Voor het Hof was onder meer in geschil of de premies die belanghebbende in 1992, 1993 en 1999 voor de verzekering heeft betaald, en die bij het vaststellen van de aanslagen voor die jaren ten onrechte in aftrek zijn toegestaan, volgens de zogenoemde saldomethode op de in 2004 ontvangen afkoopsom in mindering konden worden gebracht.
Het Hof heeft die vraag bevestigend beantwoord. Het heeft daartoe overwogen dat uit de tekst van artikel 25 van de Wet op de inkomstenbelasting 1964 (hierna: de Wet IB 1964) en de geschiedenis daarvan volgt dat de wetgever de toepassing van de saldomethode enkel heeft willen uitsluiten voor de premies die de belastingplichtige in aftrek had kunnen brengen. Het tegen dit oordeel gerichte middel I faalt op de gronden vermeld in onderdeel 6.5 van de conclusie van de Advocaat-Generaal.
Tysma|Lems is sinds 1953 een vertrouwd partner voor alle fiscale zaken (waaronder het opstellen van aangiften inkomstenbelasting) en voor advisering indien u als werknemer naar het buitenland wordt uitgezonden of vanuit het buitenland in Nederland komt te werken.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
U bent eveneens bij ons aan het juiste adres als u meer fiscale informatie wenst over immigratie of emigratie, de 30%-regeling, uw sociale zekerheid en belastingplicht in Nederland bij grensoverschrijdende arbeid, etc.
Tegenwoordig staan wij diverse ondernemingen bij met vragen over het uitzenden van personeel naar het buitenland of het aantrekken van personeel vanuit het buitenland.
30%
Aangifte
AOW
Baggeraar
Belastingdienst
Belastingverdragen
Boorplatform
BSN
Cruise
Digid
Eigen woning
Emigratie
Energie
Expat
Fiscaal partnerschap
GBA
Heffingskortingen
Hypotheek
Offshore
Ombudsman
Pensioen(fonds)
Piloot
Rechtspraak
Rijksoverheid
Rijnvarende
Rotterdam
Scheepvaart
Sociale zekerheid
Spaarloon
SVB
Toeslagen
Tysma|Lems
WOZ
Zeevarende
Zorgverzekering
Startpagina » Archief voor 06/01/2011 - 07/01/2011
donderdag 30 juni 2011
Positie Nederland als handelsland in gevaar
Nederland dreigt zijn positie als toonaangevend distributieland kwijt te raken. Dat staat in een rapport over de toekomst van de Nederlandse groothandel, dat Rabobank donderdag publiceerde.
Omdat veel producten Nederland in de toekomst niet meer aandoen, krijgt ons land steeds meer louter een regierol in de wereldwijdegoederendistributie, aldus Rabobank. Doordat de economische groei vooral buiten Europa plaatsvindt, geldt dit ook voor de groei van de wereldhandel. Nu bedraagt het aandeel van Nederland in de wereldhandel nog 3,7 procent, terwijl Nederland 1 procent van de totale wereldproductie verzorgt.
Overdrachtsbelasting wordt beperkt
De overdrachtsbelasting wordt beperkt. De ministerraad bespreekt vrijdag een voorstel hierover, zo bevestigen ingewijden donderdag. De maatregel maakt onderdeel uit van een uitgebreidere visie van het kabinet op de toekomst van de woningmarkt. Als het kabinet er vrijdag definitief toe besluit, gaat de maatregel meteen in. De overdrachtsbelasting is nu 6 procent en moet betaald worden bij de koop van een huis.
Het kabinet heeft de afgelopen weken intern al flink gedebatteerd over de overdrachtsbelasting. Die levert de schatkist nu 3,5 miljard euro. Eerdere ideeën van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken werden door collega-ministers nog afgewezen.
woensdag 29 juni 2011
Nederland heeft laagste jeugdwerkloosheid EU
De jeugdwerkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 7,4 procent, het laagste niveau binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Gemiddeld was ruim een op de vijf jongeren van 15 tot 25 jaar werkloos in de EU. Vooral in het oosten en zuiden van de EU is sprake van hoge jeugdwerkloosheid. Na Nederland hadden Duitsland en Oostenrijk de laagste jeugdwerkloosheid. In de laatste twee landen kwam de werkloosheid onder 15 tot 25-jarigen uit op respectievelijk 8,3 en 9,2 procent. Ook in Malta, Denemarken en Slovenië lag de jeugdwerkloosheid ruim onder het Europees gemiddelde.
Verhagen zet in op elektrische auto
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken wil dat er veel meer elektrische auto’s op de Nederlandse weg gaan rijden. Als het aan de bewindsman ligt, is in 2025 een op de tien auto’s voorzien van een elektromotor.
Dat meldt De Telegraaf. Volgens bronnen van de krant zouden er tijdens de huidige kabinetsperiode al 15.000 tot 20.000 elektrische wagens op de weg moeten komen. Momenteel rijden er slechts 700 van deze voortuigen rond. De krant meldt dat het kabinet de nieuwe plannen woensdag zal presenteren.
dinsdag 28 juni 2011
Korting AOW-partnertoeslag per 1 augustus 2011
Per 1 augustus kan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) een korting van 10 procent doorvoeren op de AOW-partnertoeslag voor 65-plussers met een jongere partner. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft daarmee dinsdag ingestemd.
Eerder strandde het plan van Kamp nog in de Senaat en werd hij gedwongen de bezuiniging te verzachten. In het aangepaste plan daalt alleen de AOW-toeslag bij gezamenlijke inkomens vanaf 30.000 euro. Overigens is eerder besloten de toeslag helemaal af te schaffen voor mensen die vanaf 2015 65 jaar worden.
Koningin Beatrix op volle zee
Koningin Beatrix heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in IJmuiden. De vorstin praatte op het reddingstation met medewerkers en vrijwilligers, maar deed op volle zee ook mee aan een reddingsoefening.
Getooid met zwemvest ging Beatrix aan boord van een IJmuider reddingboot, waar ze kreeg te horen hoe de reddingswerkers mensen uit zee redden. Haar verre voorvader Koning Willem I was in 1824 betrokken bij de oprichting van de KNRM.
Leges immigratie meer kostendekkend
De legestarieven voor aanvragen om in Nederland te mogen werken, studeren of een gezin te vormen of herenigen worden per 1 juli 2011 verhoogd, met uitzondering van de eerste aanvraag voor de kennismigranten. Minister Leers voor Immigratie en Asiel maakt de leges voor de zogenoemde reguliere vergunningen hiermee meer kostendekkend, zoals in het regeerakkoord was aangekondigd. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Fiscus moet vrijwilligers met rust laten
Kamerleden van het CDA en de ChristenUnie willen dat de Belastingdienst stopt met navorderingen over oude belastingaangiftes van vrijwilligers. Het gaat om vrijwilligers die afzien van een vergoeding en die post bij de belastingaangifte opvoeren als gift.
Dat meldt het Nederlands Dagblad. De Belastingdienst heeft dat jarenlang toegestaan, maar omdat het volgens de fiscus nooit legaal is geweest, krijgen deze vrijwilligers naheffingen over aangiftes vanaf 2008. Volgens de Kamerleden is pas sinds begin dit jaar duidelijk wat wel en niet is toegestaan.
maandag 27 juni 2011
Nederland betaalt dit jaar 218 miljoen minder EU-contributie
Nederland hoeft dit jaar 218 miljoen euro minder contributie aan de Europese Unie te betalen dan eerder was begroot. Dat heeft de begrotingscommissie van het Europees Parlement vandaag besloten.
Uit de jaarlijkse EU-begroting was er vorig jaar 4,5 miljard euro overgebleven, daarvan werd 2,7 miljard niet uitgegeven, daarom krijgen de verschillende lidstaten een deel van hun contributie terug. De 218 miljoen euro die Nederland terugkrijgt, wordt van de contributie aan de EU afgetrokken. Het Europees Parlement moet volgende week nog wel groen licht geven voor de teruggave, meldt persbureau Novum.
Schip wordt gebruikt voor zeilvaart: geen afdrachtvermindering
Ofschoon duidelijke aanwijzingen in die richting in de wetsgeschiedenis ontbreken, ligt het in de rede te veronderstellen dat de zeilvaart van de toepassing van de faciliteit is uitgezonderd vanwege het feit dat zeilschepen in het algemeen niet plegen te worden ingezet in de handelsscheepvaart doch ten behoeve van de pleziervaart, al dan niet voor commerciële doeleinden. Het is mogelijk dat zeilschepen, in afwijking van genoemde ervaringsregel, worden ingezet in het handelsverkeer. Dat betekent evenwel niet dat de uitzondering van artikel 1, eerste lid, letter h, onder 2°, van de WVA niet voor deze situatie zou gelden. De wettekst is immers duidelijk en doel en strekking van deze bepaling, zoals zij uit de wetsgeschiedenis blijken, dwingen geenszins tot een andere wetsuitleg.
BVN staat voor 'het Beste van Vlaanderen en Nederland'
BVN staat voor 'het Beste van Vlaanderen en Nederland' en is daarmee dé Nederlandstalige publieke tv-zender in het buitenland. Elke dag opnieuw selecteert BVN uit het televisie aanbod van de Nederlandse Publieke Omroep en de VRT de beste Nederlandstalige programma's: nieuws en achtergrondinformatie, series en topfilms.
BVN is een 100 procent Nederlandstalige zender. Vandaar dat u op BVN geen buitenlandse series en speelfilms zult aantreffen. U kunt op BVN onder andere de volgende programma's bekijken: het NOS- en VRT-Journaal, De Wereld Draait Door, NOS Studio Sport en de Zevende dag. Verder soaps als Thuis. En ook Lieve Paul, Raymann is Laat, de Rode Loper en Witse. En niet te vergeten kinder- en jeugdprogramma's zoals Sesamstraat, Het Klokhuis en nog veel meer. Kijk verder voor recente programma-informatie bij Programma's.
Kamer heeft kritische vragen pensioenakkoord
Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij VVD, heeft kritische vragen over het pensioenakkoord dat het kabinet met werkgevers en de vakbeweging heeft gesloten. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) verdedigt woensdag in de Kamer het akkoord over een hogere pensioenleeftijd, de hoogte van de AOW-uitkering en (on)zekerheden over het aanvullend pensioen.
Er zijn vooral vragen over de verdeling van risico's bij het pensioensparen tussen jong en oud en tussen lagere en hogere inkomens. De doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag zaaide bij oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en SP hierover direct twijfel.
Zwarte doos in leaseauto
Er moet controle komen op leaserijders die kiezen voor geen bijtelling. Dat wil de vereniging van auto-importeurs RAI. Daarom moeten die leaserijders een kastje in de auto krijgen dat hun kilometers registreert.
Het is de RAI een doorn in het oog dat steeds meer mensen hun zakelijke auto buiten de bijtelling houden en hun privékilometers in een ouder en daardoor vuiler exemplaar rijden. „Dat is slecht voor het milieu, veroorzaakt administratieve rompslomp en controles op misbruik kosten de belastingdienst veel geld”, zegt Harald Bresser van de RAI.
46.000 handtekeningen tegen bezuinigingen
Ruim 46.000 instellingen en kunstliefhebbers hebben een petitie ondertekend met daarin de oproep aan de Tweede Kamer niet in te stemmen met de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra.
De ondertekenaars vrezen onder meer dat als gevolg van de bezuinigingen de economische schade voor de maatschappij veel groter zal zijn en ook zal doorwerken in onder meer de horeca. De petitie wordt maandag aangeboden aan de Tweede Kamer, die dan debatteert over de plannen.
Rotterdam wil gratis nieuwe fiets na diefstal
Rotterdam wil fietsen weggeven aan slachtoffers van fietsendiefstal. De stad onderzoekt of het financieel haalbaar is ieder slachtoffer meteen van een vervangend exemplaar te voorzien.
De stad wil met het initiatief het gebruik van de fiets stimuleren en gedupeerde Rotterdammers tegemoetkomen, schrijft het AD maandag. Het stadsbestuur wil gebruikmaken van de honderden fietsen die elk jaar van de straat worden gehaald omdat ze ergens staan waar dat niet mag. Slechts een klein deel daarvan wordt opgehaald door de eigenaren.
zondag 26 juni 2011
Aantal miljonairs stijgt wereldwijd tot recordhoogte
Het aantal miljonairs op de wereld is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte. Ten opzichte van 2009 waren er vorig jaar 8,3 procent meer miljonairs. Het aantal zeer rijke mannen en vrouwen is wereldwijd opgelopen tot 10,9 miljoen. Ook in Nederland is dit aantal flink gestegen. Dat blijkt uit het World Wealth Report van Bank of America Merrill Lynch en Gapgemini dat woensdag is gepubliceerd. Uit het onderzoekt blijkt dat miljonairs ook rijker zijn geworden.
Wereldeconomie
In Nederland steeg het aantal miljoenenbezitters met 10,2 procent tot 134.100. Het totale vermogen van miljonairs wereldwijd komt uit op 42.700 miljard dollar (29.688 miljard euro). Dat is een stijging van 9,7 procent. De toename van miljonairs en het stijgen van hun vermogen is vooral te danken aan de aantrekking van de wereldeconomie, de stijgende beurskoersen, stijgende prijzen van grondstoffen en de groei van de vastgoedmarkt.
Huiscontrole weigeren kan uitkering kosten
Een uitkering kan worden verlaagd of gestopt als mensen niet meewerken aan controle thuis en als informatie over hun woonsituatie anders niet te krijgen is. Hierbij is geen vermoeden van fraude meer nodig. Een uitkering kan worden verlaagd of gestopt als mensen niet meewerken aan controle thuis en als informatie over hun woonsituatie anders niet te krijgen is. Hierbij is geen vermoeden van fraude meer nodig.Om uitkeringsfraude tegen te gaan, moeten sociale diensten en uitkeringsinstanties UWV en SVB volgens De Krom makkelijker huisbezoeken kunnen afleggen bij bijvoorbeeld mensen in de bijstand of met AOW.
zaterdag 25 juni 2011
Dockwise vlagt uit als kabinet bewapening niet toestaat
Zware-ladingrederij Dockwise uit Breda gaat haar schepen uitvlaggen als de Nederlandse regering geen toestemming geeft voor private gewapende beveiligers aan boord. Volgens de rederij is het anders niet mogelijk schepen, lading en bemanning effectief te beschermen tegen piraten.
‘Engeland en Noorwegen, staan gewapende bewaking op schepen sinds kort wel toe om de toenemende piraterij te bestrijden', zegt woordvoerder Fons van Lith van Dockwise. Portugal en Frankrijk gedogen ze en de Verenigde Staten hebben hun wetgeving eveneens aangepast. ‘Ook Italië beweegt in de richting van gedogen', zegt KVNR-bestuurder Fred van Zeijl, die de afgelopen maanden geen verandering zag in de opstelling van de regering.
Offshore en baggerindustrie groeien naar elkaar toe
De offshore, vanouds vooral geassocieerd met olie en gas, heeft steeds meer raakvlakken met andere industrieën, zoals bagger, berging en energie.
Het naar elkaar toegroeien van verschillende industrieën op zee was een van de voornaamste thema’s tijdens de internationale offshore-conferentie OMAE, die afgelopen week in Rotterdam plaatsvond. In totaal werden daar achthonderd papers gepresenteerd aan ruim duizend bezoekers. De voornaamste sprekers brachten allen de boodschap van convergerende vakgebieden, vooral op het gebied van innovatie.
Roparun brengt ruim 4,9 miljoen op
De estafette Roparun heeft dit jaar ruim 4,9 miljoen euro opgeleverd. De organisatie van het jaarlijkse evenement maakte dat vrijdagavond bekend.
Het bedrag is meer dan in 2010 toen de teller bij 4,6 miljoen stopte. Met de loop tussen Parijs en Rotterdam wordt geld opgehaald voor de zorg voor kankerpatiënten. Het team Orangeheroes uit Utrecht had met 126.277,28 euro het meeste geld bij elkaar gelopen.
vrijdag 24 juni 2011
Baggeren naar nieuwe dimensie
Met een sterke pomp onder water aan een flexibele zuigbuis wil Damen tot op dieptes van 200 meter gaan baggeren. De installatie past op standaard vaartuigen zodat de baggermarkt verlost raakt van de steeds grotere en onhandelbare megajumbohopperzuigers.
Damen Dredging Equipment presenteert het concept deze week op een internationale conferentie voor baggeraars in Nashville. Het concept is RoRo Deep Dredge gedoopt en maakt de internationale baggerij volgens Saskia den Herder van Damen onafhankelijk van hopperzuigers. “Die kunnen ook maar niet eindeloos blijven groeien. Bij sommige werken zijn al stalen zuigbuizen van 150 meter lengte ingezet die na een tot anderhalf uur zuigen aan dek moeten worden getakeld. Nog afgezien van het feit dat je alleen al om zo’n zuigbuis mee te nemen een heel lang schip nodig hebt, liggen die buizen en de installaties het grootste deel van de tijd werkeloos aan dek. Ze worden als nutteloze ballast heen en weer gesleept tussen win- en loslokatie.”
Wereldomroep vanaf 2013 op begroting Buitenlandse Zaken
Vanaf 2013 komt Radio Nederland Wereldomroep ten laste van de begroting van Buitenlandse Zaken (BZ). Op de begroting van BZ wordt 14 miljoen per jaar ingeruimd voor de Wereldomroep. Dat geld is bestemd voor het ‘vrije woord’: het bieden van onafhankelijke informatie in landen met een informatieachterstand. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken maakte dat bekend na de Ministerraad.
In het Regeerakkoord is afgesproken dat de Wereldomroep wordt betaald uit de begrotingen van BZ en Onderwijs en Cultuur en zich gaat richten op het vrije woord. De andere twee kerntaken van de Wereldomroep verdwijnen. Daaronder valt onder meer het informeren van Nederlanders in het buitenland en het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland.
Het ministerie van Onderwijs en Cultuur treft een voorziening voor de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland (BVN) en de Caribische redactie van de Wereldomroep.
Het ministerie van Onderwijs en Cultuur treft een voorziening voor de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland (BVN) en de Caribische redactie van de Wereldomroep.
Doorsnee jonge werknemer is niet hip of trendy
Wat willen starters op de arbeidsmarkt? En hoe zien zij zichzelf? In elk geval lopen ze lang niet allemaal met de nieuwste gadgets rond. En overwerken doen ze zonder te mopperen.
Jonge, hoogopgeleide starters zijn door de bank genomen minder 'hip' dan vaak van hun generatie wordt gedacht, blijkt uit onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek. De pas afgestudeerden lopen niet voorop met de nieuwste gadgets en ook loopt de doorsnee starter niet de deuren van trendy cafés en clubs plat. Dat de gemiddelde starter vooral carrière zou maken via sociale netwerksites is een misvatting. Over het algemeen zet hij sociale media als LinkedIn en Facebook helemaal niet in voor zijn zakelijke netwerk.
Jonge, hoogopgeleide starters zijn door de bank genomen minder 'hip' dan vaak van hun generatie wordt gedacht, blijkt uit onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek. De pas afgestudeerden lopen niet voorop met de nieuwste gadgets en ook loopt de doorsnee starter niet de deuren van trendy cafés en clubs plat. Dat de gemiddelde starter vooral carrière zou maken via sociale netwerksites is een misvatting. Over het algemeen zet hij sociale media als LinkedIn en Facebook helemaal niet in voor zijn zakelijke netwerk.
ELI opgericht
Dit bericht gaat niet over het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, maar over het European Law Institute, het Instituut voor Europees recht. Dit nieuwe instituut is op 1 juni 2011 opgericht en zal zich bezighouden met onderzoek, advisering en opleiding op het gebied van Europees recht. De oprichting van het ELI is een onderdeel van het Stockholm Actieplan van de Europese Commissie. Het instituut wordt de komende vier jaar gevestigd in Wenen en vindt inspiratie in het bekende American Law Institute in Philadelphia.
Het Instituut werd geopend tijdens een conferentie in Parijs op 1 juni jl. De vestigingsplaats zal echter voor de komende vier jaar Wenen zijn. De Universiteit van Wenen won de aanbesteding, waaraan ook het European University Institute (EUI) in Florence en Luxemburg meededen. De bestuursvoorzitter van het instituut is sir Francis Jacobs, voormalig Advocaat-Generaal bij het EU-Hof.
donderdag 23 juni 2011
Benut u alle heffingskortingen?
Weet u op welke heffingskortingen u recht heeft? Wij laten u zien welke op uw situatie van toepassing zijn, en geven — en passant — nog wat extra tips om er optimaal gebruik van te maken.
Al lijkt dat misschien wel zo, u hoeft niet alleen maar belasting te betalen. U mag ook netto bedragen aftrekken van de te betalen belasting. Dat gebeurt in de vorm van heffingskortingen, die u krijgt als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor de zogenaamde ‘alleenstaande-ouderkorting’ dient u ten minste kinderen te hebben en geen partner. Voor de ‘arbeidskorting’ is voldoende dat u inkomen uit werk heeft. De heffingskortingen zijn inmiddels zo uitgedijd, dat de overheid overweegt ze terug te dringen om door de bomen het bos weer een beetje te kunnen zien.
Start eindafrekening kinderopvangtoeslag 2010
Belastingdienst/Toeslagen stuurt in de eerste helft van juli aan circa 190.000 ontvangers van kinderopvangtoeslag 2010 een brief, waarin de fiscus vraagt om opgave te doen van de afgenomen en betaalde uren kinderopvang. Ook vraagt de Belastingdienst daarvan bewijsstukken mee te sturen. Dat kan een jaarafrekening zijn, of de facturen die de toeslagontvangers maandelijks hebben ontvangen. De sluitingsdatum voor het terugzenden van het antwoordformulier is 5 augustus. De kans bestaat dat ouders deze gegevens niet hebben bewaard en daarom bij hun kinderopvanginstelling of gastouderbureau vragen om een overzicht.
Vermiste scholier nog spoorloos
De scholier van de Maritieme Aacademie van het ROC in Den Helder, die sinds vorig weekeinde wordt vermist, is nog altijd spoorloos. Het schip Alaskaborg waarop Frank Tuin stage liep, komt naar verwachting zondag of maandag aan in Engeland. Dat liet een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag weten.
De 20-jarige Tuin kwam zaterdagochtend niet opdagen toen hij wacht moest lopen op het schip dat toen in Canada voer. De rederij denkt dat hij overboord is geslagen.Een grote zoekactie, die 15 uur duurde, leverde niets op. Het zeewater heeft een temperatuur van 6 graden Celcius. Een woordvoerder van het KLPD liet weten dat de autoriteiten in Canada het gebied waar de man is vermist „ongetwijfeld in de gaten zullen houden”. „Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd.”
Zonnestroom binnen tien jaar rendabel
Prijzen van zonnepanelen blijven hard dalen. Binnen tien jaar is subsidieloze concurrentie met fossiele energie mogelijk, aldus een nieuwe studie. Zonnestroom is voorlopig nog sterk afhankelijk van overheidssubsidies. Maar daar kan binnen enkele jaren verandering in komen.
De structurele prijsdaling van zonnepanelen maakt het aantrekkelijk om binnen tien jaar zonder subsidie te investeren in zonnepanelen op je dak, stelt adviesbureau Ernst & Young in een nieuwe studie. Het rapport van Ernst & Young is gebaseerd op de Britse markt, maar is ook voor Nederland relevant, omdat prijzen van zonnepanelen mondiale trends volgen.
woensdag 22 juni 2011
Nederland beschikt volgens het IMF over een sterk toezichtmodel
Het Internationaal Monetair Fonds heeft Nederland gewezen op een aantal veranderingen om het toezicht op de financiele markten te verbeteren. De Autoriteit Financiele Markten noemt vooral het eerder ingrijpen in het productontwikkelingproces een belangrijke aanbeveling. Verder zouden toezichthouders regelgevende bevoegdheden moeten hebben. Dit werkt sneller ingrijpen in de hand.
Het IMF spreekt verder zijn zorgen uit over de Nederlandse hypotheekmarkt. De leencapaciteit van de consumenten voor een hypothecair krediet in relatie tot de woning moet volgens het IMF worden gelimiteerd. In het rapport adviseert het IMF verder om het huidige crisisinstrumentarium uit te breiden en het depositogarantiestelsel te hervormen.
Spaarfonds AOW opgeheven
Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is van plan het Spaarfonds AOW op te heffen. Dit voornemen ondervindt weinig weerstand van de Kamer: het spaarfonds is namelijk niet meer dan een boekhoudkundig instrument; er zit geen cent in.
Het Spaarfonds AOW is in 1998 ingesteld om te sparen voor de piek in de AOW-uitgaven in 2020. Alleen: van echt sparen is het nooit gekomen. Het fonds is daarom een illusie, zegt PvdA'er Groot. Het voorstel tot opheffing krijgt dan ook Kamerbrede steun. Dezentjé Hamming (VVD) en Van Hijum (CDA) roepen ertoe op "nu op zoek te gaan naar een echte oplossing voor de betaalbaarheid van de AOW en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën".
Vergoeding proceskosten bezwaarfase
Uit de vaststaande feiten volgt dat, indien een belastingplichtige naast het buitenlandse inkomen en de landcode ook de buitenlandse belasting in zijn aangifte vermeldt, verweerder bij het (automatisch) verwerken van de aangifte hieraan de conclusie verbindt dat de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting met toepassing van de zogenoemde verrekeningsmethode moet worden bepaald. Naar de rechtbank afleidt uit de vaststaande feiten, kon eiser van deze verwerkingswijze alleen door het raadplegen van de onder punt 1.3 bedoelde aanvullende toelichting en - voor zover dit ten tijde van het doen van aangifte bestond - het onder punt 1.4 bedoelde bericht op de hoogte zijn. Dit geldt - naar de rechtbank opmaakt uit de vaststaande feiten - ook in geval eiser, in plaats van met een commercieel aangifteprogramma, aangifte had gedaan met het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Laatstbedoeld aangifteprogramma biedt - evenals het door eiser gebruikte aangifteprogramma - de mogelijkheid om, naast het buitenlandse inkomen en de landcode, ook de buitenlandse belasting in te vullen. Gesteld noch aannemelijk is geworden dat tijdens het invullen bij de desbetreffende rubriek wordt gewezen op de onderhavige verwerkingswijze.
DigiD wint prijs van Verenigde Naties
DigiD is bekroond met een World Summit Award (WSA). De World Summit Award 2011 is een wereldwijd initiatief om de beste e-content en de meest innovatieve ICT-toepassingen te selecteren en te promoten uit de meer dan 160 lidstaten van de Verenigde Naties (VN). Uit de categorie e-Government & Institutions werd DigiD door een vakjury aangewezen als één van de vijf winnaars.
In totaal waren er 425 inzendingen uit 160 VN-landen. De selectie vindt in iedere lidstaat plaats door een nationale expert in samenwerking met enkele deskundigen. Dit jaar was Drs. Herman van Oorschot nationaal expert voor Nederland. In de afgelopen maanden heeft een internationale jury van deskundigen alle inzendingen beoordeeld en is DigiD aangewezen als één van de vijf winnaars uit de categorie e-Government & Institutions.
Overdrachtsbelasting op de korrel
Het kabinet wil de overdrachtsbelasting aanpassen om de vastzittende woningmarkt vlot te trekken. De plannen lopen uiteen van het geheel afschaffen van de belasting tot een variant waarbij alleen starters op de woningmarkt vrijstelling krijgen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden. Besluiten zijn nog niet genomen.
Bij de aankoop van onroerend goed moet 6 procent overdrachtsbelasting worden betaald. Dat levert het rijk volgens de krant jaarlijks ongeveer 3,5 miljard euro op. Als deze belasting wordt aangepast, kan dat de overheid dus veel inkomsten schelen. Er wordt nog bekeken hoe dat gat moet worden gevuld.
Groei AOW-uitkeringen in stroomversnelling
De babyboomers brengen langzaam maar zeker een pensioengolf teweeg. Eind april werden 2,9 miljoen AOW-uitkeringen verstrekt, bijna 14.000 meer dan een maand eerder. In deze sterke groei is de eerste instroom van de babyboomers in de AOW zichtbaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Zowel in maart als in april dit jaar was de toename van AOW-uitkeringen veel groter dan in de voorgaande maanden. De eerste babyboomers, mensen die vlak na de oorlog geboren zijn, hebben in maart recht gekregen op een AOW-uitkering. De maandelijkse toename van mei 2010 tot en met februari 2011 was gemiddeld 5.000 uitkeringen. De stijging in maart en april was ruim 2,5 keer zo groot. De generatie 1946 is de grootste ooit geboren in Nederland. Op 1 januari 2011 telde Nederland nog 234.000 babyboomers.
dinsdag 21 juni 2011
Zorgverzekering – Onderzoek verzekering AWBZ
Per 1 januari 2006 is de Zorgverzekeringswet van kracht geworden. Momenteel worden controles gehouden in het kader van opsporing onverzekerde AWBZ- en Zvw-plichtigen (Zorgverzekeringswet). De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft haar gegevens vergeleken met het referentiebestand van de verzekerdengegevens van de zorgverzekeraars. Als u niet in het referentiebestand voorkomt, bent u dus niet bekend als verzekerde en wordt u aangeschreven door het CVZ.
Fiscus: alleen rijke Italiaan dokt meer dan Nederlander
Wie bruto zo'n 140 duizend euro per jaar verdient, houdt daar in Nederland ietsje meer dan de helft van over. Alleen in Italië worden grootverdieners nog zwaarder belast.
Nederland kent een van de meest nivellerende stelsels voor de inkomstenbelasting ter wereld. Dat blijkt uit recent onderzoek van UHY, een internationaal netwerk van accountants. Rijken zijn in Nederland bijna de helft (45,3 procent) van hun inkomen kwijt aan belasting en sociale premies. Jan Modaal komt in er ons land vanwege de belastingvrije voet en de oplopende belastingschalen juist relatief goed vanaf.
Doorwerken na 65 jaar al vanaf 2013 beloond
Voordat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar gaat, wil minister Henk Kamp (Sociale Zaken) al vanaf 2013 doorwerken na je 65e verjaardag belonen met een hogere uitkering. Voor elk jaar dat mensen langer aan de slag zijn, wordt de AOW-uitkering 6,5 procent verhoogd. Mensen die doorwerken kunnen straks hun AOW maximaal vijf jaar later laten ingaan.
Dat blijkt uit een voorontwerp van wetgeving, waaraan de minister werkt om het pensioenakkoord tussen het kabinet, werkgevers en de vakbeweging uit te voeren. Kamp heeft het voorontwerp dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd, zodat deze er al rekening mee kan houden bij de behandeling van eerder ingediende wetsvoorstellen over verhoging van de AOW-leeftijd.
Nederlander vermist op Atlantische Oceaan
Een 20-jarige scholier van het ROC in Den Helder wordt sinds het weekeinde vermist op de Atlantische Oceaan. Hij kwam niet opdagen toen hij zaterdagochtend wacht moest lopen aan boord van het schip Alaskaborg van rederij Wagenborg, dat toen voer in de buurt van het Canadese Newfoundland.
De rederij denkt dat de stagiair 's nachts overboord is gevallen. ''Hij was in ieder geval niet meer aan boord'', aldus een zegsman van de rederij dinsdag. Er bleek geen reddingsvest te zijn gebruikt.
maandag 20 juni 2011
Stoppen met werken op 65e straks onmogelijk
Voor mensen met een klein inkomen is het volgens FNV Bondgenoten vanaf 2020 onmogelijk nog langer op hun 65e te stoppen met werken. Doorrekenen van het nieuwe AOW- en pensioenakkoord heeft dat uitgewezen, aldus de bond die fel tegen het akkoord is. Volgens het akkoord gaat de pensioen- en AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66. De leeftijd wordt gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt daardoor in 2025 waarschijnlijk door naar 67.
Gekort
Mensen kunnen nog wel op hun 65e stoppen met werken, maar worden dan wel 6,5 procent gekort op hun AOW per jaar dat zij eerder stoppen dan de dan de geldende pensioenleeftijd. Wel gaat vanaf 2013 de AOW-uitkering bovenop de inflatie met 0,6 procent per jaar omhoog om het mensen financieel mogelijk te maken er toch voor te kiezen op hun 65e op te houden met werken.
Zeeën zijn er slechter aan toe dan gedacht
Het gaat veel slechter met de oceanen dan tot nog toe werd gedacht. De kans dat op korte termijn veel in zee levende dier- en plantensoorten gaan uitsterven is zeer groot. Dat blijkt uit onderzoek van het IPSO, een Britse organisatie van wetenschappers en experts.
Volgens het rapport, waar de BBC over schrijft, is het in de geschiedenis van de mens niet eerder voorgekomen dat zo veel soorten op het punt van uitsterven staan. De problemen worden onder meer veroorzaakt door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en verzuring van de oceanen.
Sarkozy schrapt plan voor extra belasting tweede huis Frankrijk
Er komt toch geen nationale belasting op tweede huizen in Frankrijk voor eigenaars die niet in Frankrijk wonen. Op verzoek van president Sarkozy is dat onderdeel van een belastinghervorming geschrapt, meldt onze correspondent Dirk Vandenberghe in Parijs.
Het voorstel voor een belasting op tweede huizen werd eerder goedgekeurd in het parlement, maar maakt geen onderdeel meer uit van het voorstel zoals het morgen wordt besproken in de Senaat. Officieel wordt het voorstel geschrapt omdat het te weinig zou opbrengen, officieus omdat Sarkozy vreest de steun van Fransen woonachtig in het buitenland te verliezen bij de verkiezingen van volgend jaar.
Het voorstel voor een belasting op tweede huizen werd eerder goedgekeurd in het parlement, maar maakt geen onderdeel meer uit van het voorstel zoals het morgen wordt besproken in de Senaat. Officieel wordt het voorstel geschrapt omdat het te weinig zou opbrengen, officieus omdat Sarkozy vreest de steun van Fransen woonachtig in het buitenland te verliezen bij de verkiezingen van volgend jaar.
Minder huurtoeslag bij duurdere woning
Het kabinet gaat de berekening van de huurtoeslag aanpassen zodat verschillen in de kwaliteit van huurwoningen beter tot uitdrukking komen in de feitelijke huurprijs. De kwaliteitskorting op de huurtoeslag, die geldt als de prijs boven een bepaalde grens uitkomt, gaat daartoe vanaf 1 januari 2012 met 10 procent omhoog.
Daarmee gaat de vergoeding van de huur boven deze grens met eenzelfde percentage omlaag. De eigen bijdrage in de huurtoeslag stijgt in 2013 met 3,93 euro. De voorstellen waarin de aanpassingen worden geregeld, zijn vandaag door minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.
Nederland gebaat bij expatregeling
Recentelijk is ruim kritiek geleverd op de fiscale expatregeling, beter bekend als de 30%-regeling. De SP wil de regeling beperken. In de discussie wordt voorbijgegaan aan de kracht van de regeling en het belang voor de Nederlandse economie. We dreigen het kind met het badwater weg te gooien.
Mede dankzij de 30%-regeling is Nederland aantrekkelijk als vestigingsland voor internationale bedrijven. De internationaal gezien hoge belastingtarieven hier zijn een belemmering voor Nederlandse bedrijven die buitenlands talent nodig hebben om de knowhow te versterken. De 30%-regeling brengt het Nederlandse gemiddelde belastingtarief terug tot een concurrerend internationaal tarief. Zonder deze faciliteit zal het Nederlandse bedrijfsleven belangrijke bestuurders, deskundigen en innovators moeten missen.
zondag 19 juni 2011
Banken anticiperen op einde hypotheekrente-aftrek
Rabobank wil andere banken bewegen om samen alleen nog hypotheken te verstrekken waarop direct wordt afgelost. Hiermee sorteren de banken heimelijk voor op afschaffing van de hypotheekrente-aftrek.
We moeten “back to basic” in hypotheekland. Althans, als het aan de Rabobank ligt. Bestuursvoorzitter Piet Moerland zou het liefst alle ingewikkelde hypotheekproducten bij het grof vuil zetten en alleen nog maar eenvoudige hypotheken afsluiten waarop volledig wordt afgelost zoals de annuïteitenhypotheek. Waarom wil Rabobank dit? Het officiële argument van Moerland luidt dat er een soort uitruil moet komen om de hypotheekmarkt weer in beweging te brengen. Met starters op de woningmarkt als vliegwiel.
Windparken op zee kunnen veel goedkoper
De ontwikkeling en realisatie van windparken op zee kan en moet veel goedkoper. De overheid moet duidelijke randvoorwaarden scheppen en beter samenwerken met het bedrijfsleven om Nederland een thuishaven te maken voor een florerend offshore windsector. Dat stellen Nederlandse bedrijven uit de offshore windsector in een oproep die vandaag aan het Ministerie van EL&I wordt aangeboden.
De bedrijven stellen in de oproep dat het Nederlandse duurzame energiebeleid vanuit kostenperspectief vooral gericht is op de meest rendabele technieken op korte termijn, zoals inzet van biomassa en ontwikkeling van windparken op land. Toch zijn juist offshore windparken noodzakelijk om de transitie naar een duurzame energievoorziening te laten slagen. Bovendien levert een sterke offshore windsector veel hoogwaardige werkgelegenheid op en draagt het bij aan de energieonafhankelijkheid van Nederland.
Weekers licht koppeling systemen Belastingdienst/Toeslagen en LRK toe
In een brief aan de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Weekers van Financiën in op vragen van fracties over de koppeling van de systemen van Belastingdienst/Toeslagen met het Landelijk Register Kinderopvang.
Als gevolg van een wijziging van de Wet kinderopvang hebben aanvragers van een kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2011 alleen recht op deze toeslag als hun kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang) is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). In het LRK is alle kinderopvang geregistreerd die voldoet aan de wettelijke eisen.
Als gevolg van een wijziging van de Wet kinderopvang hebben aanvragers van een kinderopvangtoeslag vanaf 1 januari 2011 alleen recht op deze toeslag als hun kinderopvang (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang) is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). In het LRK is alle kinderopvang geregistreerd die voldoet aan de wettelijke eisen.
Vakbondsleden bespreken pensioenakkoord
De achterban van het CNV bleek zaterdag bij een eerste bijeenkomst over het pensioenakkoord positief te staan tegenover het bereikte resultaat. Bij een soortgelijke bijeenkomst van de vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, MHP, waren de meningen verdeeld.
Voorzitter Jaap Smit van de vakcentrale CNV, die 345.000 leden telt, toonde zich zaterdag tevreden over de opkomst van zo'n 40 tot 50 mensen bij een bijeenkomst in Utrecht. Jaap Jongejan, die namens het CNV had onderhandeld over het akkoord, kreeg veel kritische vragen en de bezoekers bleken achter het akkoord te staan, aldus Smit.
Het CNV houdt nog negen soortgelijke bijeenkomsten in het land en de leden kunnen zich bovendien in een enquête uitspreken over het akkoord. Uiteindelijk, vermoedelijk eind augustus, zal het algemeen bestuur van het CNV een standpunt innemen.
zaterdag 18 juni 2011
Inburgeren is eigen verantwoordelijkheid
Iedereen die in Nederland inburgert is daar voortaan zelf verantwoordelijk voor. Dat geldt ook voor de kosten. Er komt een sociaal leenstelsel voor mensen die hier geen geld voor hebben. De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Donner (BZK) en Leers (Immigratie en Asiel) ingestemd met wijziging van de Wet inburgering en de Vreemdelingenwet.
Taalniveau
Burgerschap begint met actieve deelname aan de samenleving. Het spreken van de Nederlandse taal is daarbij een essentiële voorwaarde. Het kabinet wil dat mensen een zo hoog mogelijk taalniveau behalen. Zij kunnen het inburgeringsexamen doen, maar ook kiezen voor een hoger opleidingsniveau, zoals het staatsexamen Nederlands als tweede taal of een MBO-diploma om daarmee te voldoen aan de inburgeringsplicht. Het te behalen taalniveau van het examen blijft minimaal A2. Ook blijft de eis van kennis van de Nederlandse samenleving bestaan. Er komt er één centraal examen.
vrijdag 17 juni 2011
Zeelieden, baggeraars en loodsen
In Vo. 1408/71 zijn bijzondere conflictregels voor zeevarenden opgenomen. Als hoofdregel geldt dat degene die zijn beroepswerkzaamheden uitoefent aan boord van een zeeschip dat onder de vlag van een lidstaat vaart, ressorteert onder de wetgeving van die lidstaat. Op die regel bestaat een aantal uitzonderingen.
Alle conflictregels met betrekking tot de toe te passen wetgeving voor zeelieden refereren op enigerlei wijze aan het vlagstaatcriterium, waarbij er telkens van uitgegaan wordt dat het zeeschip onder de vlag van een lidstaat vaart. Regels voor zeeschepen die varen onder de vlag van derde staten komen in de verordening niet voor.
De SVB gaat er op grond van het arrest van het HvJ EG in de zaak Aldewereld echter van uit dat de Nederlandse wetgeving dient te worden toegepast, indien de werkgever van een zeevarende in Nederland is gevestigd, de zeevarende in de EU, de EER of Zwitserland woont en beschikt over een EU-nationaliteit en het schip vaart onder de vlag van een derde staat. Vaart het schip onder de vlag van een land waarmee Nederland een verdrag inzake sociale zekerheid heeft gesloten en verklaart dit verdrag de wetgeving van de vlagstaat van toepassing, dan wordt de Nederlandse wetgeving niet van toepassing geacht.
PrintPDF
Labels:
Europa,
Scheepvaart,
Sociale zekerheid,
SVB,
Zeevarende
Gepost door
V.J. de Groot
om
21:43
Privégebruik auto van de zaak blijft btw-belast
Op voorstel van Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft de ministerraad vandaag ingestemd met het treffen van wet– en regelgeving om het privégebruik van een auto van de zaak op een andere wijze in de btw-heffing te betrekken.
Aanleiding hiervoor is de uitspraak van de Rechtbank Haarlem van 1 juni 2011 die in het uiterste geval tot gevolg zou kunnen hebben dat er geen btw geheven kan worden over het privégebruik van een auto van de zaak. Dit zou dan leiden tot een budgettaire derving van circa € 0,5 mld. per jaar. Het risico dat de btw-correctie voor privégebruik van de auto van de zaak niet kan worden gehandhaafd terwijl de Europese regelgeving daartoe wel dwingt, acht de Staatssecretaris - mede gelet op de grote budgettaire gevolgen - onacceptabel.
Weekers vereenvoudigt berekening toeslagen voor nabestaanden
Staatssecretaris Weekers van Financiën vereenvoudigt de berekening van het recht op toeslag voor mensen waarvan de partner is overleden. Tot nu toe werd het inkomen van de overleden partner volgens de wet omgerekend tot een jaarinkomen en samen met het inkomen van de achterblijvende partner gebruikt om het recht op huur- of zorgtoeslag te berekenen. Dit betekende jaarlijks voor zo’n 21.000 achterblijvende partners dat er teveel ontvangen toeslag moest worden terugbetaald.
donderdag 16 juni 2011
UPDATE: Europese Hof zal prejudiciële vragen niet beantwoorden (C-110/11)
UPDATE: De door de Hoge Raad der Nederlanden geformuleerde prejudiciële vragen (zaak C-110/11) inzake de verzekeringsplicht (en premieplicht) volksverzekeringen van een in Spanje wonende zeevarende zullen niet (meer) worden beantwoord. Het Europese Hof ziet af van beantwoording van de vragen nu de Hoge Raad heeft laten weten dat het Ministerie van Financiën de procedure heeft ingetrokken. Lees hier de prejudiciële vragen.
Aan beantwoording van de prejudiciële vragen in een gelijksoortige zaak (C-106/11) zal wel worden toegekomen. Die vragen kunt u hier lezen.
Aantekening: Beide procedures zijn/worden door Tysma|Lems gevoerd.
Aan beantwoording van de prejudiciële vragen in een gelijksoortige zaak (C-106/11) zal wel worden toegekomen. Die vragen kunt u hier lezen.
Aantekening: Beide procedures zijn/worden door Tysma|Lems gevoerd.
PrintPDF
Labels:
Baggeraar,
Rechtspraak,
Sociale zekerheid,
Tysma|Lems,
Zeevarende
Gepost door
V.J. de Groot
om
21:50
Mammoet presenteert paradepaard
Zwaar transportbedrijf Mammoet heeft gisteren aan de Autrichehaven bij Westdorpe de grootste mobiele kraan ter wereld gepresenteerd. De kraan is ter plaatse getest en wordt in de loop van volgende week alweer uit elkaar gehaald. Het enorme gevaarte gaat dan op transport naar Brazilië voor een karwei in de offshore.
Vier jaar geleden nam de directie van Mammoet de beslissing een nieuwe generatie zware transportkranen te bouwen. "In onze sector was toen alles gericht op de bouw van nieuwe kerncentrales", vertelde Roderik van Seumeren, president van Mammoet, gisteren aan de Autrichehaven.
Kamer steunt langere piratenjacht bij Somalië
De Nederlandse marine blijft nog zeker tot eind 2012 meedoen met de missies van de Europese Unie en de NAVO om piraten te bestrijden in en bij de Somalische wateren. De Tweede Kamer stemde donderdag, na een extra ingelaste briefing door Defensie, in met een verlenging van anderhalf jaar.
De Nederlandse inzet betreft vier schepen en een onderzeeboot. Steun was er van de regeringspartijen VVD en CDA en van de oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP. Gedoogpartij PVV stemde alleen in met de bijdrage aan de NAVO-missie. Volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon moet de EU geen rol spelen bij dit soort missies. De Partij voor de Dieren liet donderdag weten nog geen definitief standpunt te hebben.
Pensioenplan leidt niet altijd tot doorwerken
Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht tegengestelde effecten op de arbeidsmarkt door het kabinetsplan om in 2020 te beginnen met verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar en aanpassing van het belastingvriendelijke regime voor pensioensparen daarop. Enerzijds moeten mensen langer doorwerken, anderzijds wordt langer werken minder aantrekkelijk als het sparen van pensioen minder oplevert.
Dat blijkt donderdag uit antwoorden van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) op vragen van de ChristenUnie over de arbeidsmarkteffecten van de verhoging van de AOW-leeftijd met 1 jaar. Het CPB gaat ervan uit dat de hogere pensioenleeftijd ertoe leidt dat van de groep 60- tot 65-jarigen die nu eerder stopt, de helft toch langer doorwerkt. Van de groep 55- tot 60-jarigen die nu met vroegpensioen zou gaan, zal maar een kwart doorwerken.
Stuurman via avondonderwijs
Met drie jaar lang vier lesavonden per week leidt het Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) in Deurne (Antwerpen) cursisten op tot stuurman of werktuigkundige in de koopvaardij of de offshore. De afgestudeerden verlaten de school met het certificaat Maritieme opleiding dek of motoren en voldoen tevens aan de STCW (internationaal geldende regels of Standards of Training, Certification and Watchkeeping).
Zij kunnen dan meteen inschepen als aspirant, zeg maar assistent van de officier-wachtoverste. Met de vereiste vaartijd van 12 maanden kunnen zij ook zelf als wachtoverste fungeren (2de stuurman of 2de werktuigkundige) op alle zeegaande vaartuigen, zonder beperking van tonnenmaat of vaargebieden.
Schippers vraagt SER advies over betaalbaarheid zorg
Minister Edith Schippers (VWS) vraagt de SER advies over het betaalbaar houden van de gezondheidszorg voor toekomstige generaties. Hieraan wordt gekoppeld de vraag hoe voorkomen kan worden dat op langere termijn onoplosbare knelpunten op de arbeidsmarkt ontstaan. Ook legt Schippers de SER de vraag voor hoe er effectieve verbindingen te maken zijn tussen drie grote uitgavencategorieën van burgers: kosten voor zijn woning, zorguitgaven en opbouw van het pensioen. De adviesaanvraag aan de SER is mede namens staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Schippers wil het advies begin 2013 ontvangen.
woensdag 15 juni 2011
België geeft bankgegevens Nederlanders vrij aan fiscus
België heeft meer dan 250.000 buitenlanders aangegeven bij de fiscus in hun thuisland. Het gaat om Europeanen die in het land rente uitbetaald kregen van hun banken. Onder hen bevinden zich meer dan 50.000 Nederlanders, aldus de Belgische krant De Tijd dinsdag. Het merendeel van de bankgegevens ging naar Frankrijk, bijna 100.000 van de ‘ontmaskerde’ rekeninghouders. Duitsland kreeg de gegevens van 22.500 rekeninghouders toegespeeld, van ruim 15.000 gingen de gegevens naar het Verenigd Koninkrijk.
Bijna 183.000 van de 250.000 Europeanen van wie de bankgegevens nu zijn vrijgegeven, zijn volgens De Tijd klant van BNP Paribas Fortis, ING, Dexia en KBC. Sinds 1 januari vorig jaar geeft België de bankgegevens vrij.
Vaarbewijs kwijt na te hard varen
Schippers in de plezier- en beroepsvaart raken hun vaarbewijs kwijt als ze met te veel drank op achter het roer staan. In de pleziervaart kan te hard varen hetzelfde gevolg hebben. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. “Riskant vaargedrag is onacceptabel. Snelle motorboten die een gevaar vormen pakken we aan”, aldus de minister.
Te hard varen in de pleziervaart is een grote bron van ergernis voor vaarweggebruikers. Ook leiden alcoholgebruik en te hard varen tot gevaarlijke situaties en ongelukken. De laatste jaren vielen gemiddeld acht doden per jaar door ongelukken met snelle motorboten op het water.
maandag 13 juni 2011
273 teams halen eindstreep Roparun
273 teams die meededen aan de 20e editie van de Roparun in Rotterdam hebben de finish gehaald. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. In totaal hadden 275 gezelschappen, goed voor ruim 2000 hardlopers, zich aangemeld voor de hardloopestafette.
Het snelste gezelschap, Cegelec running team, liep met een gemiddelde snelheid van 16,64 kilometer per uur, aldus een zegsman. Het team van Hematologie Erasmus MC kwam als eerste over de eindstreep, maar dat wilde niets zeggen over hun tijd. ''De snelste teams starten namelijk als laatste'', aldus een woordvoerder, die verder liet weten dat het ondanks het regenachtige weer gezellig druk was op de Coolsingel. Team 13, Huisartsenpost Rijnmond, was maandagmiddag hekkensluiter.
Meer dan 500 miljard in zoektocht naar olie
De gezamenlijke investeringen van oliemaatschappijen wereldwijd in de zoektocht naar olie en gas komen dit jaar naar verwachting voor het eerst uit boven 500 miljard dollar. Dat meldde de Britse bank Barclays maandag op basis van eigen onderzoek.
Daaruit bleek dat er dit jaar ruwweg 529 miljard dollar (367,5 miljard euro) zal worden geïnvesteerd. Dat is 16 procent meer dan vorig jaar en 8 procent hoger dan de raming van 490 miljard dollar die Barclays in december naar buiten bracht. De miljarden zullen vooral worden gestoken in grote gasprojecten en het boren in diep water in West-Afrika en Brazilië.
Vaarbevoegdheidsbewijs en monsterboekje zeevarenden
Elke zeevarende op een Nederlands schip moet in het bezit zijn van een geldende vaarbevoegdheid. Het vaarbevoegdheidsbewijs wordt door Kiwa Register afgegeven wanneer voldaan is aan de eisen van opleiding, ervaring en lichamelijke geschiktheid. Deze verschillen per functie. Ook moet de zeevarende een monsterboekje hebben. Hierin staan gegevens over werkervaring en afgeronde opleidingen. Het monsterboekje is het basisdocument voor de registratie van de bemanningsleden in het Centraal register bemanningsgegevens. Als scheepsbeheerder kunt u onder bepaalde voorwaarden voor een bemanningslid een ontheffing aanvragen.
zondag 12 juni 2011
Rotterdam ontvangt eerste LNG-tanker
De Rotterdamse haven krijgt voor het eerst in de geschiedenis een LNG-tanker op bezoek. De 'British Trader' van oliemaatschappij BP meert in de nacht van zondag op maandag af bij de nieuwe Gate terminal op de Rotterdamse Maasvlakte, met 130.000 kubieke meter vloeibaar gas aan boord.
''Met de komst van dit schip stapt de Rotterdamse energiehaven werkelijk de 21e eeuw binnen'', zei Tie Schellekens van het Havenbedrijf Rotterdam zondag. Volgens het havenbedrijf heeft LNG de toekomst nu kernenergie weer ter discussie staat, de olieprijs hoog is en Slochteren ver leeg is.
zaterdag 11 juni 2011
Maatregelen om zorguitgaven te beperken
Het kabinet neemt maatregelen om de groei van de uitgaven in de zorg te matigen. Ook komt het kabinet met plannen om de structurele houdbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg te waarborgen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Schippers (VWS).
Met de maatregelen van het kabinet worden niet alleen tegenvallers op de lopende VWS-begroting ondervangen, ook worden nu al maatregelen aangekondigd voor de begroting 2012 die niet tot Prinsjesdag kunnen wachten. De overschrijdingen worden zo veel mogelijk teruggehaald op de terreinen waar de tegenvallers zich voordoen.
PrintPDF
Labels:
Bezuinigingen,
Sociale zekerheid,
Zorgverzekering
Gepost door
V.J. de Groot
om
20:54
Scheveningen in teken van Vlaggetjesdag
De Hollandse Nieuwe is er weer en dat betekent Vlaggetjesdag in Scheveningen als opening van het haringseizoen. Zaterdag staat de Zuid-Hollandse haven daarom weer bol van de activiteiten, zoals de vlootschouw, het bekijken van typische Scheveningse ambachten en een snorrencompetitie.
Vlaggetjesdag was van oorsprong de dag waarop vissersschepen werden uitgedost met vlaggetjes (gepavoiseerd). Die dag gingen de schepen er vanuit de haven op uit om haring te vangen. De jacht op haring is in de loop der eeuwen wel wat veranderd, maar de traditionele dag is gebleven.
Zeevarend? Woonachtig in het buitenland? Tysma|Lems!
Stel: u werkt en/of woont in het buitenland. Dan betaalt u daar belasting en heeft u met de fiscus niets te maken. Dat klinkt logisch, maar helaas, zo eenvoudig is het niet. De Nederlandse Belastingdienst kan er namelijk heel anders over denken. De vraag of u in Nederland bent vrijgesteld van belasting- of premieheffing is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Dat verschilt van geval tot geval. Het hangt er maar vanaf hoe lang u jaarlijks in het buitenland werkt en om welk land het gaat. Het wordt nog ingewikkelder wanneer u in verschillende landen werkzaam bent. Dat is bij voorbeeld het geval wanneer u uw inkomen verdient met werk in de bagger- of offshore-industrie.
Kortom, wie werkt in het buitenland (of juist woont in het buitenland!) doet er goed aan gebruik te maken van een deskundige bij het invullen van de belastingaangifte. Dat bespaart een hoop tijd, geld en ergernis. Tysma|Lems kan u op dit terrein uitstekend van dienst zijn. Dit kantoor, opgericht in 1953, is vanouds sterk verankerd in de internationale scheepvaart, bagger- en offshore-industrie. Tysma|Lems heeft zich dan ook als één van de weinige kantoren in Nederland gespecialiseerd in het verzorgen van aangiften inkomstenbelasting van werknemers die in het buitenland woon- en werkzaam zijn.
vrijdag 10 juni 2011
Mariniers loodsen hefschip door piratengebied
Een hefschip dat onder Nederlandse vlag vaart, is vandaag veilig aangekomen in Singapore. Het schip, dat windturbines op zee installeert, werd op haar route vanaf Dubai beveiligd door een beveiligingsteam van mariniers. Tijdens de reis door het gebied met een hoge piraterijdreiging is het schip niet aangevallen.
De 20 mariniers, het zogeheten Vessel Protection Detachment, stapten 21 mei in Dubai aan boord. Bewapend met onder meer Barret antimaterieel-geweren beveiligden ze vanaf daar het transport door de Arabische Zee, via de Straat van Malakka naar Singapore.
Schadevergoeding bij gedraal Belastingdienst
Mensen die een geschil hebben met de Belastingdienst en onredelijk lang op duidelijkheid moeten wachten, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van immateriële schade.'Spanning en frustratie' over de afloop van het geschil en over het lange wachten zijn grond voor een vergoeding, stelt de Hoge Raad in een vandaag gepubliceerde uitspraak.
Aanleiding voor de uitspraak is een zaak die een belastingplichtige had aangespannen. Hij klaagde erover dat zijn bezwaarprocedure over een naheffingsaanslag van de Belastingdienst onredelijk lang had geduurd. Voor de Hoge Raad geldt dat als de redelijke termijn is overschreden, een schadevergoeding van 500 euro per halfjaar als uitgangspunt moet gelden.
Pinksteren
I.v.m. Pinksteren zijn onze kantoren op maandag 13 juni 2011 de gehele dag gesloten. Vanaf dinsdag 14 juni 2011 zijn onze medewerkers u weer graag van dienst!
Pensioenakkoord is rond
Werkgevers en de vakbeweging zijn het eens over het pensioenakkoord. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag bekend gemaakt. ''Hiermee zetten wij onze handtekeningen onder een akkoord voor de toekomst'', stelde hij. Het is volgens de premier ''een mooi pensioenakkoord, waardoor het pensioenstelsel solide en betaalbaar blijft voor de toekomst''.
De belangrijkste afspraken zijn dat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar stijgt. Vervolgens wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting en gaat daardoor naar verwachting in 2025 naar 67 jaar. De AOW-uitkering gaat vanaf 2013 extra stijgen met 0,6 procent per jaar, naast de inflatie. Mensen kunnen er straks ook nog voor kiezen om eerder te stoppen met werken, maar die krijgen wel te maken met een korting van 6,5 procent op hun AOW-uitkering.
Den Haag verstevigt positie als hoofdstad van het recht
De regering draagt 17,5 miljoen euro bij aan de oprichting van het Institute for Global Justice in Den Haag. Het nieuwe internationale instituut brengt kennis over vrede en recht bij elkaar. Met de komst van het instituut verstevigt Den Haag haar positie als hoofdstad van het internationale recht.
Trots
'Ik ben trots op de leidende rol die Nederland speelt,'zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vrijdag 10 juni 2011 bij de opening van het instituut. 'Deze investering verstevigt deze positie, maar levert de onze economie ook banen en inkomsten op.'
donderdag 9 juni 2011
Korting op AOW-partnertoeslag weer vertraagd
De geplande korting op de AOW-partnertoeslag voor 65-plussers met een jongere partner die zelf weinig inkomsten heeft, loopt weer vertraging op. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zei donderdag in de Tweede Kamer dat er onvoldoende tijd is om de bezuiniging per 1 juli dit jaar door te voeren en dat het 1 augustus wordt.
De Eerste Kamer dwong Kamp vorig jaar al om de maatregel die ongeveer 100 miljoen euro op jaarbasis op moet leveren, aan te passen en uit te stellen van 1 januari 2011 tot 1 juli. Het idee hierachter was de oudere stellen meer tijd te geven om zich voor te bereiden op de ingreep.
Vernieuwd! Nu ook voor mobiele apparaten!
Met bijgaande QR-code kunt u gemakkelijk de mobiele versie van de berichtenpagina van Tysma|Lems op bijvoorbeeld uw mobiel ophalen!
QR-codes zijn 2 dimensionale barcodes die snel en eenvoudig ingescand kunnen worden met de fotocamera van bijna iedere moderne mobiele telefoon. De code wordt dan omgezet ("dequrificeren" genoemd) in (interactieve) tekst en/of een link.
Bijvoorbeeld: U pakt nu uw mobiele telefoon, scant de bijgaande QR-code en u krijgt direct een link naar de berichtenpagina van Tysma|Lems. U hoeft dus niets over te typen of te onthouden! De app Google Goggles is hiervoor zeer geschikt. Hier vindt u de website van Google Goggles.
woensdag 8 juni 2011
Hulp in huishouding is werknemer
Een hulp in de huishouding is een werknemer en heeft dus recht op een fatsoenlijk loon, normale werktijden en toegang tot sociale zekerheid. Dat komt te staan in een verdrag waaraan de internationale Arbeidsorganisatie ILO werkt. Werkgevers, vakbonden en regeringen hebben deze week overeenstemming bereikt over de tekst van het verdrag.
Mensen die huishoudelijk werk doen bij particulieren, worden nu vaak uitgesloten van elementaire arbeidsrechten. Het verdrag moet daaraan een einde maken. FNV Bondgenoten vindt dat huishoudelijke werkers een rechtspositie verdienen die past bij het belangrijke werk dat ze doen. ''Zeker in een gezin met kinderen waar beide ouders betaald werk verrichten, is het werk van de huishoudelijke werkers noodzakelijk'', aldus Ellen Dekkers van Bondgenoten. ''Dit verdrag zal ons helpen dat goed te regelen.''
dinsdag 7 juni 2011
Opening van het vernieuwde Scheepvaartmuseum in Amsterdam
Na een renovatie van vier jaar is Het Scheepvaartmuseum bijna klaar voor een nieuwe toekomst. Op 2 oktober 2011 gaat het museum weer open. Iedereen kan dan beleven hoe onze maritieme geschiedenis onze cultuur en identiteit heeft bepaald.
Het Scheepvaartmuseum vertelt het verhaal van een zeevarend Nederland. Want iedereen kent Nederland als het land achter de dijken, maar al eeuwen wagen we ons juist ook óp het water. De zee bezorgde ons een Gouden Eeuw en nog veel meer. Zonder de zee geen Nederland, dat kun je rustig zeggen.
Pensioenakkoord lijkt nabij
Een akkoord over een hogere pensioenleeftijd, de hoogte van de AOW-uitkering en (on)zekerheden over het aanvullend pensioen lijkt nabij. De hoop is dat eind deze week vakbonden, werkgevers en het kabinet hierover hun langverwachte akkoord kunnen sluiten. Dat hebben ingewijden dinsdag gemeld. Het plan is dat de pensioenleeftijd in 2020 stijgt van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar.
De AOW-uitkering zal extra stijgen door koppeling aan de loonontwikkeling. Er wordt gedacht aan een stijging van 0,6 procent. Maar als mensen toch op hun 65e stoppen met werken, krijgen ze een korting van 6,5 procent.
Niet-EU-familieleden van EU-burgers TWV-plichtig
Niet-EU-familieleden van een burger van de Unie die op grond van het EU-recht verblijven in een andere (al dan niet aan Nederland grenzende) lidstaat, mogen sinds 1 januari 2011 in Nederland alleen arbeid verrichten wanneer de werkgever beschikt over een geldige tewerkstellingsvergunning, tenzij de Wet arbeid vreemdelingen anders bepaalt. Bijvoorbeeld: een Russische vrouw die met haar Duitse echtgenoot op grond van het EU-recht in Antwerpen woont, mag alleen in Nederland werken indien haar werkgever over een tewerkstellingsvergunning (TWV) beschikt.
Pasfoto voortaan digitaal op chip verblijfsdocument
Verblijfsdocumenten worden voortaan voorzien van digitale pasfoto’s. Door de pasfoto voortaan ook digitaal op het verblijfsdocument vast te leggen, wordt het gemakkelijker om te controleren of de persoon die het document bij zich draagt ook de persoon in kwestie is. Alle lidstaten in Europa moeten vanwege een Europese verordening de digitale pasfoto op verblijfsdocumenten opnemen.
Met behulp van software wordt het ook mogelijk om te controleren of een pasfoto voldoet aan de eisen die aan de digitale pasfoto’s worden gesteld. Deze eisen zijn dezelfde als de eisen die gelden voor pasfoto's op andere identiteitsdocumenten, zoals paspoorten en rijbewijzen. De digitale pasfoto zal worden opgeslagen op het document en - net als de fysieke pasfoto- worden opgenomen in het dossier van de IND.
maandag 6 juni 2011
Iedereen die terug wil naar land van herkomst, kan terug
Illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen altijd terug naar hun land van herkomst als zij uit Nederland moeten vertrekken. Er zijn geen landen die hun eigen onderdanen niet toelaten als die daar zelf om vragen. Het land van herkomst moet er dan natuurlijk wel van overtuigd zijn dat het om eigen onderdanen gaat. Alleen dán zal een land ook reisdocumenten afgeven als de vreemdeling zelf geen paspoort meer heeft. Als een vreemdeling geen reisdocument van zijn eigen land krijgt, ligt dat vrijwel altijd aan hemzelf.
Dat laat minister Leers (Immigratie en Asiel) weten in reactie op een publicatie van de vluchtelingenorganisatie Inlia. Iedereen die meewerkt aan zijn terugkeer naar zijn land van herkomst, kan gewoon terug. Leers is het niet eens met Inlia dat vreemdelingen opvang in Nederland moeten krijgen zolang zij er door gebrek aan eigen medewerking niet in slagen terug te keren naar hun land van herkomst. Ex-asielzoekers kunnen aan hun vertrek werken vanuit een speciaal centrum in Ter Apel. Zij hoeven dus niet op straat of in detentie terecht te komen.
zondag 5 juni 2011
Donner voorziet tot 15.000 ambtenarenbanen verdwijnen
Minister Piet Hein Donner verwacht dat er bij de Rijksoverheid 10.000 tot 15.000 banen verdwijnen in de komende vier jaar. Er werken nu 120.000 mensen bij het Rijk. Dit zei Donner zondag in het programma Buitenhof. Het is bekend dat het kabinet 1,8 mrd euro wil bezuinigen op alle uitgaven die met de Rijksoverheid te maken hebben. Tot nu toe was daar nooit een aantal banen aan gekoppeld. Twee weken geleden zei Premier Rutte nog dat het ging om het bedrag, hoe dat moest worden ingevuld door alle ministers was bewust niet vastgelegd. Bij de vakbonden circuleerde het cijfer van 15.000 al langer.
Het is bekend dat Donner, die verantwoordelijk is voor deze operatie, sterk wil bezuinigen door het vastgoed van de overheid beter te beheren, door allerlei diensten gezamenlijk te laten inkopen door de ministeries en door ict-beheer te stroomlijnen. Vanaf de start van het kabinet was echter voor iedereen wel duidelijk dat er ook banen zouden verdwijnen, anders zou het streefbedrag nooit gehaald kunnen worden.
Abonneren op:
Posts (Atom)
De nieuwsberichten op deze site per e-mail ontvangen?
Wilt u ook de berichten op deze site per e-mail ontvangen? Typ uw e-mailadres in onderstaande balk in. Zodra u uw e-mailadres heeft ingevuld en op de 'Graag!'-button heeft geklikt, opent er een popup-menu (Feedburner). Deze is in de Engelse taal. Om spam te voorkomen dient u de tekst over te typen in de lege box en daarna te klikken op 'Complete Subscription Request'.
In uw mailbox ontvangt u nu een bevestigingsmail. Hierin is een link opgenomen. U moet op deze link klikken om definitief te bevestigen dat u de berichten van Tysma|Lems wenst te ontvangen! Ontvangt u geen e-mail van Feedburner? Check uw spamfolder!
Populaire berichten
-
The new EU Regulations No 883/2004 and 987/2009 will apply in the relations between Switzerland and the EU-States from 1st April 2012, with ...
-
In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2011 opgeno...
-
Spaart u voor een uitkering naast uw pensioen? Vanaf belastingjaar 2011 mag u in uw aangifte alleen nog lijfrentepremies aftrekken die u in ...
-
Een inwoonster van Amsterdam die weigert haar vingerafdrukken te geven, krijgt voorlopig geen nieuw paspoort. De gemeente Amsterdam hoeft ha...
-
De Koninklijke Marine geeft 2, 3 en 4 september acte de présence op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Dit evenement laat bezoekers actief ke...
Blogarchief
-
►
2012
(452)
- september 2012 (12)
- augustus 2012 (48)
- juli 2012 (43)
- juni 2012 (53)
- mei 2012 (58)
- april 2012 (57)
- maart 2012 (55)
- februari 2012 (56)
- januari 2012 (70)
-
▼
2011
(756)
- december 2011 (68)
- november 2011 (64)
- oktober 2011 (69)
- september 2011 (59)
- augustus 2011 (92)
- juli 2011 (57)
- juni 2011 (90)
- mei 2011 (63)
- april 2011 (48)
- maart 2011 (47)
- februari 2011 (40)
- januari 2011 (59)
-
►
2010
(190)
- december 2010 (51)
- november 2010 (42)
- oktober 2010 (59)
- september 2010 (38)
In de offshore gewerkt? Of (als zeevarende) buiten Nederland gewerkt?
Voor wie?
Als u in de jaren 1989 t/m 1991 als ingezetene gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat, bewaart u dan alle bescheiden die u nog over deze jaren heeft ontzettend goed! Ditzelfde geldt voor diegene die (als zeevarende) buiten Nederland werkzaamheden heeft verricht in de jaren 1989 t/m 1996. Of voor degene die als niet-ingezetene tot 1 januari 2012 gewerkt heeft op het Nederlandse gedeelte van het continentale plat.
Waarom?
Bij het vaststellen van de hoogte van uw AOW kunnen uw bescheiden het positieve verschil maken bij het berekenen van een eventuele korting op de hoogte van uw AOW. In sommige gevallen kan volledige korting voorkomen worden!
Wanneer van belang?
Zodra de hoogte van uw AOW (tussentijds) wordt vastgesteld kunnen deze documenten van pas komen.
Ook een interessant bericht voor deze nieuwspagina?
Heeft u ook een interessant bericht over belasting, zeevaart, offshore, etc.? Laat het gerust weten! Wellicht wordt uw bericht ook geplaatst. Uw bericht kunt u zenden aan info@tysmalems.nl o.v.v. 'Bericht voor nieuwspagina'.