzestigste verjaardag dan in het verleden het geval zou zijn geweest. Dit is het hoogste percentage van Europa.

De Belgen zijn beduidend optimistischer over hun pensioneringsdatum, maar 44% van hen denkt dat ze na hun vijfenzestigste nog moeten werken. In Duitsland werd al in 2007 besloten om de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar. Toch denkt 46% van de Duitsers dat ze nog langer moeten werken. De Zwitsers die een pensioenleeftijd voor mannen van 65 jaar en 64 jaar voor vrouwen hanteren, maken zich het minst ongerust. Slechts 31% geeft aan dat ze verwachten te moeten werken na deze leeftijd. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek van Robert Half, de Workplace Survey Q4 2010, waaraan meer dan 2.400 financiële, human resources en algemene managers uit 10 landen deelnamen.

Identiteitskaart binnenkort niet meer geldig buiten EU

Binnenkort zal de Nederlandse identiteitskaart niet langer als officieel reisdocument worden beschouwd voor reizen naar landen buiten de Europese Unie (EU). Dit blijkt uit een wetsvoorstel van Minister Donner van Binnenlandse zaken, waarmee hij tegemoet komt aan kritiek uit de Tweede Kamer over de opslag van persoongegevens, zo meldt de Telegraaf.

Houders van een identiteitskaart hoeven in het vervolg minder persoonlijke gegevens prijs te geven. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties voor reizigers naar Turkije of Zwitserland, waarvoor voortaan een paspoort nodig zal zijn om mee af te reizen. Vakantiegangers hebben nog wel voldoende aan de identiteitskaart wanneer ze binnen de EU blijven.

maandag 11 juli 2011

KLPD vreest verdrinking vermiste scholier

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vreest dat de 20-jarige scholier, die sinds 18 juni wordt vermist, door een tragisch ongeval te water is geraakt en verdronken. Dat heeft het KLPD maandag laten weten. Het onderzoek heeft niets opgeleverd.

De scholier van de Maritieme Academie van het ROC in Den Helder, liep stage op een schip van rederij Wagenborg, dat ten tijde van de vermissing op de Atlantische Oceaan bij Canada voer. De politie vond niets aan boord dat zou kunnen wijzen op een ongeval of mogelijk misdrijf.

Wet aanpassing wettelijke gemeenschap van goederen 01-01-2012 van kracht

De wet die het huwelijksvermogensrecht moderniseert treedt op 1 januari 2012 in werking. Dit staat in het Besluit tot wijziging van het Besluit Huwelijksgoederenregister 1969 (Stb. 2011, 205). De nieuwe regeling sluit beter aan bij maatschappelijke ontwikkelingen, zoals emancipatie, het blijven werken van vrouwen en de toename in het aantal echtscheidingen.

De wet geeft onder andere een regeling voor het geval een echtgenoot privégoederen verkrijgt met geld uit de huwelijksgemeenschap of het privévermogen van de andere echtgenoot, en wanneer privéschulden worden betaald uit de huwelijksgemeenschap of het privévermogen van de andere echtgenoot.

Aanpak vergrijzing bij de overheid

In het openbaar bestuur dreigt de komende jaren een mismatch tussen vraag en aanbod van personeel. Overschotten die ontstaan door noodzakelijke bezuinigingen en door verschuiving van taken door decentralisatie, sluiten niet qua tijd en plaats aan op de tekorten als gevolg van de verwachte uitstroom vanwege de vergrijzing. Om de publieke dienstverlening te waarborgen, is het echter van belang dat de overheid ook in de toekomst over voldoende gekwalificeerd personeel kan beschikken. De opgave voor de toekomst is om hierbij de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.

Eerste en Tweede Kamer kleiner

De Tweede Kamer wordt verkleind van 150 naar 100 leden en de Eerste Kamer van 75 naar 50 leden. De Grondwet wordt op dit punt gewijzigd. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Donner (BZK).

Kleinere en efficiënte overheid
Het wetsvoorstel is onderdeel van de maatregelen die het kabinet neemt om te komen tot een kleinere en efficiënte overheid. Een kleinere overheid met minder ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers leidt tot een financiële besparing en minder bestuurlijke drukte.

Amsterdamse haven wil vooruit

''Wij krijgen het maar niet in de hoofden van de mensen.'' Directeur Dertje Meijer van het gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam wil maar zeggen dat de vierde zeehaven van Europa wel degelijk meetelt in de wereld van transport en logistiek, maar dat lang niet iedereen dat in de gaten heeft.

zondag 10 juli 2011

Belastingheffing functionarissen werkzaam bij Europese Octrooiorganisatie

In artikel 10, lid 2, van de Overeenkomst is daartoe bepaald dat personeelsleden van het Europees Octrooibureau die hun werkzaamheden in Nederland uitoefenen, die - zoals belanghebbende - niet onder de regeling voor de hoogste functionarissen uit het eerste lid vallen en niet behoren tot het zogenoemde bedienend personeel, dezelfde voorrechten en immuniteiten genieten als die welke door Nederland overeenkomstig het Verdrag worden verleend aan administratief en technisch personeel van de diplomatieke vertegenwoordigingen die in Nederland zijn gevestigd.

EU heeft ministerie van Financiën nodig

De Europese centralebankpresident Jean-Claude Trichet vindt dat de EU alvast moet gaan nadenken over een Europees ministerie van Financiën. Dit meldt persbureau Reuters zondag. “Over de lange termijn kunnen we denken aan een flexibele confederatie die wezenlijk verschilt van de VS, maar waarin we voor het economisch beleid een federale minister en een federaal ministerie hebben”, verklaart Trichet tegenover journalisten in Frankrijk.

Fiscus stopt navordering vrijwilligersaftrek

De Belastingdienst gaat over de afgelopen drie jaren geen navorderingsaanslagen bij vrijwilligers opleggen, behalve als er een zwaar vermoeden van misbruik is. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) komt daarmee tegemoet aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie van het CDA-lid Pieter Omtzigt. Ook een naheffing kan worden teruggedraaid.

Slim haventoezicht scheelt ondernemers tijd en geld

Controles op binnenkomende goederen in de haven van Rotterdamse kunnen vanaf 8 juli 2011 sneller worden uitgevoerd dankzij ‘Supd@x’. Deze slimme ICT-applicatie maakt het leven voor zowel ondernemers als controleurs makkelijker.

Het systeem is getest voor importeren van vlees en vis. De lasten voor ondernemers die vlees en vis importeren dalen dankzij Supd@x met maximaal 8 miljoen euro per jaar. Vanaf nu is het systeem ook te gebruiken voor controle op andere producten. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) is blij met dit initiatief. “Ondernemen moet lonen,” aldus minister Verhagen.“Op deze manier wordt de tijd en het werk dat verloren gaat met inspectie op binnenkomende goederen teruggebracht.”

zaterdag 9 juli 2011

Een jachthaven is een camping, voor de fiscus

Jachthavens moeten op hun ligplaatsen 19 procent btw blijven berekenen. Dat is de uitkomst na 5 jaar procederen van Hiswa Vereniging tegen de maatregel, zo maakte de organisatie vrijdag bekend. ''Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag'', zei een woordvoerder.

Hiswa vindt dat jachthavens eigenlijk net zo behandeld zouden moeten worden als campings, waar het btw-tarief van 6 procent geldt. Maar het hof vindt een jachthaven eerder te vergelijken met een parkeerplaats voor auto's waar het tarief 19 procent is. Volgens Hiswa zijn jachthavens door de jaren heen verblijfplaatsen voor toeristen geworden, net als campings. Alleen gaat het hier om watertoeristen. Gemeenten zien dat volgens Hiswa al zo. ''Ze heffen daarom behalve bij hotels en campings ook toeristenbelasting op jachthavens.'' En daardoor is de watertoerist twee keer de pineut.

Belgische havens verliezen door Nederland

De Belgische havens hebben in 2010 flink wat marktaandeel verloren, terwijl de Nederlandse havens groeiden. Dat komt mede doordat de Nederlandse havens profiteren van de Belgische wegeninfrastructuur.

''Vlaanderen ondersteunt zo het Hollandse mercantilisme, terwijl het zijn eigen logistieke positie verzwakt.'' De Belgische transporteconoom Evrard Claessens heeft dat zaterdag gezegd in enkele Vlaamse media. Volgens de krant De Morgen is er in Belgische havenkringen kritiek op de handelssamenwerking die premier Mark Rutte en de Vlaamse minister-president Kris Peeters eerder deze week aankondigden.

vrijdag 8 juli 2011

AOW vanaf verjaardag

Het AOW-ouderdomspensioen gaat met ingang van 1 januari 2012 niet meer in op de eerste dag van de maand waarin iemand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar met ingang van de dag waarop die leeftijd bereikt wordt. Minister Kamp heeft hiervoor vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. In het regeerakkoord is dit afgesproken om een bijdrage te leveren aan de doelstelling van het kabinet om de overheidsfinanciën weer gezond te maken.

donderdag 7 juli 2011

Van Oord gaat kabels installeren voor windpark DanTysk

Van Oord heeft de opdracht gekregen voor het leggen en begraven van de onderzeese kabels tussen de turbines bij het offshore-windpark DanTysk, 70 km uit de kust van het eiland Sylt, Duitsland. In het voorjaar van 2013 wordt begonnen met de werkzaamheden, die ongeveer 6 maanden in beslag zullen nemen.

DanTysk is een joint venture tussen Vattenfall Europe Windkraft GmbH en Stadtwerke München. Vattenfall is verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van het windpark, dat ongeveer 70 kilometer ten westen van het Duitse waddeneiland Sylt in de Noordzee komt. De 80 windturbines (Siemens 3,6 MW) hebben samen een vermogen van 288 megawatt. Zij kunnen daarmee 400.000 huishoudens van stroom voorzien.

Kabinet neemt Europees voorstel voor bankentaks over

Het kabinet wil in de loop van volgend jaar een bankenbelasting invoeren die 300 miljoen euro moet opleveren maar in de jaren erna structureel meer. De eerste incidentele opbrengst wordt gebruikt als dekking voor de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent.

Dat meldde minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag na de ministerraad. Nederland neemt het voorstel van de Europese commissie over dat ook al door Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is omarmd.

Vanaf juli 2011: definitieve berekening toeslagen 2010

Hebt u in 2010 huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget gekregen? Dan krijgt u een 'Definitieve berekening 2010'. Normaal gesproken krijgt u de definitieve berekening over 2010 vanaf juli 2011. Hebt u uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting 2010? Dan krijgt u de definitieve berekening later.

Voor elke toeslag krijgt u een apart bericht. Daarin staat hoeveel toeslag u in 2010 kreeg, en hoeveel toeslag u had moeten krijgen. Hebt u minder toeslag gekregen dan waar u recht op had? Dan storten we het geld alsnog op uw rekening. Hebt u meer toeslag gekregen dan waar u recht op had? Dan moet u de te veel gekregen toeslag terugbetalen.

Elke week ernstige olie- en gaslekken in Noordzee

Er vindt bijna elke week wel een ernstige lekkage op een olie- of gasplatform in de Noordzee plaats. De meeste van deze incidenten worden door energiemaatschappijen onder de pet gehouden, zo schrijft de Engelse krant The Guardian. In 2009 en 2010 hebben zich in totaal meer dan 100 ernstige lekkages voorgedaan, sommige met potentiëel ernstige gevolgen voor mens, dier en het milieu. Een grote meerderheid van deze incidenten is nooit in de openbaarheid verschenen.

Shell en Total hebben volgens de krant de meeste incidenten gemeld. Het platform 'Brent Charlie', gebouwd in 1976, meldde de afgelopen jaren vier incidenten, waarbij eenmaal het hele platform op initiatief van Shell stilgelegd werd.

NVM verwacht flinke stijging woningverkoop

Het aantal woningverkopen zal in het derde kwartaal van dit jaar 10 procent hoger liggen dan in dezelfde periode in 2010 vanwege het kabinetbesluit heeft om de overdrachtsbelasting te verlagen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag gemeld.

''De verlaging van de overdrachtsbelasting is een belangrijk signaal om de woningmarkt er weer bovenop te helpen'', zei NVM-voorzitter Ger Hukker. ''Het besluit komt op een uitstekend moment. Uit een enquête onder NVM-leden blijkt dat de maatregel de consumenten weer in beweging heeft gezet.''

woensdag 6 juli 2011

Nederlandse experts helpen Jakarta in strijd tegen zee

Nederlandse experts gaan de komende twee jaar een plan uitwerken voor de aanleg van een 36 kilometer lange ringdijk die de Indonesische kuststad Jakarta moet beschermen tegen overstromingen. Staatssecretaris Ben Knapen steekt 4 miljoen euro ontwikkelingsgeld in het plan.

Jakarta wordt regelmatig geteisterd door overstromingen. In 2007 kwamen grote delen van de stad metersdiep onder water te staan. Minstens achttien mensen verdronken en ongeveer 300.000 mensen raakten dakloos. De economische schade was enorm; zo moest het vliegveld worden gesloten. De overheid heeft een aantal problemen voor de korte termijn opgelost. Er zijn pompstations hersteld en de weg naar de luchthaven is verhoogd. Maar voor de lange termijn is meer nodig.

Wat is NL-Alert?

NL-Alert is een waarschuwingssysteem en alarmeringssysteem van de overheid. Bij een (dreigende) ramp of noodsituatie ontvangen mensen in de directe omgeving via de mobiele telefoon informatie over de situatie. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Het systeem is nog in de testfase.

Testfase NL-Alert
In de zomer van 2011 voert de overheid tests uit voor de invoer van NL-Alert. Er wordt getest in de regio’s Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Twente. Als u tijdens de testfase in deze regio’s bent, ontvangt u mogelijk 1 of meer testberichten op uw mobiele telefoon. In het bericht staat vermeld dat het om een testbericht gaat. U hoeft hier niets mee te doen. Als de tests goed verlopen, wordt het nieuwe waarschuwingssysteem en alarmeringssysteem in heel Nederland ingevoerd. 

dinsdag 5 juli 2011

Aanvraag vergoeding achtergesteld deposito DSB Bank

Bij de DSB Bank afgesloten achtergestelde deposito’s vallen onder het garantiestelsel. Zo oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dit college deed deze uitspraak op 30 juni 2011.

Houders van een achtergesteld deposito bij de DSB Bank kunnen een vergoeding aanvragen. Sommige rekeninghouders hebben al eerder een vergoeding gekregen uit het depositogarantiestelsel. Dit kregen ze voor tegoeden op andere rekeningen bij de DSB Bank. Zij moeten er rekening mee houden dat de maximale vergoeding 100.000 euro per persoon is. Dit maximum geldt voor alle rekeningen bij elkaar opgeteld. Rekeninghouders die al 100.000 euro hebben teruggekregen, hebben de limiet bereikt. Zij krijgen geen geld terug voor het achtergesteld deposito.

Reizigers zien strandverkoper op Schiphol

De Douane informeert ieder jaar vakantiereizigers over wat zij wel en niet mogen meenemen uit het buitenland. Dit jaar zet de Douane daarvoor op Schiphol ondermeer een strandverkoper en een enorme smartphone in.

Deze maand kunnen reizigers op Schiphol een strandverkoper tegenkomen. Een kleurig uitgedoste handelaar, behangen met neptassen, horloges kettingen e.d. die probeert reizigers te verleiden om zijn waar te verkopen. Maar, het aanschaffen en invoeren van deze producten is verboden, zo laat de strandverkoper vervolgens weten.

maandag 4 juli 2011

Minister Kamp stimuleert langer doorwerken

Het kabinet neemt maatregelen om oudere werknemers langer te laten werken. Zo krijgen bedrijven een bonus als zij een 55-plusser in dienst nemen; die ‘mobiliteitsbonus’ wordt verhoogd als het om een oudere met een uitkering gaat. Er komt een nieuwe spaarregeling die bedoeld is om mensen langer door te laten werken. Deelnemers kunnen hieruit scholing betalen en financiële buffers opbouwen.

Dit schrijft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer over het ‘Vitaliteitspakket’.

Atsma ziet af van zeeverkeerscentrale

Er komt geen nieuwe verkeerscentrale voor de begeleiding van het scheepvaartverkeer op de Waddenzee, omdat er geen camerasystemen kunnen worden geleverd die volledig aan de gestelde eisen voldoen. De vuurtorens op Terschelling en Schiermonnikoog blijven daarom volledig bemenst.

Dat heeft staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag besloten. “Met het oog op de veiligheid op zee en op de Waddeneilanden, accepteer ik geen onnodige risico's. De veiligheid van het scheepvaartverkeer, van mens en natuur staan voor mij voorop. Daarom blijven de verkeersleiders 24 uur per dag op de Brandaris op Terschelling en op de vuurtoren van Schiermonnikoog”, aldus Atsma in een toelichting.

Rijkswaterstaat is in 2009 gestart met de voorbereidingen voor een zeeverkeerscentrale. Atsma liet eind 2010 al weten het menselijk oog op de vuurtoren overdag te behouden. “Een beginnende duinbrand, verboden kampvuren en surfers in de problemen worden eerder waargenomen door het menselijk oog dan een camera, zo leert de praktijk”, aldus de staatssecretaris.

Verdragenoverzicht per 1 juli 2011

Nederland heeft met een groot aantal landen belastingverdragen gesloten ter voorkoming van dubbele heffing van directe belastingen. Ook heeft Nederland verdragen afgesloten waarin de uitwisseling van fiscale informatie wordt geregeld. In dit overzicht zijn niet alleen belastingverdragen opgenomen, maar ook andere regelingen, zoals de Belastingregeling voor het Koninkrijk. Het verdragenoverzicht wordt elk kwartaal bijgewerkt.

Strengere regels voor riviercruise op Westerschelde

De regelgeving voor riviercruiseschepen op de Westerschelde wordt aangescherpt. De extra maatregelen worden volgende maand gelijk van kracht.

Als belangrijkste eis geldt dat cruiseschepen iemand aan boord moeten hebben die het Nederlands of Engels machtig is. Blijft de kapitein in gebreke, dan krijgt hij een boete en wordt het schip direct stilgelegd. Ook wordt de cruisevaart vanaf de verkeersposten extra in het oog gehouden en zonodig van route-advies voorzien. De Permanente Scheldecommissie denkt zo de veiligheid voor de scheepvaart en opvarenden beter te kunnen garanderen, aldus secretaris Aat de Jong.

Rijnvarende niet premieplichtig in Nederland

Ten aanzien van de zetel van de onderneming waartoe het schip behoort, heeft de Inspecteur gesteld dat G B.V., de eigenaar van het schip in het onderhavige jaar, de onderneming exploiteert. Uit de door de Inspecteur overgelegde geconsolideerde jaarstukken over het onderhavige jaar van B B.V. blijkt volgens de Inspecteur dat G B.V. de vrachtopbrengsten alsmede de kosten van het schip verantwoordt. De Inspecteur heeft echter geen enkelvoudige jaarstukken van G B.V. overgelegd. De inspecteur heeft ook geen derdenonderzoek laten doen bij G B.V. Het Hof is van oordeel dat uit de geconsolideerde jaarstukken van B B.V. niet kan worden afgeleid dat G B.V. een schip exploiteert. Voorts rechtvaardigt de omstandigheid dat G B.V. als eigenaar van het schip, tegen de regels van de wet in, niet over een Rijnvaartverklaring beschikt, niet de conclusie van de Inspecteur dat de exploitant van het schip geacht moet worden in Nederland te zijn gevestigd. Gelet op het vorenstaande is het Hof van oordeel dat de Inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de zetel van de onderneming waartoe het schip behoort, zich in Nederland bevindt.

Haven Rotterdam in kaart

Het kantoor van Tysma|Lems ligt ter hoogte van havennummer 184. De Veerhaven in Rotterdam ligt aan de havennummers 182 t/m 187. Meer weten over de Rotterdamse havens? Brengt u dan een bezoek aan de site van Port of Rotterdam:

Economen zwegen over kosten immigratie

De economische conclusie dat immigratie per saldo geen hogere welvaart oplevert, staat al decennia. Maar door het verhitte politieke debat, durfden economen geen duidelijk standpunt in te nemen. Dat stelt econoom Joop Hartog van de Universiteit van Amsterdam, in een gesprek met Me Judice, het discussieplatform voor economen. Volgens Hartog bestaat er sinds de jaren zeventig al consensus onder economen dat de hogere bevolkingsdichtheid die grootschalige immigratie meebrengt, niet gepaard gaat met een evenredige stijging van het inkomen per hoofd van de bevolking. Ofwel: immigratie loont economisch niet.

Afzijdig
Economen hebben zich echter veelal afzijdig gehouden in het politiek beladen debat over immigratie, terwijl vooral sociologen en cultureel antropologen een pro-immigratie standpunt hebben ingenomen, aldus Hartog. Belangrijk is volgens de micro-econoom intussen wel dat nieuwe manieren om welvaart te meten serieuzer worden genomen. De fixatie op het bruto binnenlands product (bbp) als maatstaf van welvaart is te beperkt.

Passagiers ms Rotterdam net als vroeger uitgezwaaid

Het cruiseschip ms Rotterdam is vanavond rond half tien vanaf Katendrecht vertrokken voor een reis naar New York. Het is die dag precies 40 jaar geleden dat het ss Rotterdam voor zijn laatste lijndienst naar New York vertrok. Veel mensen zwaaiden het schip uit, zowel vanaf Rotterdam-Zuid als vanaf de noordkant vanaf de Willemskade, de Westerkade en de Parkkade.

Bij de passage van ms Rotterdam bij Hoek van Holland worden de opvarenden getrakteerd op een vuurwerkshow. De ss Rotterdam bracht een eresaluut bij het vertrek van het motorschip. Aan boord van het cruiseschip Rotterdam zijn ongeveer 1300 passagiers. Van Rotterdam vaart het naar Dover en vandaar door naar New York.

Kabinet zet project grensoverschrijdende samenwerking voort

Het kabinet wil doorgaan met het oplossen van knelpunten die bestaan in de regio’s aan de Duitse en Belgische grens. Het gaat om knelpunten voor burgers en bedrijven op het gebied van onder andere arbeid, onderwijs en zorg. De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken ingestemd met voortzetting van het project Grensoverschrijdende Samenwerking (GROS). Dat is ook in lijn met een advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Van Seumeren family leaving Mammoet

The van Seumeren family is selling its stake in international heavy lifting and transport specialist Mammoet and leaving the company. Roderik van Seumeren, president and CEO, Jan van Seumeren Jr, chief technical officer, and Patrick van Seumeren, vice president and chief operating officer, are resigning from the board and leave the Netherlands-based company on 4 July. They hand over to four existing Mammoet employees. Jan Kleijn, who heads up Mammoet in the Americas, will take over as CEO. Neil Birkbeck, Herman Smit and Erik Rave will take up remaining positions, together with Siem Kranenburg, the current chief financial officer, on the executive board.

zondag 3 juli 2011

HAL nog één maal naar New York

De Holland America Line (HAL) maakt na 40 jaar nog één keer de klassieke oversteek van Rotterdam naar New York. Ter herdenking van de nostalgische transatlantische overtochten zet het vlaggenschip Rotterdam van de rederij zondagavond eenmalig koers naar de nieuwe wereld.

Nu cruises in Europa en ook in Nederland bezig zijn aan een stevige opmars, besloot de cruisemaatschappij als eerbetoon aan het verleden de route voor een keer in ere te herstellen. „Deze afvaart betekent veel voor Holland America Line en Rotterdam. We zijn trots op de historische banden tussen de HAL en Nederland”, zegt Nico Bleichrodt van de HAL.

zaterdag 2 juli 2011

IBAN en BIC

Met deze service, ondersteund door de Nederlandse banken, kunt u van Nederlandse rekeningnummers de bijbehorende IBAN en BIC vinden. Dit kan zowel door het invoeren van een enkel rekeningnummer als door middel van het opsturen van een bestand met meerdere Nederlandse rekeningnummers. Voor dit laatste dient u zich eerst te registreren. U vult bij de IBAN BIC Check simpelweg een rekeningnummer in, vervolgens verschijnen het IBAN en de BIC in beeld.

Paspoort en rijbewijs: let op de verschillen tussen landen

Bij het inpakken van de bagage voor je vakantie worden het paspoort en rijbewijs vaak gedachteloos mee gegrist. Toch is het verstandig je te verdiepen in de eisen van je vakantieland op het gebied van reisdocumenten. Anders dreigt een flinke kater.

Wie zijn kind in het paspoort heeft bijgeschreven en hoopt daarmee samen de Verenigde Staten binnen te komen, heeft een probleem. In sommige landen hebben kinderen een eigen paspoort nodig. Ook kun je in sommige vakantiegebieden in problemen komen als je niet beschikt over een internationaal rijbewijs. Waarop moet je letten op het gebied van reisdocumenten?

Paspoort
Een geldig reisdocument als een paspoort of identiteitskaart is onmisbaar als je op vakantie gaat; ook als je reist naar landen waar de grenscontroles zijn afgeschaft. Je moet je namelijk altijd kunnen legitimeren, bijvoorbeeld als de politie hierom vraagt of als je je bij een hotel wilt inschrijven. Met een paspoort zit je altijd goed. In tegenstelling tot een identiteitskaart is dit document ook buiten de Europese Unie geldig.

BG verdubbelt raming Braziliaanse olie- en gasvelden

De Britse gasproducent BG heeft zijn schatting voor de inhoud van olie- en gasvelden in het Braziliaanse Santos-basin verdubbeld. Uit nader onderzoek blijken de velden een winbare reserve van 6 miljard vaten te herbergen.

BG deelt het bezit van de velden met de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, het Spaanse Repsol en het Portugese Galp Energia. De opwaardering kan goed nieuws zijn voor SBM Offshore, dat in het verleden al eens studies uitvoerde naar FLNG-schepen voor Braziliaanse velden en meerdere FPSO's leverde aan Petrobras. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws. BG was met een koerswinst van 4,3 procent een van de uitblinkers op de Londense beurs.

Ouderschapsverlofkorting blijft nog even

Ouders kunnen volgend jaar toch nog een belastingkorting krijgen bij het opnemen van verlof voor de zorg van hun kinderen. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wilde de zogeheten ouderschapsverlofkorting in 2012 afschaffen. Maar hij zegde donderdag in de Tweede Kamer toe dit voorlopig niet te doen.

Regeringspartij CDA heeft zich met PvdA en GroenLinks in de oppositie vooral verzet tegen het schrappen van de fiscale tegemoetkoming bij het opnemen van ouderschapsverlof. Na de zomer praat Kamp verder met de Kamer over bezuinigingen op zogeheten kindregelingen. De verwachting is dat de minister in 2013 alsnog een einde wil maken aan de ouderschapsverlofkorting. Vorige week maakte hij al duidelijk dat het belastingvoordeel dat de overheid geeft om arbeid en zorg beter te organiseren, in zijn ogen geen goed besteed geld is. Werknemers zouden geen ouderschapsverlof opnemen wegens de fiscale korting, maar omdat in hun cao is geregeld dat de werkgever meebetaalt.

vrijdag 1 juli 2011

Geen nieuwe inleg spaarloon meer mogelijk

Werknemers kunnen volgend jaar geen geld meer inleggen voor belastingvriendelijk sparen via de spaarloonregeling. Wel blijft spaarloon dat al is ingelegd onder het fiscaal gunstige regime vallen. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag duidelijk. De beperking van het spaarloon is nodig om de verlaging van de overdrachtsbelasting te kunnen betalen.

Uiteindelijk moet de spaarloonregeling opgaan in de nieuwe vitaliteitsregeling. Volgens het regeerakkoord wordt in deze voorziening ook de levensloopregeling voor verlofsparen ondergebracht. De nieuwe regeling moet ,,op zijn vroegst'' vanaf 2013 werknemers gaan helpen met het vrijmaken van tijd en geld voor zorgtaken, scholing, opzetten eigen bedrijf of deeltijdpensioen.

Tewerkstellingsvergunningen ook in binnenvaart overbodig

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) komt vóór zijn vakantie, nog ruim voor 1 september, met een rapport over tewerkstellingsvergunningen (twv’s). CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum had de minister hierom gevraagd. Over twv’s, met name voor Roemenen en Bulgaren in de Nederlandse tuinbouw, is politiek veel te doen. Kamp wil de inzet van arbeidskrachten van buiten de EU het liefst tot nul terugbrengen.

Weging rechtszekerheidsbeginsel tegenover zorgvuldigheidsbeginsel

De Wet Dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen is in het leven geroepen zodat burgers weten binnen welke termijn zij duidelijkheid krijgen over het standpunt van de overheid (rechtszekerheidsbeginsel). Anderzijds dient een bestuursorgaan bij de voorbereiding van een besluit de nodige kennis omtrent de relevante feiten en af te wegen belangen te vergaren (zorgvuldigheidsbeginsel). De rechtbank acht van belang dat zowel het rechtszekerheids- als het zorgvuldigheidsbeginsel in een geval als het onderhavige dienen ter bescherming van de belangen van belanghebbende.

Binnen 3 maanden na indienen aangifte een voorlopige aanslag

Gelet op het voorgaande moet de Inspecteur in staat worden geacht om binnen drie maanden na het indienen van de aangifte in ieder geval een voorlopige aanslag op te leggen. Behoudens bijzondere omstandigheden moet het er dan voor gehouden worden dat de redelijke termijn voor het opleggen van een aanslag overschreden is, wanneer de Inspecteur niet in overeenstemming met dit beleid heeft gehandeld.

Nu de staatssecretaris bij beleidsregel te kennen heeft gegeven dat binnen drie maanden na de indiening van de aangifte een voorlopige aanslag zal worden opgelegd (zie 4.19), brengt de regeling van art. 6:2 Awb met zich dat een belanghebbende na het verstrijken van die termijn in rechte oplegging moet kunnen vorderen van een dergelijke aanslag (die, sedert 2010 met inachtneming van de regeling van art. 9.5 Wet IB 2001, eveneens voor bezwaar en beroep vatbaar is).

Overstappen hypotheek eenvoudiger

Aanbieders van hypotheken worden verplicht om drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode de consument hierover te informeren. Ook moeten zij op tijd een nieuw aanbod doen. Dat schrijven minister Verhagen en minister De Jager in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen volgen na een recente studie naar de hypotheekmarkt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?

Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.

In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!

Populaire berichten

Zoekt u iets op deze site?

x

In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?

Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.

Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!

Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.

Meer info via dit blog, de site www.tysmalems.nl en www.AOWclaim.nl.

Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?

Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.

Buiten Nederland gewoond en/of gewerkt? Check AOWclaim.nl! Of bel + 31 (0) 10 - 412 12 25 voor meer info.